自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

八達通遺失已經報警, 經八達通app見到係百佳消費。有冇人知道,如果我有銀碼同時間,可唔可以叫百佳職員重印張單。想check盜用個人嘅易賞錢賬號。
再睇下警察肯唔肯做野??雖然機會渺茫但盡下人事。

感謝解答。

伯爵府

何不直接報警 ?

洋房

回覆 TinyTomato 的帖子

已經報警,上水警局受理。 之前試過YUU積分被盜用,YUU比齊舖地址&時間,警察話銀碼甘細。齊料最後一直都無消息.....今次揾多d證據睇下會唔會做到野.

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

cicaccc 發表於 23-8-22 17:35

已經報警,上水警局受理。 之前試過YUU積分被盜用,YUU比齊舖地址&時間,警察話銀 ...

今次銀碼大唔大?

伯爵府

你直接比資料警察啦,想像下如果你自己是百佳職員,會因為網上有個陌生人幾句完全未能證實的話就隨便交出資料嗎?

已經報警,上水警局受理。 之前試過YUU積分被盜用,YUU比齊舖地址&時間,警察話銀 ...

洋房

回覆 docomo 的帖子

今次都唔大.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你諗下自己係百佳職員
會唔會無啦啦有人黎問就俾?

伯爵府

應該晤關銀碼大小
佢執咗你張卡用就已經犯法
有時間地點,可check cctv 拉人

水晶宮

買嘢唔一定MB卡呀

大宅

我最近都有同樣事情發生 ,想問是否要用番案法該區報警?
因為返工時遺失卡, 但查番app 見到失卡後,曾在惠康消費左成千蚊野 , 嘟哂啲消費券
Lilypie Baby Ticker

大宅

我一次只充一二百蚊搭公共交通
唔會綁銀行卡 因為驚跌咗八達通
超市用現金/信用卡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

moon_o_o 發表於 23-8-22 18:42
應該晤關銀碼大小
佢執咗你張卡用就已經犯法
有時間地點,可check cctv 拉人

警察會好快close file。

以前試過,兩百幾蚊,有時間、地點,落埋口供。我又係問會否睇cctv,警察話會搞,但一個月唔夠,收信話證據不足,就closed file應該係太小事,都唔會去查。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

用人地八達通買野,用自己易賞錢儲分?唔係咁低智呀嘛?

珍珠宮

foggyao 發表於 23-9-8 22:18

以前試過,兩百幾蚊,有時間、地點,落埋口供。我又係問會否睇cctv,警察話會搞 ...
少事佢哋唔想做架,當年俾伙計偷錢,個數額有幾萬,有曬cctv 都話唔夠証據起訴,最終係自己去小額審裁追,個官都話唔明點解咁都唔起訴,好彩最後攞返到d錢,但條氣好唔順囉!(利申,我對事唔對人,黑暴時撐警的)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

三國1 發表於 23-9-8 22:30
少事佢哋唔想做架,當年俾伙計偷錢,個數額有幾萬,有曬cctv 都話唔夠証據起訴,最終係自己去小額審裁追, ...

咁你呢個都幾懶,有埋人都唔做。

我嗰單,一直只安慰自己,話就算見到人,都要搵到邊位街坊,都唔可能要求警察,花咁多心力幫我呢啲小案件搞。佢哋一定有好多緊要啲嘅案喺手。

不過,只係一直將事存於心內,原來小事真係報警都無用,仲要花自己時間落口供,而且嗰個壞人一定照様再落手,因爲都無事,咁就又有其他受害人。

伯爵府

cicaccc 發表於 23-8-22 17:14
八達通遺失已經報警, 經八達通app見到係百佳消費。有冇人知道,如果我有銀碼同時間,可唔可以叫百佳職員重 ...

你去職員唔會理你
因為你無權要鋪頭比其他人個人資料你
唯一可以做嘅只有等警察

洋房

欣媽媽 發表於 23-9-8 22:08
我最近都有同樣事情發生 ,想問是否要用番案法該區報警?
因為返工時遺失卡, 但查番app 見到失卡後,曾在 ...

我係網上報咗先因當時係未check到消費紀錄. 之後check到被人用咗. 打去差館叫我有財務損失就去就近報案. 當值嘅會教我點做. 我返工忙銀碼又小. 就算數

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

foggyao 發表於 23-9-8 22:18

以前試過,兩百幾蚊,有時間、地點,落埋口供。我又係問會否睇cctv,警察話會搞 ...

根本就揀嘢做,嫌細A嘢=鼓勵賊人。

男爵府

睇咁多網騙就知啦

琥珀宮

cicaccc 發表於 23-8-22 17:14
八達通遺失已經報警, 經八達通app見到係百佳消費。有冇人知道,如果我有銀碼同時間,可唔可以叫百佳職員重 ...

要證明張八達通係你嘅先可以重印張單

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊