少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

del

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

ziyan9810 發表於 23-7-7 14:46
今日工人姐姐話阿仔(10歲)叫阿女(4歲)去拎冰糖來食。我透過Camera問,哥哥唔承認,叫佢唔好食,之後開 ...

溫馨提示: 圖片有電話號碼,刪除後再貼圖

處理方法,提醒工人姐姐唔好幫阿仔執拾,要阿仔自己承擔責任,自己逐件執好,如果有打爛,要扣零用錢賠償,仲要罰靜坐思過。
現時唔教好,怕會變本加厲

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

複式洋房

回覆樓主:

想冇咗個仔咪報警囉
個仔對你一世有陰影
第時住牛津劍橋唔好問點解

複式洋房

去就近嘅綜合家庭服務中心
會有社工幫到你

https://www.swd.gov.hk/storage/asset/section/228/tc/IFSC_ISC_address_list_chi_May_2023.pdf

直接打去你屋企最近嗰間
就可以了

珍珠宮

回覆樓主:

得10歲唔好報警,樓主個仔可能要接受輔導,樓上講嘅社區家庭服務中心之外,搵下非牟利機構都可以,協康會嗰類,搵社工見下小朋友,睇下有無意見。

別墅

wong2323 發表於 23-7-7 15:20
溫馨提示: 圖片有電話號碼,刪除後再貼圖

處理方法,提醒工人姐姐唔好幫阿仔執拾,要阿仔自己承 ...

多謝你呀~其實返來已經叫阿仔自己收拾啦。因為情緒已經穩定左,所以佢都係有認錯同收拾。

別墅

Jason1990 發表於 23-7-9 01:28
去就近嘅綜合家庭服務中心
會有社工幫到你

多謝你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊