自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有時真係覺得在職媽媽好似打緊2份工咁
返到公司又要忙工作、又要應付麻鬼煩人事
返到屋企又要湊仔,c6又唔幫手

真係好累,想搵同路人

侯爵府

2024年龍年勳章

自己做到幾多就幾多, 唔好對其他人有期望, 甘你會開心好多

男爵府

兩陣雨 發表於 23-8-8 11:35
返到屋企又要湊仔,c6又唔 ...

有冇人幫手湊?

伯爵府

me too。
真心覺得攰

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

小朋友幾大?有冇請工人?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆 cpycpyhelen 的帖子

有工人既,不過都唔可以旨意工人啦

大宅

回覆 Debbie0331 的帖子

真係覺得好大壓力,你會點解決?
有時直頭睇c6唔順眼

大宅

回覆 esmehouse 的帖子

小朋友仲未返學架工人可以照顧佢起居飲食既,但都唔係100%放心

同埋最慘係覺得無物時間陪小朋友。。。
c6一返到屋企就攤系沙發

伯爵府

兩陣雨 發表於 23-8-8 11:57

真係覺得好大壓力,你會點解決?

我直情鬧個c6 傢, 又幫唔到手,唔做出氣袋仲有咩function。

大宅

嘈到唔想嘈,鬧極佢過左幾日又係咁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

兩陣雨 發表於 23-8-8 11:59
回覆 esmehouse 的帖子

小朋友仲未返學架工人可以照顧佢起居飲食既,但都唔係100%放心
你老公返到屋企係完全唔理小朋友?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

有時返到屋企都仲有公司業務要處理
所以幫得手嘅老公同工人好重要
如果無,只能頂硬上

珍珠宮

回覆樓主:

妳有工人幫手都好好啦,我以前無工人幫手,咪又係咁樣過左20年 我又唔覺有咩壓力同辛苦,經常諗,開心又要過日子,唔開心又要過日子,點解唔開心同享受咁過呢

象牙宮

回覆樓主:

放工做補習老師,做工人,簡直打幾份工!

水晶宮

回覆樓主:

我又無乜野,係累的,但習慣了!加上我好懶,由細訓練個女自己攪掂!
我C6除左煮飯,所有家務都唔做,但一間屋仔, 平日又無人,其實都無乜野做,我選擇可以唔做嘅都唔做

水晶宮

姸媽 發表於 23-8-8 12:32
妳有工人幫手都好好啦,我以前無工人幫手,咪又係咁樣過左20年 我又唔覺有咩壓力同辛苦,經常諗, ...

我過左9年,餵人奶階段最辛苦,日泵夜泵,真係不見天日!
但捱過了,我同事有工人,成日問我日子點過!

珍珠宮

回覆樓主:

我都要返工,工作都忙,但唔需要拎回家做
每日放工,有時煮晚飯有時買外賣
衫日日洗,地每星期拖一至2次
小朋友功課交比補習社
有1大幫手睇吓小朋友
小朋友升小六要求我哋唔好接送,睇嚟好快可以甩第了

公爵府

一直有工人,但照顧小朋友能親力親為就盡量做,捱完餵奶換片、變陪玩陪閱讀、升小後陪太子讀書,捱下捱下,大嘅升中了,細嘅外判補習社,捱下捱下,日子好快過,我間唔中都會睇C6唔順眼,男人喺照顧小朋友上真係冇媽媽咁有心機,但細路開始大,冇咁痴身多咗時間兩公婆吃喝玩樂煲劇,睇佢又順眼返

大宅

係好辛苦,但係想賺多個錢。真係捱返嚟

男爵府

兩陣雨 發表於 23-8-8 11:35
返到屋企又要湊仔,c6又唔 ...

我都係呀
好累,我家有幼童有時唔聽話我又激心。
佢好痴我,有時唔准佢爸爸幫佢做某些野和陪佢。我都好煩好累。阿女病咗又惹到我病,但我係要返工,真心覺自己慘。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊