家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

以前有買過收息嘅股票,搞到損手爛腳,賺息蝕價,到宜加都坐緊艇,走唔甩

年頭開始,聽好多人講銀行加息,開始加入定期隊伍,我現在嘅計劃係咁嘅:

出糧戶口HSBC,出糧一部份做新資金定期,三個月 2.8%,利息 $1xx

另外每三個月,將儲蓄由 SCHK 轉到 BOC,期滿後又由BOC 轉返 SCHK,新資金,三個月 3.3%,利息 $8xx

英磅(非新資金)做定期,三個月2.1%,利息 HKD$1xx

一年合共 $4xxx

做三個月咁短期,可以彈性啲之外,
每三個月見到有錢收呢個動力好重要!

雖然唔多,但每三個月有$1xxx 被動收入,對於我呢啲唔想再蝕錢,資金唔多,要穩賺嘅師奶嚟講,都幾開心。

子爵府

最重要看何時需要動用該筆款項。

隨時需要動用的便不能定期,只能活期儲蓄。

三個月後才需要動用的可三個月定期,半年後、一年後才需要動用的也可三個月定期。

十年後才需要動用的,也可三個月定期、半年定期、一年定期。也可風險較高但潛在回報也較高的其他投資工具(如收息股)。風險較高亦即波幅較大,會反覆升升跌跌,投資年期夠長便可在跌後有時間等其回升,投資年期不夠長,跌了後未等到回升便需動用的話,便只能低價沽出,以致虧損。不同的投資工具有不同的風險,有不同的波幅,有不同的升跌週期,...

子爵府

好多虛擬銀行定期利率幾好,唔洗轉來轉去扮新資金
attach1/tmp/phpDOnigP

別墅

傻太 發表於 23-6-20 18:22

虛擬銀行我不太懂,如何存入?如何提取現金?是否用現有的網上銀行帳戶,轉數快方式轉到虛擬銀行?期滿後,再將本+利轉回現有的網上銀行?

請問虛擬銀行安全嗎?

子爵府

回覆樓主:

如果要靈活不如買貨基,港币3.9% 美元5.3%
attach0/tmp/php01sIsP

別墅

TamaCat 發表於 23-6-21 09:47
如果要靈活不如買貨基,港币3.9% 美元5.3%

有風險就另一件事了,不是定期了

子爵府

虎到金來勳章

PopcornMama 發表於 23-6-19 19:42
以前有買過收息嘅股票,搞到損手爛腳,賺息蝕價,到宜加都坐緊艇,走唔甩

年頭開始,聽好多人講銀行加息 ...

可以考慮中信inmotion大富翁 / 渣打馬拉松,
3-4個月"活期", 最初息率低,最尾一個月最高, 拉均平均息率都ok。

好處: 每個月月尾出利息,唔駛等3個月後先有息。需要用錢時可從戶口取錢走。開戶後只可取錢走,不可再入同一戶口。靈活得黎又比銀行活期0.75%高

子爵府

PopcornMama 發表於 23-6-21 19:16
有風險就另一件事了,不是定期了

那美國短期國債吧,3-6月5.2%左右

男爵府

TamaCat 發表於 23-6-22 07:23
那美國短期國債吧,3-6月5.2%左右

美元國債有風險, 另港元轉美元匯價高。

水晶宮

PopcornMama 發表於 23-6-19 19:42

年頭開始,聽好多人講銀行加息 ...

緊係,越早明白越早做,個利息仲多。

同埋多少都要保持儲下。

水晶宮

PopcornMama 發表於 23-6-21 09:06
虛擬銀行我不太懂,如何存入?如何提取現金?是否用現有的網上銀行帳戶,轉數快方式轉到虛擬銀行?期滿後 ...

用轉數快轉錢去有提款卡的戶口。

虛銀有存款保障,50萬一個戶口。如果擔心就不好做太大筆。

水晶宮

傻太 發表於 23-6-20 18:22

係。下圖是Welab bank,我今日影的。
attach1/tmp/php8GyEnv

大宅

Astra00 發表於 23-6-24 17:22
用轉數快轉錢去有提款卡的戶口。

虛銀有存款保障,50萬一個戶口。如果擔心就不好做太大筆。

今日POAB 2星期有4.5厘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊