自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

讀完6年中學就考DSE, 而家中四五仲多唔多補課追進度嘅情況出現?
學習乜唔係應該開心、主動、比時間吸收同思考嘅咩?點解好似有啲人要超前追程度,有啲就上堂追進度趕考DSE, 仲要一考就考返曬之前幾年嘅嘢。有冇需要咁考法?呢幾年課程唔可以再分幾部分去考咩?只要設定好機制同階梯都一樣區分到精英出嚟(emoji)。
而家香港唔係要培育更多人才出嚟社會咩?點解個考試難度咁迫咁廣咁令到啲學生難以真正喜愛學習?好似大部分都只為考試而讀書而急趕咁,直接增加學生嘅壓力呢?鬥餐死就係想劃線分出人才庸俗、貧與富嘅階層嗎?
我咁諗有冇錯?

公爵府

最搞笑既連牙醫都咁高分,浪費曬人才。

男爵府

唔止中學啦,未入幼稚園開始已經驚執輸鬥早識認中英文,然後一路怕跟唔上d 野越學越多越來越深。
學校要追kpi 唔會俾家長同小朋友hea, 我成日都唔明咁細個學到咁深又要求次次滿分,入完大學出社會做野真係同其他地區嘅學生有咁大分別(責任感呢d另一件事)
而家AI 世代,好多智識已經唔係我哋細個時咁背讀,識得點管理,點用熟電腦或ai, 甚至點樣做人先重要,不過社會好似唔多著重,仲因為d 字寫得幾完美,考試tip到幾多題而自滿

伯爵府

點會
睇下內地同韓國啲課程
香港啲課程內容同深度連1/3都無
如果香港再唔加緊啲,好快比亞洲地區淘汰
到時連內地3線城市,同印尼都拋離香港

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kwokdicken 發表於 23-10-27 02:22
點會
睇下內地同韓國啲課程
香港啲課程內容同深度連1/3都無

男爵府

回覆樓主:

我覺得係小學太注重學術,忽略左EQ , AQ 訓練,所以大個左一有困難就好易睇唔開

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

狀元年年有
咁耐以黎能夠蜚聲國際既學者又出過幾多個

別墅

babyfung61 發表於 23-10-27 01:45
讀完6年中學就考DSE, 而家中四五仲多唔多補課追進度嘅情況出現?
學習乜唔係應該開心、主動、比時間吸收同 ...

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

回覆樓主:

連中學都happy learning ,香港年輕一 代

男爵府

starry_night 發表於 23-10-27 03:14
我覺得係小學太注重學術,忽略左EQ , AQ 訓練,所以大個左一有困難就好易睇唔開
...

仲有德育方面,屋企唔教,學校淨係識趕課程求分數又唔教,搞到而家好多細路待人處事唔得,自我中心,同無家教

大宅

lihomahk 發表於 23-10-27 07:01
連中學都happy learning ,香港年輕一 代

跟得上咪happy learning

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

只以長度來講,用6年準備一個公開試,已經輕鬆過我讀書個年代,要過3關先可以步入大學,讀2年就要去考一次公開試,折磨你3次,好過而家只是1次。

子爵府

如果要讀得好,中日韓都係架啦,日本中學生一樣晚晚去補習到10點架,外國要讀得叻我相信都一樣。
問題係教育制度係咁,學生同家長要自己調節,小朋友學業唔得唔好迫死佢。

珍珠宮

anpanmenbaby 發表於 23-10-27 07:19
只以長度來講,用6年準備一個公開試,已經輕鬆過我讀書個年代,要過3關先可以步入大學,讀2年就要去考一次 ...

以前考完會考,2年後要考A-level 不是更加逼??

其實近年實際是否因為離婚案、家庭失和多咗,影響仔女心理健康,或者哋學生沉迷上網、電子遊戲,好夜瞓,嚴重影響身心健康,容易做錯決定

侯爵府

回覆樓主:

對於冇讀書天份嘅、課程真係好急;跟唔上自然唔想學習、又大壓力....

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

starry_night 發表於 23-10-27 03:14
...

EQ、AQ、 德育、價值觀.......這都是家長的責任、什麼家庭、教出什麼孩子~

孩子是父母的一面鏡~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

anpanmenbaby 發表於 23-10-27 07:19
只以長度來講,用6年準備一個公開試,已經輕鬆過我讀書個年代,要過3關先可以步入大學,讀2年就要去考一次 ...

但課程嘅深淺度、闊度.....好似都唔同咗

男爵府

2024年龍年勳章

...

你提出咗重點,EQ AQ 抗壓能力等方面呢啲好似比返家長自己跟咁,但其實唔係個個家長都係開解或心理輔導專員,未必掌握到個引導技巧。所以由學校滲入都有一定重要性。

男爵府

2024年龍年勳章

開不了口 發表於 23-10-27 07:11
仲有德育方面,屋企唔教,學校淨係識趕課程求分數又唔教,搞到而家好多細路待人處事唔得,自我中心,同無 ...

絕對同意

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊