家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

保單貼現投資

"保單貼現"其實係美國己經存在咗一段長時間,係台灣及香港近年也流行."保單貼現"簡單來講,就是二手保單買賣,在美國是合法而有監管的投資工具.
假設有一個人,他買了一張賠償額為US$1,000,000的人壽保險,但現時他己經80歲,佢希望可以去享受餘下的時間or醫病,但係又冇錢,所以佢決定把這張人壽保險賣出來套現,結果他賣了US$650,000,他可以拿着這些錢去享受他餘下的時間or去完成佢未完的心願,而買家(投資者)的利潤就是US$350,000.這就是保單貼現的基本.
"保單貼現"的投資方法,近年己作出了改孌,近2,3年我都見過有公司推出"保單貼現"這種投資,有些公司是幫投資者直接買二手保單,但係我覺得這方法存在太多不明朗因素,所以我一直唔敢投資.但直至有投資"保單貼現"的基金出現,我先開始敢建議.
近期在市面上有隻基金是投資"保單貼現"的,我覺得直得留意,她是只會買美國的保單(因為美國有不可議己條款),而仲一定要係投資平級以上的保險公司所發行與管理的老年人保單,這些保單是會比較低風險及回報期是比較快,而保管銀行是荷蘭銀行,安全性也是很高,
而預計年回報在扣除所有費用後是14%-16%.
主要風險會是,保險公司結業,賣單的人長生不老,而其它可計算風險,基金經理及保管銀行是己預計及解決.如果希望想有低風險and平穩回報,同减少與股票及商品市場的相關性的投資工具,這基金應直得留意.

大宅

Re: 保單貼現投資

."保單貼現"簡單來講,就是二手保單買賣,印象中很久之前好像星期日檔案或財經透視有這個專題...不過看完之後給我第一個印象便是賺死人錢...好像貼現保單的人快d死公司增長得才會快...!! 好似賺緊陰質錢!!

複式洋房

Re: 保單貼現投資

從另一角度睇,可能係幫咗佢,因為要賣張單來套現,是一定有背後的原因,所以唔一定對佢唔好.
今次這隻基金,所做的策略唔係全部單都等到受保人過身先賺錢,而係買咗D單後,會係二手市場再買賣,所以唔一定貼現保單的人快d死,基金增長得才會快.

首頁

尾頁

跳至