影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章

有無人睇劇睇埋本書?或者睇書先睇劇?大家分享下睇左邊本?大部份我都係鍾意書多d。原著粉

半妖司籐 尾魚
星漢燦爛幸甚至哉 關心則亂
錦衣之下 藍色獅
嫁紈絝/長風渡 墨書白
三生三世十里桃花 唐七
香蜜沉沉燼如霜 電線
一生一世美人骨 墨寶非寶
天才基本法 長洱
簪中錄 側側輕寒(可惜未播得成)
長公主/度華年 墨書白(開拍中?)
太子妃升職記 鮮橙(睇韓版)
且試天下 傾汵月
小南風/微暗之火 玖月晞(未播?)
迴廊亭殺人事件 東野圭吾
餘生請指教 柏林石匠(無睇劇)
原來我很愛你 木浮生
杉杉來吃 顧漫
良辰好景知幾何 靈希(無睇劇)
終於等到你/我喜歡你 籃白色
仵作娘子 清閑丫頭

大宅

育兒性格勳章

andycathy 發表於 23-10-22 23:31
有無人睇劇睇埋本書?或者睇書先睇劇?大家分享下睇左邊本?大部份我都係鍾意書多d。原著粉

半妖司籐 尾魚 ...

請叫我總監 紅九(無睇劇)
偷偷藏不住 竹已
蒼蘭訣 九鷺非香(無睇劇)
錯撩 翹搖(就有得睇)
浮圖塔 尤四姐(無睇劇)
打火機與公主裙/點燃我溫暖你 Twentine(無睇劇)
神隱 星零(待播)
上古 星零(無睇劇)
坤寧/寧安如夢 時鏡(待播)
在暴雪時分 墨寶非寶(待播)
東宮 匪我思存
長相思 家桐(未睇)
我拿你當朋友你卻/舍不得星星 畫盞眠(開拍中)
夜旅人 趙熙之(待播)

公爵府

2024年龍年勳章

度華年,拍緊
神隱、寧安如夢、在暴雪時份、夜旅人都拍完
夜因某倫播唔到
簪就因某凡播唔到,但成日傳搵人拍過

現在眼花,不喜看書,最多聽書
聽過已拍劇嘅 "括號為劇名"
大神,你家夫人又掛了(墨白) 大橘貓
吉祥紋蓮花樓(蓮花樓) 藤萍
王的女人誰敢動(傾城亦清歡) 拈花惹笑
傾城因為女主,應該亦播唔到

簪中录都係聽

大宅

育兒性格勳章

凌陵綾 發表於 23-10-23 01:11
度華年,拍緊
夜因某倫播唔到

墨白有睇劇..

水晶宮

凌陵綾 發表於 23-10-23 01:11
度華年,拍緊
夜因某倫播唔到

聽書係咪用網站?有冇廣東話?thx

水晶宮

回覆樓主:

電視劇楚喬傳因為冇結局,上網搵書睇,主力睇下半部份,因為想知結局

公爵府

2024年龍年勳章

whywhite22 發表於 23-10-23 11:14
聽書係咪用網站?有冇廣東話?thx

用APP呀
普通話的
我用嗰個有網頁版嘅

佢其實係有埋字的,不過我懶得睇住
有啲完全就係聽一個劇咁,好多人的

水晶宮

凌陵綾 發表於 23-10-23 11:27
用APP呀
普通話的
我用嗰個有網頁版嘅

個Apps 叫咩?thx

公爵府

2024年龍年勳章

whywhite22 發表於 23-10-23 12:41
個Apps 叫咩?thx
喜馬拉雅
但係已經拍劇嗰啲,基本都要VIP(純小說就有免費)
(我係活動時,買1送N多樣嘢,大部份都有用嘅)
之前係每7日簽到送1日V
最近呢個月係完成任務每日送1日(就完)
後面唔知會有啲咩

佢有國際版,但我唔知佢國際版啲嘢一唔一樣

whywhite22    發表於 23-10-24 10:37

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

瑯琊榜:書同劇都好睇,劇還原大部份書嘅重要場景同對白,唔同在於書入面宗主同郡主冇感情線,劇就改咗郡主一直都愛宗主,雖然最後兩人不能白頭,但感情更深刻。

楚喬傳/11處特工皇妃:因為劇到宇文玥(諸葛玥)沉入湖底就完,只好睇書睇埋結局,後面情節有部份不合理,但總算係圓滿講咗所有人嘅結局。

杉杉來了:書比劇簡單,杉杉純粹一個愛吃又思想單純嘅傻白甜,唔似劇入面最後有點小心思,書嘅封騰有魅力好多,專一不拖泥帶水。

步步驚心:書個結局慘好多,冇穿越返去現代,若曦死咗就係死咗,男女主結局遺憾更多。

我只喜歡你:書比較簡單,作者自傳式寫法,幾有趣,劇加入更多人物同轉折。

御賜小仵作:劇好睇好多,劇情合理,人物討喜,書嘅案件架構完整同合理過劇,劇中細節好多係靠巧合,但綜觀係劇改編得成功,否則按書去拍就死得。

親愛的‧熱愛的/蜜汁燉魷魚:書簡單好多,亦幾甜,劇太多回憶,太多加插人物同情節,節奏時快時慢,個人較喜歡原著小說。

三生三世十里桃花:劇疏理清楚時間線同人物關係,書係穿穿插插,有點一頭霧水。

烏雲遇皎月:書係非常好睇,寫法都幾新鮮,男女主角一人一章以自身角度去推進故事,劇我一集都睇唔完,真係太惡頂,金瀚同烏遇人物形象完全唔夾,見到女主望住佢花痴果樣真係隔夜飯都嘔埋出嚟,女主應該係精緻得嚟有少少脾氣又聰明,李一桐唔太似,我心目中男女主係王子文同王凱。

他來了,請閉眼:書嘅情節完整,人物性格背景交待得好清楚,劇嘅男主揀霍建華絕對夾,但女主馬思純就唔多得,仲改咗個別人物背景同身份,夾硬整個終極大波士出嚟故弄玄虛,攞嚟搞。

如果蝸牛有愛情:書同劇都好,男女主選角適合,劇有部份情節改咗,不過都算勉強可以接受。

你和我的傾城時光:書係好好睇嘅商戰故事,劇改到不知所謂,原本開頭幾有睇頭,點知加咗個新人物,又將部份人物背景改咗,於是男女主智慧忽然降低幾級,所謂嘅商戰小兒科得嚟得啖笑。

你是我的榮耀:書同劇都好睇,書比較冇咁多航天同遊戲細節,但刻劃感情細緻,劇嘅選角到位,但凡唔係楊洋同熱巴都會失色一截。

上陽賦:書好睇過劇,書中男女主都係有野心嘅人,劇就改成兩個愚忠愚孝,劇中好些配角加戲之下變成枝線太多,個人喜歡書多過劇。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

育兒性格勳章

rose-mag 發表於 23-10-23 14:20
瑯琊榜:書同劇都好睇,劇還原大部份書嘅重要場景同對白,唔同在於書入面宗主同郡主冇感情線,劇就改咗郡主 ...

你是我的榮耀.. 楊洋同熱巴太正 ..睇劇都夠 ..所以冇開書嚟睇
等我得閒開下你講嗰幾套書先..先開烏雲遇皎月

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

基本上書劇齊睇。。。大部份都覺得書好d...不過蒼蘭訣,三生三世十里桃花,致我們暖暖的小時光,香蜜沉沉燼於灰就劇好過書

侯爵府

回覆樓主:

鎮魂,因為當年大熱,戲睇了幾集唔覺咁值,之後睇書,反而覺得幾好。跟住睇埋墨讀,呢本啱我口味,光淵其實拍得幾還原書中情節,可惜未能播完。作者另一本有翡,有睇書無睇劇,睇預告已經覺得演員唔貼合角色。
另外香蜜,書比較簡單,劇加了太多支線,有部份幾好,但多數有點搵戲做。
隱秘的角落,原作比較直白,角色無咁深入多樣化,這劇改編比原作精彩,人物細節刻劃佳。作者另一部沉默的真相,基本跟足原作拍,反而無咁好睇,好多人讚演員演技,但相對故事較一般套路,容易猜到劇情走向。
無心法師,第一套有新鮮感,亦跟到原作大綱,之後第二輪唔跟原作,無興趣睇。

大宅

育兒性格勳章

yeunghung 發表於 23-10-25 00:19
鎮魂,因為當年大熱,戲睇了幾集唔覺咁值,之後睇書,反而覺得幾好。跟住睇埋墨讀,呢本啱我口味,光淵其實 ...

光淵本身想睇劇..有張新成..我幾鍾意..可惜被腰斬..Priest我淨係睇過六爻..佢好多書都係BL..其實我麻麻

公爵府

娛果套劇好睇,我會睇埋書

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

長月燼明睇完小說覺得澹台燼太恐怖
還你千世笑來世未必能遇到

大宅

育兒性格勳章

carolwong168 發表於 24-1-9 18:57
長月燼明睇完小說覺得澹台燼太恐怖

小說好睇嗎?有無改好多

侯爵府