婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

開始比bb99湊,因為就放完產假喇

~ 有一次,99響廚房洗奶瓶,我響廳照顧緊bb,99洗緊奶瓶時,我已經見到99無用個刷洗(因為個刷掛左響廳度),直至99洗完攞d奶瓶出去廳個蒸奶器蒸既時候,我就同99講:99你無用個呢個刷洗奶瓶既(因為我驚99買左第二個新刷),99竟然答我:有呀,有用呀,啱啱用完,你睇吓仲有水(仲指住個刷講),我真係比佢既答案嚇呆左,佢竟然可以咁講大話,當時我當然無同佢再爭論落去喇...因為我知道係無結果既。

~ 有次我番緊工,照常日日打電話比99問吓bb既情況,bb當時約兩個半月,仲著緊長袖衫,點知佢響電話同我講,bb成日用個衫袖整條眼眉,整到紅晒,所以我咪同佢換左件短袖衫囉,我已經問99驚唔驚bb凍呀??? 佢話唔驚。第二日凌晨bb發燒,我都唔知係咪因為咁而令bb發燒。

冬天來臨喇....

~ 99好心地幫bb著羊毛底衫,不過裹面無著打底,我同bb換片時見到,立即同99講,點知99仲覺得無問題,我都費事同佢爭論,我淨係講左一句你自己都唔會咁著喇....

~ 又有一次bb面仔成日紅紅(唔知係咪爆擦),已經叫左99要同bb揸面仔,佢成日話有呀有揸,點知有次我同99講,聽日帶bb去打針,會問埋醫生bb塊面點解會咁,之後再問多次99有無同bb揸面,99竟然話無揸,我勁嬲呀....又講大話

複式洋房

當日係你要奶奶幫你湊,定係你奶奶拍心口話幫你湊?
唔係話你奶奶冇錯,但馬死落地行,自己要麻煩奶奶湊,奶奶又講極都係咁,就唯有自己做多d:响屋企時自己湊返晒。放咗工後自己洗樽,自己早晩幫bb揸cream,自己早晚留意呀bb著衫啱唔啱。
我本身係自己湊呀b,但有時一日半日唔得閒都會麻煩99或者自己呀鎷幫手湊。佢地都會有d地方自己覺得有問題。但係我唔會投訴亦唔會嬲,因為佢地本來就冇責任幫我湊,即使只係一日。

複式洋房

原帖由 nanoruru 於 09-6-15 15:15 發表
當日係你要奶奶幫你湊,定係你奶奶拍心口話幫你湊?
唔係話你奶奶冇錯,但馬死落地行,自己要麻煩奶奶湊,奶奶又講極都係咁,就唯有自己做多d:响屋企時自己湊返晒。放咗工後自己洗樽,自己早晩幫bb揸cream,自己早晚留意呀bb著衫啱唔 ...

我都好同意, 因我99係講極都唔聽, 衰左又唔認,仲發返我脾氣, 有時我已突登用好d 的語氣同佢講, 但佢覺得我話佢,仲同佢個女投訴,攪到好大件事, 好似我地刻薄佢.不過沒有辦法,講佢唔聽, 米唯有自已做多d, 盡量唔好求佢 lor
我99發脾氣時也曾說過湊bb唔係佢份內事, 須則係, 但我始終覺得,佢唔應該咁講,話哂一齊住,一家人麻,不應分你我,有時我幫佢都唔會諗佢欠我一個人情啦.愛屋及烏,我愛我老公,所以我當佢自已亞媽一樣, 佢愛佢個仔, 也應對我如同自已女一樣.尤其我地一齊住,應該更加 close 才對.唔一齊住就話疏離d o者, 所以有時我都好唔開心

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

"真係求人不如求己",我個仔不嬲都係外公湊,有年我老豆要做手術(唔知幾時可以出院),所以要99幫手平時佢就聲大大話得(同我C6講),點知我一叫佢佢就左推右推唔想幫,佢個心都唔想幫點會有心機湊呀,有次我8點上到去佢度見到佢仲係度打緊牌,佢竟然同我講我個仔未食飯,我個仔平時6點就食啦。

另外99係湊我仔既其間,佢個妹娶新抱要過大禮佢到前1日先同我講佢要去幫手叫我自己攪惦,仲有1次話想去1日逰問我可唔可以,我當時真係比佢吹賬,佢真係當依家出面好易搵工‧

大宅

原帖由 momoyiuyiu 於 09-6-15 17:16 發表

我都好同意, 因我99係講極都唔聽, 衰左又唔認,仲發返我脾氣, 有時我已突登用好d 的語氣同佢講, 但佢覺得我話佢,仲同佢個女投訴,攪到好大件事, 好似我地刻薄佢.不過沒有辦法,講佢唔聽, 米唯有自已做多d, 盡量唔好求佢 lor
...

你咁諗都算好大同,但我都係信唔過d老人家,我99一見bb就祗係識得玩,再唔係就整估bb拿d6蝦水來tim留嘴唇度(2個月大),一見到亞b就叫佢叫爺爺,痳痳,一d到唔駛祗以佢:;pppp:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我99都係咁架~做錯野唔肯認..尤其做錯我仔仔果d....他仔仔未出世前..又話會湊講到自己好叻咁..到我仔仔出世後縮沙囉~
好彩我無比佢湊姐....因為我99講極唔聽仲會趁無人o係度害我仔仔架~!

大宅

有時要兩公婆都要出嚟做嘢,小朋友比老人家湊又時係受氣啲不過冇辦法,我有個朋友試過因為99湊BB唔清潔定頸第日佢99比返個B我個朋友湊,攪到我朋友後來要同公司請兩個星期假,後來好彩比朋友搵到間育嬰院,之後佢99過咗幾日話湊返BB,我朋友同99講唔駛你湊啦,我搵到人湊唔駛你咁辛苦,其實我朋友係驚比返99湊又唔知幾時玩嘢又唔湊咪死,我朋友重好有直口唔返99到。

首頁

尾頁

跳至