夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我媽話有好大筆錢幾年後會比我買樓,老豆又有一筆,咁有日我同老公傾幾年後我有筆錢不如買樓。
(補充翻點解我想買樓:
當初有呢個唸法為左脫離老爺奶奶,本身我地係租樓,老公迫我搬去同佢地住,起產後抑鬱+爺媳+婆媳糾紛既夾攻之下,所以有咁既唸法。依家我地係搬翻出黎租樓,唸住捱多幾年先)

點會估到條白痴答我:「買咩樓姐?香港買樓唔抵呀,不如果筆錢用黎養你老爺奶奶啦。」

痴線既咩,首先我老公仲有其他兄弟姊妹,洗唔洗要我呢啲垃圾新抱養呀?你啲親戚死灑?第二,我冇阿爸阿媽既?養自己人都唔益果兩件廢老。

我承認今次蠢左,唔應該比另一半知我有幾多錢,自己啲錢鐘意點用就點用,香港買磚頭係唔抵,咁我咪正係用自己名買,所有費用、裝修錢我出灑算。明知我咁憎老爺奶奶,講野都係咁唔經大腦。

男爵府

建議樓主用父母/兄弟姊妹名買

男爵府

是,用父母名買更好,萬一男方有不妥,將來層樓可以用由母繼承得來非婚姻資產可能不用分。

看在C 6份上,用少少錢助養對方父母,又可建立好啲夫婦關係,又可在他兄弟姊妹前表現自己孝心尊重你多d,又可為自己積下福陰。

別墅

回覆 owla 的帖子

我自己就冇兄弟姊妹,而阿爸阿媽離左婚,阿爸自己另外組織家庭,所以應該唔會用佢名,唯有係阿媽

別墅

回覆 irisf 的帖子

我唸我唔會助養佢父母了,果種不和既程度係我連見面都唔想,新年都唔想拜年,最好以後都唔好見,而兩老係唔鐘意我,當初結婚佢地都冇黎,佢阿媽成日背後唱我,又話我陀衰家。
盡顯孝心喼家野,不如留比我對我父母仲好。

男爵府

lsh207 發表於 23-5-13 12:02
我媽話有好大筆錢幾年後會比我買樓,老豆又有一筆,咁有日我同老公傾幾年後我有筆錢不如買樓。
(補充翻點 ...

妳真係蠢左,完全唔應該將未發生既事仲要係金額大到夠買樓既事講俾另一半知!就算講都等到有錢想買樓先講,咁早講個個都會為錢而煩住妳,唉!

其次係妳老公,點會有男人要求老婆將妳父母留俾妳既錢去養男人父母架!佢有兄弟姊妹又唔係養唔掂,一見到老婆有個錢就打主意!勸妳買樓時唔好加老公名,未有錢到手都咁,真係有錢在手仲唔搶!

珍珠宮

回覆樓主:

自己買得唔得?同埋記得錢到手就即買!
點都無可能用來養6299!
最怕老公覺得你有錢,心安理得自己D錢養佢父母,然後洗你嘅錢!

別墅

回覆 Heman2001 的帖子

唉… 啲野講左出口收唔翻,唔蠢都蠢左,咪唯有錢到手即刻買自己想要既野。
佢阿爸阿媽又唔係冇錢,香港同大陸又有物業,洗鬼我養咩

複式洋房

做個靚太 發表於 23-5-13 12:58
自己買得唔得?同埋記得錢到手就即買!
點都無可能用來養6299!
最怕老公覺得你有錢,心安理得自己D錢養佢 ...

用番自己名買,再立平安紙,寫明比邊個。 如果用人哋名,好煩

男爵府

lsh207 發表於 23-5-13 12:30
回覆 irisf 的帖子

我唸我唔會助養佢父母了,果種不和既程度係我連見面都唔想,新年都唔想拜年,最好以後 ...

你老公三觀有問題,供養父母冇問題,但打老婆外家的錢的主意,將自己的責任推卸給人,就絕對有問題,不可信任,親生仔都不如近身錢,何況不是仔,現代婚姻,誰敢保證一生不變,保護好自己

男爵府

既然男家不愁錢,你老公又算死草。好簡單,叫阿爸阿媽唔好留比你。他們有生之年食好。穿好,去旅行,請工人照顧自已,駛哂去咪得囉。儲錢就話難,洗錢話咁易。

男爵府

Belavizio 發表於 23-5-13 13:58
既然男家不愁錢,你老公又算死草。好簡單,叫阿爸阿媽唔好留比你。他們有生之年食好。穿好,去旅行,請工人 ...

同意,叫老人家好好享受餘生仲好

男爵府

lsh207 發表於 23-5-13 13:18

唉… 啲野講左出口收唔翻,唔蠢都蠢左,咪唯有錢到手即刻買自己想要既野。

其實參考其他人既意見例如叫妳父母駛左筆錢好好享受下仲好!
重點係既然妳老公父母經濟無乜問題但咁都打妳父母主意,妳都係要好好為自己打算

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

lsh207 發表於 23-5-13 13:18

唔講都講左,唯有到時報細數,
佢又會好意思講出口,養父母係子女責任,佢父母當然係佢養啦

男爵府

Heman2001 發表於 23-5-13 12:45
妳真係蠢左,完全唔應該將未發生既事仲要係金額大到夠買樓既事講俾另一半知!就算講都等到有錢想買樓先講 ...
用亞媽名買,什或不買話父母最終無比,原來他們說表親他們才是,不是自己(扮食诈糊)

別墅

er… 其實佢地比我果筆錢只係佔佢地身家既1/3,佢地仲有2/3

別墅

Heman2001 發表於 23-5-13 15:08
其實參考其他人既意見例如叫妳父母駛左筆錢好好享受下仲好!
重點係既然妳老公父母經濟無乜問題但咁都打妳 ...

我自己其實真係好想買樓,之前儲緊首期+其他費用,第一次同老公傾買樓,佢唔願意一齊供,仲叫我買樓不如同老爺奶奶住,後尾仲要我辭職全職湊仔,佢翻工,變左果筆錢要自己洗翻(冇家用),唯有等細路讀書先出翻黎做野。

其實我從來都冇要求過問父母拎錢,唔知係咪佢地知我依家個處境,話有筆錢幾年後比我,果筆錢好似係利息定唔知咩,有筆錢可以買樓叫做唔洗住人屋企或者租樓,買左都係屬於自己。

別墅

lsh207 發表於 23-5-13 12:02
(補充翻點 ...

唔應該俾你c6知有額外錢。建議由你本身屋企人買,再俾你住。養6299是c6的責任。你應照顧好自己父母。

別墅

irisf 發表於 23-5-13 12:23
是,用父母名買更好,萬一男方有不妥,將來層樓可以用由母繼承得來非婚姻資產可能不用分。

看在C 6份上, ...

怕有人貪得無厭,之後就沒完沒了,同c6既關系亦會影響

侯爵府

lsh207 發表於 23-5-13 18:26
我自己其實真係好想買樓,之前儲緊首期+其他費用,第一次同老公傾買樓,佢唔願意一齊供,仲叫我買樓不如 ...

你老公咁既心態,就由你媽名買,當投資,將來你繼承遺產,變成祖屋,唔使加佢名,夫妻感情有咩問題,你有退路。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊