興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

民房

小朋友星期六於觀塘參加左啲活動,晚上又報左啲班比佢上,中間有段時間空左出黎。最近小朋友無啦啦話係YOUTUBE睇到位叫黑嘉嘉教捉棋,話好型,好想學下。
請問各位星期六下午有冇邊間學圍棋好推介,師資同收費又係點,先謝謝大家。

複式洋房

kwokhung1994 發表於 23-9-18 22:35
小朋友星期六於觀塘參加左啲活動,晚上又報左啲班比佢上,中間有段時間空左出黎。最近小朋友無啦啦話係YOUT ...

我都係住觀塘,主要觀塘有間出名既棋院,不過我6歲小朋友學過幾個月既連鎖式棋院,每星期學一個鐘,之後成星期係屋企都無捉,捉左幾個月都無嘜進步就停左,所以對一啲大型棋院無信心。之後又比我上網揾到間觀塘細細間既棋院,叫香港圍棋文化學會,學左幾個月,係屋企都日日用ipad 捉,進步超快,我小朋友都係星期六下午學,到時有機會可以一齊捉下 個老師係業餘5段,$150/堂,但我個小朋友留係果到3-4個鐘

民房

師兄師姐你好呀,請問小朋友留低3-4個鐘係咪姐係連續上兩堂 ?

複式洋房

kwokhung1994 發表於 23-9-18 23:18
師兄師姐你好呀,請問小朋友留低3-4個鐘係咪姐係連續上兩堂 ?
上一堂炸,上完堂之後小朋友會留係到捉棋

複式洋房

sdryan 發表於 23-9-18 23:07
我都係住觀塘,主要觀塘有間出名既棋院,不過我6歲小朋友學過幾個月既連鎖式棋院,每星期學一個鐘,之後成 ...

想問下幾多歲開始學會比較好?六歲?

複式洋房

回覆 Jasminebao 的帖子

有啲圍棋班4歲起有得報,不過我試過比我細女4歲玩下,佢好似唔係太明,4歲就55波,不過通常有得免費試堂,果陣我都係去我講果間免費試一堂先報,不過我大女就6歲學, 你自己試下問下,如果你小朋友係6歲就肯定得,不過緊係免費試左先^^

民房

唔該哂各位先,呢幾日睇過關於圍棋相關資訊。見到話有段位級位,大約知道由30級就係新學。想了解下升級或升段係咪好似樂器咁要考試?

複式洋房

kwokhung1994 發表於 23-9-27 20:14
唔該哂各位先,呢幾日睇過關於圍棋相關資訊。見到話有段位級位,大約知道由30級就係新學。想了解下升級或升 ...
通常比賽升,你得閒留意下唔同棋院都有比賽升, https://www.hkga.org.hk/ ,棋協都有一年2次既升級比賽

別墅

見D小朋友會上完堂留係度捉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊