家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我用hitacXX 既2合1洗衣乾衣機,揀唔同程序都會顯示個所需時間出黎,我部機揀乾衣程序會定時係4小時多啲,但每次乾衣都唔會乾足4小時,中途就會停左,但啲衫只係乾左一半左右,摸落重係濕濕地既。。如是者又要再揀乾多一次,又係唔會乾足4小時,但通常乾埋第2次啲衫褲就會乾到9成。

請問大家用2合1機係咪都會咁架?因為以前用舊式乾衣機(唔係自動感應個啲)係扭個制乾幾耐就乾足幾耐先定,咁就可以一次過搞掂,唔洗成日摸下啲衫乾左未。

男爵府

回覆 Ccccccc 的帖子

會唔會係你部機有自動偵測乾濕度功能?
我部二合一有呢個功能,佢會自動偵測啲衫有幾乾嚟自動停,如果 overload 嘅話就會乾唔透,大約 7 成乾左右;亦可以較固定乾幾耐,佢就唔會自動停,真係乾足你設定個時數;如果無 overload 自動偵測就乾 9 成半左右,即係件衫整體乾晒,係啲袋仲有啲濕氣,我習慣乾完會掛起吹吓先熨摺,所以可以接受,要徹底乾透果啲(例如浴巾)就會設定固定時數,咁就全乾暖笠笠…

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

買左幾耐,試下問番店鋪或代理

大宅

我用過一次2合1洗衣機後決定永遠不會再用,2合1容易壞,乾衣功能令衫褲唔夠乾,絕對不好用,我現在分開洗衣機及乾衣機

大宅

光頭仔個仔 發表於 24-1-16 12:51
我用過一次2合1洗衣機後決定永遠不會再用,2合1容易壞,乾衣功能令衫褲唔夠乾,絕對不好用,我現在分開洗衣 ...

請問係咪上下疊起呀?

大宅

Ccccccc 發表於 24-2-5 23:36
請問係咪上下疊起呀?

洗衣機和乾衣機中間有一個鐵架分格開

大宅

光頭仔個仔 發表於 24-2-6 00:51
洗衣機和乾衣機中間有一個鐵架分格開

請問鐵架係咪洗衣機公司提供架?洗衣機同乾衣機要同一牌子?

如果部2合1壞左都想分開買,但要睇下夠唔夠位。。之前睇2部上下疊要同牌子,但啲機又比較大部太厚放唔到

大宅

Ccccccc 發表於 24-2-6 00:56
請問鐵架係咪洗衣機公司提供架?洗衣機同乾衣機要同一牌子?

如果部2合1壞左都想分開買,但要睇下夠唔夠 ...

鐵架自己買,乾衣機用煤氣公司牌子,洗衣機用其他牌子,呎寸可以自己度才買

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊