自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

想問近期匯豐做9成按批核時間要幾耐?
信貸評級咩級hkmc先唔會批?

水晶宮

yanjy 發表於 23-7-31 09:15

匯豐批6成好快,剩餘3成係等hkmc批,唔關匯豐事。聽聞大約2-3星期左右如果齊料。

別墅

Kittymummy 發表於 23-7-31 10:04
匯豐批6成好快,剩餘3成係等hkmc批,唔關匯豐事。聽聞大約2-3星期左右如果齊料。
...

正常過到壓測、冇貸款、分期、卡數月月清、limit餘額高,係咪HKMC都批得好爽手?
總感覺HKMC唔係一個幫市民既機構

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yanjy 發表於 23-7-31 09:15

https://starpagency.com/%e4%ba%86%e8%a7%a3%e6%9b%b4%e5%a4%9a/%e9%82%8a%e9%96%93%e9%8a%80%e8%a1%8c%e5%81%9a%e6%8c%89%e5%a5%bd/2018%e6%8c%89%e6%8f%ad%e4%bf%9d%e9%9a%aa%e5%85%a8%e6%94%bb%e7%95%a5-%e9%a6%96%e6%ac%a1%e7%bd%ae%e6%a5%ad%e7%af%87/#%E7%94%9A%E9%BA%BC%E6%83%85%E6%B3%81%E4%B8%8B%EF%BC%8C%E7%94%B3%E8%AB%8B%E6%8C%89%E4%BF%9D%E9%A0%88%E9%80%9A%E9%81%8E%E5%A3%93%E5%8A%9B%E6%B8%AC%E8%A9%A6%EF%BC%9F

水晶宮

yanjy 發表於 23-7-31 10:06
正常過到壓測、冇貸款、分期、卡數月月清、limit餘額高,係咪HKMC都批得好爽手?
總感覺HKMC唔係一個幫市 ...

又唔可以咁講既,佢係要睇你戶口每條數in and out. 正常係需要點時間。

別墅

Kittymummy 發表於 23-7-31 10:08
又唔可以咁講既,佢係要睇你戶口每條數in and out. 正常係需要點時間。

因為從來冇check過TU,都係憑平時理財去博申請9成,但大訂已比都未知結果,好擔心

水晶宮

yanjy 發表於 23-7-31 10:10
因為從來冇check過TU,都係憑平時理財去博申請9成,但大訂已比都未知結果,好擔心
...

其實你可以打去hkmc問status.

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yanjy 發表於 23-7-31 10:10
...

話HKMC嗰part都要一星期

別墅

Kittymummy 發表於 23-7-31 10:11
其實你可以打去hkmc問status.

我過多幾日試下打去,其實都係上星期五去滙豐申請按揭,不過因為今個星期三就要去律師樓比大訂,所以好驚到時唔批,一鋪清袋

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

講起HKMC 我一肚火。只此一次我以後5會搵HKMC
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

kwhkwh 發表於 23-7-31 10:30
講起HKMC 我一肚火。只此一次我以後5會搵HKMC

咩唔係唔可以自己揀邊間按保架咩?銀行都係隨機用邊間按保,除非HKMC拒批先可再轉QBE

介唔介意講下咩事?

珍珠宮

yanjy 發表於 23-7-31 10:23
我過多幾日試下打去,其實都係上星期五去滙豐申請按揭,不過因為今個星期三就要去律師樓比大訂,所以好驚 ...

六樓話「但大訂已比都未知結果,好擔心」
依家又話未俾大訂?

同埋,上星期五去大貓申請
今日就驚呢驚路?我都唔知今日係第幾個working day…

侯爵府

yanjy 發表於 23-7-31 10:32
咩唔係唔可以自己揀邊間按保架咩?銀行都係隨機用邊間按保,除非HKMC拒批先可再轉QBE

介唔介意講下咩事? ...
我係以後5做高成按揭咁姐!我當時出糧戶口有支出, 條條數問都算, 竟然將一條固定支出界定為「負債」!!!
想像5到入面的職員如此弱智!

別墅

終極熊貓 發表於 23-7-31 10:38
六樓話「但大訂已比都未知結果,好擔心」
依家又話未俾大訂?

我意思係大訂比埋都未有結果,因為未夠一星期,所以覺得好冇保障
我唔係有錢人,首期係儲左10年既錢,萬一HKmC睇心情而批,對買家好冇保障,成日聽人講HKMC唔公道想令買方撻訂

別墅

kwhkwh 發表於 23-7-31 10:38
我係以後5做高成按揭咁姐!我當時出糧戶口有支出, 條條數問都算, 竟然將一條固定支出界定為「負債」!!!
...

想問下幫你做果間銀行係咪出糧銀行?固定支出姐係比家用果啲?最後有冇批足9成?

侯爵府

yanjy 發表於 23-7-31 10:45
想問下幫你做果間銀行係咪出糧銀行?固定支出姐係比家用果啲?最後有冇批足9成?
...
批。
但我5知是職員有意留難定係弱智。我當時不是什麼鐵飯碗, 但良好職業TU 也靚。

大宅

回覆樓主:

我最近都成功做左按揭
四間銀行都比offer我
匯豐最慢先批
中銀同渣打最快
大約兩星期知結果
淨比左三個月出糧戶口月結單銀行睇

恒生匯豐要三星期

別墅

kwhkwh 發表於 23-7-31 10:51
批。
但我5知是職員有意留難定係弱智。我當時不是什麼鐵飯碗, 但良好職業TU 也靚。
...

總共由申請到批核用左幾耐時間?

侯爵府

yanjy 發表於 23-7-31 10:44
我意思係大訂比埋都未有結果,因為未夠一星期,所以覺得好冇保障
我唔係有錢人,首期係儲左10年既錢,萬一 ...
JM 我完全明白你心情!
銀行都要做生意, 佢批得你既, HKMC 冇咩理由會5批。
大家都係睇同一批文件做野。

別墅

Janjanzzz 發表於 23-7-31 10:52
我最近都成功做左按揭
四間銀行都比offer我
匯豐最慢先批

你係打電話搵專員申請定地產agent介紹?
我係經地產搵相熟自稱識左10年既滙豐高級按揭職員申請,佢話2星期內知結果

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊