家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

東亞銀行有個plan, 名叫利率指數掛鈎存款, 用港幣做2年, 年利率guarantee 4.42%, 每年利息分4次派, 因是2年期,佢話唔可以用定期個名,2年後, 本金同最後一次利息入返戶口。
因我唔係渣打或Citi bank 等選客戶,現做半年定期都做唔到4%。 大家比的意見,做呢份2年,4.42% 抵唔抵?

子爵府

夢妮 發表於 23-6-23 14:31
東亞銀行有個plan, 名叫利率指數掛鈎存款, 用港幣做2年, 年利率guarantee 4.42%, 每年利息分4次派, 因 ...

你叫銀行比份資料(有數字)的文件, 睇下d條款.

近來d細銀行的3/6/9個月的定期有4.15%. 如果唔想等2年才收利息, 可以考慮做定期9個月 或者 分幾筆$去做.

子爵府

東亞銀行有個plan, 名叫利率指數掛鈎存款, 用港幣做2年, 年利率guarantee 4.42%, 每年利息分4次派, 因 ...

太低

大宅

似結構產品,即係有0.00000000001%風險收唔返本金同埋可能冇存款保證..果個風險好低..同坐飛機出事一樣..所以大部分時間同人冇事..但媥媥你攞唔返..仲要接貨..

伯爵府

2024勳章

我會做1年算, 都唔差得多, 唔洗鎖d錢咁耐

男爵府

聽完大家咁講,都啱,都係唔做咁耐的定期, 謝謝大家的意見

子爵府

PandaVV 發表於 23-6-23 16:35
你叫銀行比份資料(有數字)的文件, 睇下d條款.

近來d細銀行的3/6/9個月的定期有4.15%. 如果唔想等2年才收利息, 可以考慮做定期9個月 或者 分幾筆$去做.

好似 10 厘、20 厘都有,但好短期。

如果睇利率升,就梗係存短啲,到期時續期利率高啲。

如果睇利率跌,就梗係存耐啲,鎖住個利率。

所以視乎睇利率升定跌而定。

子爵府

利率指數掛鈎存款?
https://www.hkbea.com/html/tc/bea-wealth-management-investment-solutions-linked-deposit.html

結構性產品
https://www.hkbea.com/html/tc/bea-wealth-management-investment-solutions-structured-products.html
度身訂做

子爵府

choyki 發表於 23-6-24 11:21
好似 10 厘、20 厘都有,但好短期。

如果睇利率升,就梗係存短啲,到期時續期利率高啲。

如果真係有咁好的回報, 銀行投資者(自己)做便可, 有咁多$賺要把$送人.

別墅

利率指數掛鈎存款,結構性產品,和「利率指數」掛鈎,高風險產品~應該吾會保證~

子爵府

tony@yeung 發表於 23-6-25 12:37
利率指數掛鈎存款,結構性產品,和「利率指數」掛鈎,高風險產品~應該吾會保證~ ...

結構性產品有保本,也有非保本。銀行話咗保證就係保證。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

結構性產品、是銀行同客對賭、九成是銀行贏、客戶到時才知上當~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 23-6-26 05:58
結構性產品、是銀行同客對賭、九成是銀行贏、客戶到時才知上當~
...

咁好賺就佢自已賺啦,做呢啲產品出來全部係幫佢對沖晒啲風險,佢搵食時搣少少餅碎俾你,將風險轉俾你,一般時間風平浪靜時你可以安心食到餅碎,遇上大浪你就係佢嘅替死鬼

大宅

東亞銀行有個plan, 名叫利率指數掛鈎存款, 用港幣做2年, 年利率guarantee 4.42%, 每年利息分4次派, 因是2年期,佢話唔可以用定期個名,2年後, 本金同最後一次利息入返戶口。
因我唔係渣打或Citi bank 等選客戶,現做半年定期都做唔到4%。 大家比的意見,做呢份2年,4.42% 抵唔抵?

而且佢講話自己因為係兩年期,所以先唔可以用定期個名就擺明講大話,好唔老實!

1. 跟據香港存款保障委員會,唔超過五年的定期存款都受保,咁點會兩年就唔可以叫定期呢?

受保障的存款包括:
✓各類常見存款戶口(如儲蓄戶口、往來帳戶及年期不多於五年的定期存款)
✓個人(包括聯名戶口)或公司持有的存款
✓用作抵押的存款

2. 兩年期定期存款根本就存在市面,佢都夠膽話唔可以叫定期

而佢唔可以叫定期的真正原因就係因為佢真係唔係定期,亦唔受存款保障

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊