自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

啱啱老婆打比我,話佢去左買餸,個囡(11歲)就去左文具舖睇野,跟住囡囡打比媽咪話啱啱喺文具舖走果陣個店員話要搜佢書包。不嬲都覺呢間野啲人衰格(啲人黑口黑面果種),但無奈個囡好鍾意入去睇野,等佢見到媽咪再講返詳細,我真係好嬲~佢真係有資格搜人身?就算有權,佢成間野裝晒CCTV,佢係咪應該睇左CCTV至搜? 最後佢同我個女講,下次唔好係櫃檯附近不停”吵” 書包,因為我個囡係度搵緊銀包,咁我唔知佢係咪有野想買,但佢最後係發現無帶銀包。咁多年黎我都未遇過呢啲事~跟住媽咪話帶你落去同佢講清楚,個囡喊住話唔好呀,佢唔想~咁最後當然就咁算啦。第一,感覺比人屈。第二,屈完佢仲要同佢講唔好入舖頭“吵”書包,呢個真係好好笑,偷野偷到咁揚。仲要係你附近“吵”黎等你懷疑。同客人講唔好意思係基本啦。仲要話佢呢個行為會惹人懷疑,不如話你自己心邪,裝晒閉路電視都要估,裝黎托= =。下次一定叫媽咪黎先可以搜。咁樣蝦啲小朋友。

kenmayTV    發表於 23-9-15 17:52

男爵府

kenyeung2005 發表於 23-9-15 17:00
啱啱老婆打比我,話佢去左買餸,個囡(11歲)就去左文具舖睇野,跟住囡囡打比媽咪話啱啱喺文具舖走果陣個店 ...

咁衰嘅,小朋友幾歲?有無嚇親呀

珍珠宮

回覆樓主:

搜咩?如果我係度我會叫佢報警,佢無權搜人個袋

公爵府

牛年勳章

kenyeung2005 發表於 23-9-15 17:00
啱啱老婆打比我,話佢去左買餸,個囡(11歲)就去左文具舖睇野,跟住囡囡打比媽咪話啱啱喺文具舖走果陣個店 ...

支持開名

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

間鋪發現少咗野?如果只要因為你個女係側面摷書包就懷疑佢偷野,咁間鋪好有問題。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

媽咪在場都唔可以俾佢搜, 搜書包要交俾警察. 店員無權!

珍珠宮

開名,咁樣摷小朋友書包
佢地係懶
目的係搵小朋友學校書簿,知咩學校
又兇小朋友會講俾學校知
之前買餸見過
睇唔過眼一齊嘈,好多呢啲人

別墅

回覆樓主:

佢地冇權咁做喎,係都報警或打電話叫家長黎講清楚

伯爵府

2024年龍年勳章

既然囡囡唔追究都冇計, 可能佢唔想再搞大件事同糾纏落去
而家最緊要要安慰阿女, 同佢講佢冇做錯,
同埋下次遇到咩事都好, 第一時間聯絡爸爸或媽媽先
好多舖頭鍾意蝦細路
我~好~幸~福~呀~

大宅

都覺得店員冇權搜人書包或隨身既袋

公爵府

侯爵府

回覆樓主:

我讀中學時,入去觀塘廣場一間叫美YA的文具店睇嘢,個間舖我成日去,我係拎住兩件貨,行咗一陣,覺得有一件無需要買,我就擺返低,然後我就去俾錢,一出到去俾錢,佢就一口咬定話我偷嘢,勁多人望實我,然後我話有一件我擺返低啦,帶佢去個位指俾佢睇。然後佢就咁「哦」一聲就算,一句道歉都無,老馮咁,之後我一次都無再入過個間舖,因為我覺得好尷尬,俾錢買嘢然後當我係賊咁。呢啲事係好有陰影,記一世,你囡囡可能需要開導或者父母爭回公道,幫呢件事畫上句號。

20170101    發表於 23-9-15 21:34

子爵府

BK Milk勳章

文具店係冇權檢查你囡囡書包。
教囡囡同佢講,可以開個袋比店員睇,但店員唔可以掂個袋(好似入主題樂園前比保安檢查)。

但囡囡響店內“抄”書包,又係瓜田李下,惹人懷疑。我相信店員都未必係針對你囡囡,所以你不需太嬲。

經過今次教訓,叫囡囡以後避免在店內“抄”袋。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我唔會由件事算
一定落去要還個清白
咩叫唔好摷書包
學生摷書包就係偷野咩 都痴痴地
大人買野都要打開個袋摷銀包啦
我一定要睇cctv. 睇吓究竟個女有無偷野 有既可以報警 無既一定要道歉

大宅

回覆樓主:

蝦細路

佢無權查個書包,比佢賊贓嫁禍點算,除非有警員係度。

我會去嘈,還我個女一個公道。

大宅

回覆 yanswy 的帖子

主要係用咩態度~ 我個囡見到媽咪係唔開心。啱啱叫媽咪入去幫佢買啲野, 佢話唔想入去~即係佢已經嚇親我個囡,媽咪同佢買完野再同個店員講返,佢話佢語氣好溫和~無嚇親佢,好好笑~

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我小時候試過自己落街買(街簿),諗起好笑,果時唔係學校出嘅簿就叫街簿,又係好鐘意去附近一間精品店,果時得7、8歲,梗係快快睇完跑返屋企,唔係俾阿媽閙c,就可能我跑走,但其實我就得手上拎的簿就冇其他,個女人追到我返屋企樓下,然後全身給他看過問我有冇偷佢野,咁之後我當然唔敢講俾阿媽聽,但就以後唔敢再去果間舖,呢個童年陰影我到現在都忘記唔到,所以樓主要好好引導小朋友給他正面思想唔好留低陰影

大宅

如果係我,我會引導個女同佢一齊落去舖頭,要求職員道歉,首先要俾佢知職員係無權摷小朋友書包,同埋亂咁指控別人係要有後果,唔係一句搵唔到就算,仲要俾人話自己喺嗰度摷書包係唔啱。個職員咁變態,點知下次會唔會插贓嫁禍?

盡量同個女講下,既然你個女咁鍾意去嗰度,唔係逃避就算。以後都唔敢入去嘅話,以後都會有陰影。俾佢知道光明正大,無嘢要驚。

試吓同個女傾吓。

大宅

你形容d店員黑口黑面,我腦海就浮起旺角西洋菜行果間文具鋪。

大宅

回覆 二小姐 的帖子

我真係最怕小朋友有呢啲陰影~唔明啲人點解覺得自己有權力懷疑人~然後自己錯左,係可以唔講對唔住或者唔好意思。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊