親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,有冇人試過可以分享下經歷? 我同C6 10月頭去台灣玩,如果touchwood打風點算。。。。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

兔媽兔 發表於 23-9-8 11:34
如題,有冇人試過可以分享下經歷? 我同C6 10月頭去台灣玩,如果touchwood打風點算。。。。
...

打風唔一定停機
打風一定亂
有以下可能:
Airline有機會安排另一班機俾你
Airline早一d宣布可免費改
亦有機會直接取消

一句講晒,等消息

損失嘅就靠claim保險

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-9-8 12:30
打風唔一定停機
打風一定亂
有以下可能:

講得啱 一份好嘅旅遊保險好重要

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

打風只有等airline安排取消/改咋

兔媽兔    發表於 23-9-12 17:07

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

上次十號波我班機係日本delay左5個鐘,個時香港都改左三號波了。但因為保險係要求6個鐘起先有得賠,不過好彩我無咩損失。我之前個班就慘些,晚上機變朝早十點幾機,佢地應該要瞓機場了。或者住多一晚酒店。

大宅

ydoris 發表於 23-9-12 13:44
上次十號波我班機係日本delay左一個鐘,個時香港都改左三號波了。但因為保險係要求個鐘起先有得賠,不過好 ...

咁真係好睇彩數

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ydoris 發表於 23-9-12 13:44
上次十號波我班機係日本delay左5個鐘,個時香港都改左三號波了。但因為保險係要求6個鐘起先有得賠,不過好 ...

我親戚仲「呢hea 」
佢本身10號返(假設)
9號收通知話10號機取消要改11號
好啦咁,即刻仆去book酒店
Book完了,國泰又通知話改返10號,但時間改咗少少
最大問題係4人組合拆兩班機,阿媽跟親戚飛,小學女女跟親戚老公飛
喂咁點啊!!!!

於是又要攪取消酒店(俾你cancel係人情,唔俾你cancel係道理),又要問保險,又要同國泰改人(分開唔緊要,唔好咁攪個組合丫)
張電話卡得data, 打電話勁唔方便,又要搵香港親人幫手 (攪親呢d唔係打一分半分鐘)
最後一日就喺奔波中渡過

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-9-13 11:38
我親戚仲「呢hea 」
佢本身10號返(假設)

嘩航空公司隨機幫人拆做兩班機都有嘅。。。仲要其中一個係小朋友

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-9-13 11:38
我親戚仲「呢hea 」
佢本身10號返(假設)

開頭我都好嬲香港航空架,又無消息個網排500幾位仲要排排下斷左線。聽到國泰取消左兩日機都好驚吾知點好。但係後來阿囡係HKG個網度睇到機場出既航班時間係delay到晚上7點。咁我就吾再上網搵港航啦,見大部份機都改到夜晚機。到9月1日收到電郵再晏多一個鐘。8點機,咁我地同酒店延遲check out。1點先去機場。行下食下都夜晚返香港。都差唔多全機爆架,細機嚟都算多人架。。真係幾 好彩架。。

王國長老

兔媽兔 發表於 23-9-13 11:52
嘩航空公司隨機幫人拆做兩班機都有嘅。。。仲要其中一個係小朋友
...

因親戚同另一親戚,張飛係抽獎(免費飛)
而另一親戚老公,同小朋友飛,就俾錢買

到打風轉航班,國泰就堅持免費飛一個航班,俾錢飛另一個航班
佢哋打hotline話交換時間,唔俾!
最後佢哋要全體一齊出機場同地勤再傾,地勤至肯幫佢哋改

嘥咗好多時間

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-9-13 13:01
因親戚同另一親戚,張飛係抽獎(免費飛)
而另一親戚老公,同小朋友飛,就俾錢買

唉⋯⋯不過都好彩係回程先發生呢啲事,否則真係好掃興

王國長老

兔媽兔 發表於 23-9-13 13:04
唉⋯⋯不過都好彩係回程先發生呢啲事,否則真係好掃興

最後兩日不停處理呢件事,咩都玩唔到心情破壞晒
都好掃興

珍珠宮

回覆樓主:

機會不大,到時先算

兔媽兔    發表於 23-9-14 11:37

大宅

babytt2 發表於 23-9-13 16:00
機會不大,到時先算

我都希望到時一切順利!

珍珠宮

兔媽兔 發表於 23-9-8 11:34
...

我,報到!
8月頭飛鹿兒島遇正打風,所以延遲咗一日飛。啱啱claim 到旅遊保險行程延誤
attach0/tmp/phpVAKYDT

大宅

MissMaMa 發表於 23-9-18 21:07
我,報到!
8月頭飛鹿兒島遇正打風,所以延遲咗一日飛。啱啱claim 到旅遊保險行程延誤

延遲咗一日飛,咁咪少咗一日玩囉?

珍珠宮

兔媽兔 發表於 23-9-19 10:16
延遲咗一日飛,咁咪少咗一日玩囉?

係,所以咪賠返少少補償金 其實可以改回程日期,不過我冇改,冇假期

大宅

MissMaMa 發表於 23-9-19 12:30
係,所以咪賠返少少補償金 其實可以改回程日期,不過我冇改,冇假期
...

就算改回程日期,又要book多晚酒店,賠償金額都未必cover到 希望BK嘅各位去旅行都可以順順利利

珍珠宮

兔媽兔 發表於 23-9-19 12:56
就算改回程日期,又要book多晚酒店,賠償金額都未必cover到 希望BK嘅各位去旅行都可以順順利利: ...

咁你想點呢?而家玩少一日又唔得,玩多一日又話唔得 有得賠1千已經好好啦,只係遲一日出發,又冇其他金錢損失!

大宅

MissMaMa 發表於 23-9-19 17:10
咁你想點呢?而家玩少一日又唔得,玩多一日又話唔得 有得賠1千已經好好啦,只係遲一日出發, ...

當然最好就係行程不變不過天有不測之風雲都好難預料嘅〜

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊