婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同自己媽媽唔 close,而且我唔鍾意佢待人處事果一套,但唔會憎佢,會同佢一個星期食一次飯,維持一般母女關係,都算和諧。

但最近覺得佢好唔識做人,有啲嘢令我覺得好唔舒服,例子如下:

1)佢同啲姨媽姑姐到訪我屋企探 BB,會自己帶人參觀同介紹我啲裝修。其實我間屋係我同我老公自己儲錢樓換樓咁買,完全無父幹,佢亦唔係喺道住,佢咁做令我覺得佢好無大無細,好似佢係間屋嘅主人咁;

2)佢次次上嚟我屋企都會買嘢,事前又唔問我係咪需要,上到嚟就自己開雪櫃擺入去,而我最討厭雪櫃塞滿嘢;

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

好小事咋喎

大宅

3)成日有意無意問我間屋買咗幾錢,由於佢口疏,我一直都唔講俾佢知,我亦講到明唔會講俾佢知。但次次上嚟探訪啲姨媽姑姐問(我都一樣係 hea 過唔會答),佢次次都會第一時間搭咀話 「我都有問呀,但佢死都唔話俾我知!」,呢句說話令我覺得好唔舒服,好似當面係道串我咁。其實我又無用佢錢買,間屋幾錢關佢咩事啫!

都係呢類的事件,我覺佢好唔識做人,唔通氣,講嘢亦永遠唔啱場合/人情世故。但我退一步諗,其實係咪我太小氣?

男爵府

牛年勳章

MichEAL82 發表於 23-8-1 18:38
3)成日有意無意問我間屋買咗幾錢,由於佢口疏,我一直都唔講俾佢知,我亦講到明唔會講俾佢知。但次次上嚟 ...

你阿媽想威下,係親戚面前。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

老人家, 千奇5好同佢講道理。
伯友算客氣,我娘親直頭審犯咁審, 甚至縱然佢個女(即我妹)以外犯上。老人家我俾面, 佢女我so 佢有味, 佢不大細我亦不客氣。

玩多幾次, 2女無隱, 收聲。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實好少事,好多阿媽都會咁做。

別墅

回覆樓主:

好過會踩你的父母

男爵府

MichEAL82 發表於 23-8-1 18:33
我同自己媽媽唔 close,而且我唔鍾意佢待人處事果一套,但唔會憎佢,會同佢一個星期食一次飯,維持一般母女 ...

其實好小事姐,好多媽咪都會咁做,如果真係唔想既不如開聲同佢講丫,兩母女好易傾既

男爵府

我同自己媽媽唔 close,而且我唔鍾意佢待人處事果一套,但唔會憎佢,會同佢一個星期食一次飯,維持一般母女 ...

真係好小事

珍珠宮

cutebambi 發表於 23-8-1 23:08
好過會踩你的父母
係樓主自己呀媽

大宅

MichEAL82 發表於 23-8-1 18:38
3)成日有意無意問我間屋買咗幾錢,由於佢口疏,我一直都唔講俾佢知,我亦講到明唔會講俾佢知。但次次上嚟 ...

其實間屋買咗幾錢上網一查就知啦,有乜好問...

伯爵府

你都係小氣架啦!上面嘅問題好普遍咋⋯⋯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

買野俾你好小事
其他我都明
少啲見
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

你媽類似我媽。我媽仲難頂過100倍。可以直頭令我有多年真係嬲到無聯絡幾年。預咗佢死都不會去拜佢!侍長輩就不理人感受、大哂!自己好完美、無錯永遠只有你錯。永遠不企你果邊!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

MichEAL82 發表於 23-8-1 10:33

同你一樣,我唔憎我媽,只係佢個格我唔係幾鍾意。
你個1, 我媽都試過,帶佢好姐妹上黎,講真上黎坐無所謂,但間間房去參觀,我係佢好姐妹面前講,其實咁樣好無禮貌,間屋我老爺奶奶買ge,唔應該入人地房。(我自細亞爸都教我去人地屋企唔好入房,我都係咁教d 仔女)。

大宅

我諗你心應該有刺,不過冇理會到,自己媽咪自己錫喇

大宅

@Ting@ 發表於 23-8-2 14:27
其實好小事姐,好多媽咪都會咁做,如果真係唔想既不如開聲同佢講丫,兩母女好易傾既
...

其實有啲有同佢講過,但溝通無效,佢都係繼續堅係持自己果套(emoji)

大宅

鼠女神 發表於 23-8-3 14:09
其實間屋買咗幾錢上網一查就知啦,有乜好問...

佢哋年紀大唔識查

子爵府

回覆樓主:

人長大咗有自己一套,做嘢有界線。而父母永遠覺得自己仔女唔需要分你我/講求尊重/私隱。
大家觀點與角度問題,再加本身性格,冇話小唔小氣。如果呀媽唔太過分咪忍一步海闊天空,忍唔到咪用言語偽術寸佢兩句就收工。

男爵府

小事吧⋯⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊