自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

水晶宮

yauchuchu 發表於 23-5-30 15:18
好驚啲父母有咁既心態:
我幾百萬供你外國讀書
宜家俾得雞碎咁多!

無錯!
如果本身猛猛緊,供之前都要諗下值唔值得!
供左就預咗收唔返,自己要考慮清楚!

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 23-5-30 15:27
就算係外國讀大學都要睇讀邊間、讀咩科架

香港都係

男爵府

留學浸過鹹水唔代表英文好好,讀書好叻,返港亦唔一定搵都份高薪厚職既工。我公司請咗個3x歲男同事,曾留學澳洲及英國,回港一直做文員,admin既工,英文一般般,唔見得標青,做野都係一般般。另外識好幾個後生女,留學畢業返黎都係做CA咋。

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 23-5-30 15:03
每月只比二千家用,如果佢係你仔女,你會點?(普通家庭, 唔係有錢)

諗起以前比一半呀媽

水晶宮

cyyiu 發表於 23-5-30 18:22
無錯!
如果本身猛猛緊,供之前都要諗下值唔值得!
供左就預咗收唔返,自己要考慮清楚!

絕對同意。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kitbebe 發表於 23-5-30 15:22
唔比都無所謂!早就冇預備仔女養。

問題係對子女失望囉~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

LingLing0129 發表於 23-5-30 15:37
俾兩千蚊,都好過哽老一族,而家啲後生一代千祈唔好期望太高

唯有甘諗~

但成四十歲咯喎~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

yurijm 發表於 23-5-30 15:15
隔離post講緊去留學都至少300萬
拎得出300萬去留學
仔女有冇俾家用都未必計較吧

同意,有時冇得計

但成長過程我會適時提醒佢,將來有責任照顧屋企

伯爵府

jj7723 發表於 23-5-30 18:25
留學浸過鹹水唔代表英文好好,讀書好叻,返港亦唔一定搵都份高薪厚職既工。我公司請咗個3x歲男同事,曾留學 ...

有時際遇好難講

子爵府

olkan 發表於 23-5-30 15:22
問題係佢已讀完書,又開始有工作,應該負上家庭責任。就算父母仍有工作,家用不能少,最少負責任返幾成家庭 ...

我以前都以為係咁,但係現實一個個例子,我發現時代唔同咗,我呢個諗法已經唔係咁實際。

就睇返我老公果面二嫂對仔女,兩個都英國讀書,大仔返返嚟之後好在爸爸識人入到銀行做,而家都結婚生仔,當然係爸爸俾首期,但係我估都應該有俾家用嘅。個女呢,讀完大學返嚟,做過下啲Management trainee,跟住去咗做小學嘅教學助理,飄飄泊泊幾年,而家返大學讀碩士喎(full time )咁即係又係爸爸俾錢啦~~

男爵府

回覆 GreenMaDad 的帖子

都係量力而為好d,尤其係去到外國,好多人父母都係好有錢,完全唔會介意冇家用收,甚至會每個月津貼仔女、包首期、屋企有trust fund等等,加上外國人冇家用觀念,去到讀完,返到嚟屋企人想收20,000家用真係好大衝擊

珍珠宮

每月只比二千家用,如果佢係你仔女,你會點?(普通家庭, 唔係有錢)

如果當供子女去外國讀書為投資,寄望將來有養老金/退休保障,就不如唔好供,風險仲高過買基金,買儲蓄保險。
年輕人初初工作人工相對低,我只求他自给自足,自己揾錢自己駛,住可以免費。但有俾家用就有飯食,唔俾家用就叫他食自己law。

子爵府

同有冇供去外國讀書冇關,我覺得同住就要分擔家庭開支吧

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

生仔女唔係為咗養老或投資,仔女對自己嘅關心都係無價,當然如果仔女搵十幾廿萬一個月,只係俾二千蚊家用仲包埋父母買餸煮飯同一家外出食飯錢就真係唔太好嘅,除非父母大把錢,家用變咗只係少少心意

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

供左佢無得捻住收番個數,就算要求佢都未必比到,有能力比對未必肯比
(我同自己咁講)

子爵府

dubyboy 發表於 23-5-30 15:15
呢一輩啲後生真係唔識做㗎
個個就係諗住屋企,唔係等佢啲錢開飯
所以唔俾家用

我有朋友個仔都26歲,畢業返黎做保險,但無生意果種,屋企所有開資全部唔駛俾之餘,我朋友依舊每個月俾零用錢,話個仔無生意又要拍拖,驚佢無錢駛喎,仲話果仔好聽佢話,好感恩

公爵府

佢搵幾錢先,如果萬二元,二千差吾多啦

珍珠宮

好媽媽勳章

金黑街矇 發表於 23-5-30 18:45
我以前都以為係咁,但係現實一個個例子,我發現時代唔同咗,我呢個諗法已經唔係咁實際。

就睇返我老公果 ...

天啊,英國讀完大學番黎做ta,萬零蚊人工,再進修怕且想做老師,好多後生仔女唔知自己想入邊行,去做ta然後見到老師人工高,就入行,如果想做老師不如一早入教院果類,不過無如果

男爵府

其實最主要問題二千蚊夠唔夠香港生活,燈油火蠟唔計屋租一個人都唔得,老實三十年前我搵得八千都已經比三千啦!
利申:支持祖國 反對移民

珍珠宮

好媽媽勳章

fayefa 發表於 23-5-30 19:08
我有朋友個仔都26歲,畢業返黎做保險,但無生意果種,屋企所有開資全部唔駛俾之餘,我朋友依舊每個月俾零 ...

omg 係邊度畢業番嚟

首頁
34567...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊