3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

問問有小朋友ge大家,佢地幼稚園個陣會自己做功課嗎?如果會,能分享一下怎樣訓練嗎?

我一直覺得小朋友要高小先會有呢個意識,唔知係未落伍了

大宅

jennyylf 發表於 23-9-21 14:00
問問有小朋友ge大家,佢地幼稚園個陣會自己做功課嗎?如果會,能分享一下怎樣訓練嗎?

我一直覺得小朋友要 ...

只會做識既部分,不識既等我收工要我教先做到。
平時要同她講放學要自己做功課

子爵府

盡量習慣係一個時間做

幼稚園開始陪住做,家長心態要放手,唔需要完美,覺得有需要先幫忙,慢慢識既就俾佢自己做晒

子爵府

K1每樣功課陪住做,去到K2開始識做就自己做,宜家小學,多數自己做

別墅

周小桃 發表於 23-9-21 20:20
只會做識既部分,不識既等我收工要我教先做到。
平時要同她講放學要自己做功課
...

咁樣都好好,學下野先

別墅

Adiezz 發表於 23-9-22 09:32
盡量習慣係一個時間做

幼稚園開始陪住做,家長心態要放手,唔需要完美,覺得有需要先幫忙,慢慢識既就俾佢 ...

好的,謝謝意見

別墅

CCHINGC 發表於 23-9-22 13:15
K1每樣功課陪住做,去到K2開始識做就自己做,宜家小學,多數自己做

謝謝分享

大宅

jennyylf 發表於 23-9-22 13:28
咁樣都好好,學下野先

平時工人都有幫手教小朋友做功課

珍珠宮

回覆樓主:

首先回憶一下細個,自己幾時會做功課

我女係幼稚園寫字習慣自己完成
小一初初係唔識睇題目,要旁邊教
要養成閱讀課外書嘅習慣,提升學習興趣同識多啲字
慢慢識睇題目,就鼓勵佢自己試吓諗同寫咗先,之後再睇睇要唔要改正

同小朋友定立時間表同規則
同埋最緊要識放手

小二就自己完成大部分功課,留低唔識再問我

已刪除用户

回覆樓主:

別墅

回覆 周小桃 的帖子

我家姐姐太溫柔,小朋友唔聽佢講做功課

別墅

回覆 藍尾巴 的帖子

學下野先,謝謝分享

別墅

藍尾巴 發表於 23-9-24 16:42
初時陪做,慢慢用籍口行開,去廁所,洗碗,晾衫。。。咩都好。但佢叫要即回應,行開完要讚佢自己做到。慢慢 ...

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

做功課同食飯一樣,都係睇小朋友性格,不過無論係自動自覺或要叫先郁一郁,都係離唔開要讚同獎賞

大宅

親親小孩子 發表於 23-9-28 15:35
做功課同食飯一樣,都係睇小朋友性格,不過無論係自動自覺或要叫先郁一郁,都係離唔開要讚同獎賞 ...

其實自動自覺係咩定義?幼稚園連題目都唔識睇,一定係大人講題目架wo(emoji)(emoji)
補充:我只係想回覆樓主,唔知點解回覆左你,唔好意思(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

bonnie714 發表於 23-10-3 11:43
其實自動自覺係咩定義?幼稚園連題目都唔識睇,一定係大人講題目架wo(emoji)(emoji)
補充:我只係想回覆樓 ...

好多時幼稚園老師會喺學校講解咗點做,k1同k2功課大部份好簡單(我講緊happy school),小朋友返到屋企都知大概要做乜,所以有時乜都唔使講就自己做。

複式洋房

可能學校老師教得好,K2開始有功課做,小朋友已經自動自覺做好晒功課。我放工回來只是檢查一下。現在小朋友K3

男爵府

應該主要睇性格,我女K1 放學會好主動講佢有冇功課做,有就會成日吹住做功課,但對比仔K1 k2都唔會好似個女咁主動,而家仔K3 對做功課係積極左
雖然老師上堂有同佢地講點做,仔返黎都識,但數學同英文我會捉佢一齊讀同叫佢望住個字 跟住讀,之後先行開比佢自己做(我晒衫之類) 但中文我就一定坐佢隔離望住佢做(因為唔想佢中文錯筆順)

別墅

回覆樓主:

認同樓上,係睇性格
大女由細到大,日日都係提佢先會拎功課出黎做,去到小學都仲係,如果完全唔提佢佢就自己hea下睇下書,搞勁耐先開始做

細女依家K2, 由K1開始到依家,日日放學都會自己拎功課出黎做左先,有時放學想叫佢沖涼先,佢都堅持一定要做功課先

別墅

會,依家我仔K1,平時我收咗工我仔就已經做好晒,放咗學就第一時間自己攞功課來做(無人教住做)我收工只係問佢做完未,同埋攞出來俾我睇,然後讚下佢做錯都讚由得佢交俾老師。等老師批改完再話俾佢知道錯邊度,同埋點樣攞多啲印仔。如果小朋友話唔做功課,話攰,我會講甘就唔好做喇照交,佢一定say no(emoji)(emoji)只要你唔緊張就得。我仔最初得1個印仔,後來係4個印仔+貼紙,原因係除達到要求外,我唔會阻佢係空白地方任畫,畫咩都得,佢自己諗到點畫就點畫。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊