3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個女就黎4歲,脾氣好差又惡,而且好鍾意喊,小朋友唔小心掂到佢都可以鬧人。對住佢好氣餒,嚴鬆都試過。佢日日係咁好影響我心情。真係好想知有冇過來人,小朋友細個脾氣差,大個會變返好?

大宅

我小朋友四歲嗰時都係錦,同佢睇多啲讀書,上下啲情緒控制初社交小組,會有幫助,大大下會好,加油

子爵府

回覆 Bubeau 的帖子

其實小朋友都係學大人,有時大人脾氣都影響到小朋友

大宅

T.T.CatCat 發表於 23-8-18 08:29
回覆 Bubeau 的帖子

其實小朋友都係學大人,有時大人脾氣都影響到小朋友

totally agree

別墅

Bubeau 發表於 23-8-17 21:43
我個女就黎4歲,脾氣好差又惡,而且好鍾意喊,小朋友唔小心掂到佢都可以鬧人。對住佢好氣餒,嚴鬆都試過。 ...

「喊」或者係佢唔太識表達自己的一種方式,可以講多啲你明白佢感受既說話。
我仔好想要一樣野,佢老豆收起咗,我仔果下即刻去搶,搶唔到即刻發脾氣。我會抱起我仔安撫佢,我問我仔係唔係好想要果樣野,我仔大喊中有點頭。我講媽咪知道你好嬲daddy攞咗你既野,所以好傷心喎。(我仔當下喊大聲咗)等佢唔喊完我先再教道理…我問:如果你俾人搶野你鍾唔鍾意呀?…小朋友太細,好多時候佢都唔係好明白咩係對同唔對,因為大人先無教咗佢,如果平和地同佢講,佢會知道原來不可以這樣。我仔由細到大情緒控制都非常好尚且如此,你果個真係要慢慢心平氣和教導佢多幾次。

複式洋房

回覆樓主:

我地都系,上堂又唔專心,脾氣大,要人地就佢。學校轉介我地去睇醫生。但系我地學野好快。

大宅

我個女就黎4歲,脾氣好差又惡,而且好鍾意喊,小朋友唔小心掂到佢都可以鬧人。對住佢好氣餒,嚴鬆都試過。 ...

我女女3歲都係咁,係playhouse比人掂下就大叫 又鬧人咁
我都好氣餒呀,好大壓力。。。
同佢出街都好驚佢失控,見到人地有bb車 又話自己冇,又會發脾氣
少少唔如事就會失控。。。我已經好有耐性,但我都就顛

男爵府

Ngamanyau 發表於 23-9-2 00:42
我女女3歲都係咁,係playhouse比人掂下就大叫 又鬧人咁
我都好氣餒呀,好大壓力。。。
同 ...

完全明白你,我女一模一樣,有時都怕左佢

男爵府

yaka001 發表於 23-8-17 23:45
我小朋友四歲嗰時都係錦,同佢睇多啲讀書,上下啲情緒控制初社交小組,會有幫助,大大下會好,加油 ...

已經由細到大keep住伴讀,近排見佢脾氣咁差都會讀相關既圖書佢聽,佢都鍾意聽,而且知道書入面小朋友既野蠻行為唔岩,但轉頭都照做。情緒管理小組佢未上,但我都準備俾佢上。

男爵府

CICE藍 發表於 23-8-30 08:33
我地都系,上堂又唔專心,脾氣大,要人地就佢。學校轉介我地去睇醫生。但系我地學野好快。
...

學校老師覺得佢係比較敏感,但又冇轉介要睇醫生。前排我女朝朝早返學都扭一餐,嫌校服著得唔舒服, 襪唔舒服,鞋唔舒服,老師都知,但都冇叫佢睇醫生

大宅

Bubeau 發表於 23-9-2 21:42
學校老師覺得佢係比較敏感,但又冇轉介要睇醫生。前排我女朝朝早返學都扭一餐,嫌校服著得唔舒服, 襪唔舒 ...

咁我女女同你女女真係好似,我都覺佢比較敏感,少少痕都會發脾氣。。。。。

大宅

Bubeau 發表於 23-9-2 21:39
已經由細到大keep住伴讀,近排見佢脾氣咁差都會讀相關既圖書佢聽,佢都鍾意聽,而且知道書入面小朋友既野 ...

same same... 我都係咁同佢講d有關情緒既書,佢好中意聽 亦知有咩係唔岩,但係轉頭又做返

男爵府

Ngamanyau 發表於 23-9-2 23:02
咁我女女同你女女真係好似,我都覺佢比較敏感,少少痕都會發脾氣。。。。。
...

唔知仲要維持依家呢個狀況到幾時,人都癲

洋房

Bubeau 發表於 23-9-3 21:17
唔知仲要維持依家呢個狀況到幾時,人都癲

我同你剛剛相反,我小朋友成隻鵪鶉咁,比人蝦唔出聲,乜都驚又怕事,呢d情況做家長嘅好驚佢唔識保護自己長大繼續比人蝦,我都想佢堅強d,識得反抗下。

呢d情況我通常安慰自己,要取中庸之道真係唔容易,做家長嘅唯有繼續潛移默化,多d同佢溝通,寄望每一次發生事情的時間會有一點點的進步,共勉之

別墅

其實媽咪放鬆下,唔使太緊張,你覺得小事,小朋友情緒就會安穩。佢鬧人代表佢真係好唔鍾意,本來別人掂到佢先,其實佢只係識鬧去表達,佢本身無做錯咩。或者媽咪果下先問下孩子有冇撞痛佢,孩子會覺得你明白佢,再扮到好小事啫,同佢講唔緊要喇,慢慢令佢覺得好小事啫。(其實我仔仔都係呢款,2歲開始掂下都唔鍾意,只不過無你囡甘叻識鬧返人地)。慢慢來,同佢建立返關係,再慢慢同佢講返遇到呢啲情況應該點樣做就可以。只不過,過完年剛好4歲,本家大爺都突然無理由開始耍脾氣,大喊既時候我讓佢喊,其實喊下都幾好呀等佢喊到攰,佢見到你無反應,你會發現佢個喊只不過係扮喊,然後先走過去抱起佢,攬下佢,基本上已經可以收晒聲。之後,先問返佢發生咩事,再同佢梳理返就好好多。

大宅

我孫仔四歲時脾氣都好大,會反枱架!因為佢有情緒,唔識表達,先會做出咁既行為,後來比佢返感統治療既堂,小朋友有咩情緒問題,老師教佢點處理,而家六歲啦!真係好好多,好少脾氣。

大宅

ling103 發表於 24-3-27 08:48
我孫仔四歲時脾氣都好大,會反枱架!因為佢有情緒,唔識表達,先會做出咁既行為,後來比佢返感統治療既堂 ...

伯爵府

呢個年紀未識處理情緒
耐性,深呼吸
切勿癲埋一份
睇番小朋友細個扭計其實好可愛
青春期的脾氣難頂多了

男爵府

ling103 發表於 24-3-27 08:48
我孫仔四歲時脾氣都好大,會反枱架!因為佢有情緒,唔識表達,先會做出咁既行為,後來比佢返感統治療既堂 ...

請問你地去邊度上感統治療?我見坊間好多,但唔知好唔好。謝謝

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊