自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

在NGO裡面做會計文員,full set of accounts其實是包括什麼工作?

男爵府

Catty2020 發表於 23-7-16 22:40
在NGO裡面做會計文員,full set of accounts其實是包括什麼工作?

LCCI LV2既所有內容,可以上網望吓。

珍珠宮

Catty2020 發表於 23-7-16 22:40

入帳,砌曬 p and l , 同埋 Balance Sheet

男爵府

小星星1 發表於 23-7-17 00:22
入帳,砌曬 p and l , 同埋 Balance Sheet

我都想請教。我做晒入帳 之後用system print pl and balance sheet出黎 咁等full set嗎?

伯爵府

NGO,非profit And loss,是income and expenditure statement 。
做report 唔難,最難處理入帳文件

珊瑚宮

followgod 發表於 23-7-17 01:37
我都想請教。我做晒入帳 之後用system print pl and balance sheet出黎 咁等full set嗎?
...

係, 但唔只得收入, 支出,depreciation, accrual, provision都要做, 視乎公司生意, exchange currencies, fair market value都可能有需要做, 呢d LCC 都有教。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

乜都做晒埋盤數出黎

珍珠宮

followgod 發表於 23-7-17 01:37
...

另外有啲 balance sheet item 嘅 breakdown , 看看使唔使入返 當年的 p and l , 例如 prepayment, accrued 啲數咁,仲要做 depreciation 等等,都有啲濕星數要執返正

男爵府

小星星1 發表於 23-7-17 12:40
另外有啲 balance sheet item 嘅 breakdown , 看看使唔使入返 當年的 p and l , 例如 prepayment accrued ...

如我無執呢啲 auditor會唔會幫我執返?

珊瑚宮

followgod 發表於 23-7-17 12:44

影響盤數會做, 如audit fee, tax provision, 其他的唔會。

珍珠宮

會,佢哋發現有問題會問返你!

子爵府

2018復活節勳章

auditor 可以執,但會另外計fee,為省錢有些公司要自己會計文員自行處理。

男爵府

小星星1 發表於 23-7-17 12:40
另外有啲 balance sheet item 嘅 breakdown , 看看使唔使入返 當年的 p and l , 例如 prepayment, accrue ...

Breakdown意思係每一項既數係乜數?

Prepyament 即係唔係該年度既數要答得返係乜數?
Accrual 就要將未比但要比的入返當年度支出?

珍珠宮

followgod 發表於 23-7-17 13:38
Breakdown意思係每一項既數係乜數?

Prepyament 即係唔係該年度既數要答得返係乜數?

對!其實你既然咁清晰。應該要自己做好哂盤數,這樣才知道當年真真正正公司的賺蝕數字,如果你乜都唔做,旨意核數公司,auditors 會做好多條 audit adjustments 比你公司的 directors 簽名的

珍珠宮

回覆樓主:

已做到咁 detail
D亞頭有乜做?
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

大宅

rello 發表於 23-7-17 09:13
NGO,非profit And loss,是income and expenditure statement 。
做report 唔難,最難處理入帳文件 ...
為何入帳文件最難處理?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊