少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

多謝你的寶貴意見和跟進🙏

你說得冇錯,我真的非常心煩意亂,我真的很愛錫個女,真的很難做決定。我也嘗試從你的建議出發去思考,以個女的利益為大前提。我想觀察一段時間,究竟她是否真的誠心準備DSE, 專注學業;如果她真的在校內考試交出成績,我姑且相信她能痛改前非,這樣我也願意為了她的前途而我自己一個人甘願默默忍受不甘,暫且不去報警破壞她的人生。其實我目前暫時的決定就取決於她的表現。

之於男的,我對佢恨之入骨;我根本冇可能做到那麼偉大還要去顧及佢的感受,而且警告過佢從此不要再接近我個女,叫佢好自為之,不要妄圖挑戰我嘅底線。我還未行動,已經對佢仁至義盡。

男爵府

Kerry121075 發表於 23-5-10 18:27
近來才發現15歲女兒已經拍拖一年多,她也坦言自從14歲拍拖初期開始就已經跟男朋友持續發生性關係,期間長達 ...

同情你。
老實講,趁冇大肚,報警。起碼雙方家長知,而唔係因為冇大肚而變相容忍繼續錯。拍拖可以接受,但犯法就係犯法,唔好話咩感情冇對錯。

男爵府

牛年勳章

近來才發現15歲女兒已經拍拖一年多,她也坦言自從14歲拍拖初期開始就已經跟男朋友持續發生性關係,期間長達 ...

青少年對性比較好奇,
好想試第一次,
同佢好好傾下。

水晶宮

回覆樓主:

佢講左唔好報警,你報咪2母女都冇得做,佢做錯左,你仲要公開宣揚比全世界知,叫佢點面對?人要面,佢都要。硬食,希望佢冇懷孕。

大宅

KittyMelody1 發表於 23-5-14 23:34
有無見過果男仔?如果唔係壞果種,為左個女,我會"放生"佢,始終留返面子俾個女,加上唔失都失左身,返唔到 ...

我認同你說法。
同男仔見面觀察佢為人,如果兩情相悅情竇初開而犯錯,試下原諒佢地。
你女肯同你坦白其實好好,報警為洩氣有機會令你囡一世留陰影,甚至睇吾開做傻事。

公爵府

回覆 Kerry121075 的帖子

你有無見過男生及其父母呀? 佢地點講? 個男仔係咪正當人家, 係咪真心真意喜歡你個女? 如果係虛情假意或欺騙玩弄, 就唔好姑息佢, 免得有下一個受害少女.

點解係你一個人默默忍受? 佢爸爸呢?

希望你女以後生性, 好好做人, 明白媽媽苦心, 好好孝順你

禁止訪問

洋房

回覆 小圓圓 的帖子

您誤會了,其實我是爸爸身份,不是媽媽。她媽媽比我看得開一點,她覺得既然已經發生了,報警無補於事;她希望個女將來不要再犯,俾心機做人努力讀書。她擔心報警會令個女名譽掃地,無心向學,影響個女前途。
可是,我是爸爸,作為男人,真的沒有她媽媽那麼瀟灑,很短時間就平復過來。我也有不斷尋求專業人士意見,多數都勸喻我以個女的利益為大前提。我雖然明白箇中道理,但我還在努力強迫自己平復心情。

大宅

回覆樓主:

明白你好嬲,建議唔好報警, 擔心你個女承受唔到壓力, 你哋嘅關係可能會決裂 ,憎你一世, 嚴重啲驚會自殺

複式洋房

回覆樓主:

爸爸媽媽點發現
青春期未必同父母講咁多野。如果女女肯同你地分享事情都好好。做爸爸緊係覺得呀女唔抵。不過都要比女女知道佢仲細,如果下次再拍拖唔好咁快。

複式洋房

大方D, 叫佢帶埋個男仔上黎食飯, 認識下都好, 仲可以威脅佢如果你對我個女唔好就報警

男爵府

老實,情到濃時,你自己都做過青少年
你唔可以打女女喎,以後有咩都唔同你講,你教好佢安主性行為好過。當然,我唔會贊成咁細個發生性行為。

珍珠宮

Kerry121075 發表於 23-5-31 10:52
回覆 小圓圓 的帖子

您誤會了,其實我是爸爸身份,不是媽媽。她媽媽比我看得開一點,她覺得既然已經發生了 ...

呢一剎那或者因為個女暫不報警,但如果係我,一定要見個男,警告佢唔想報警就唔好再來往!

大宅

考慮到女兒心理,情緒各方面,暫時唔好報警,再關心下女兒現在坦白同你講完,佢見到你反應,佢都好驚…另一方面睇,你同佢溝通下以後點保護自己,最好未讀完書唔好大肚,佢要保護自己,媽媽今次好傷心比佢知道,第時佢有咩仲會同你講,而家你怪個男仔,第時個女就唔會同你坦白,你諗下首先點同女溝通先

男爵府

spikenard 發表於 23-5-28 23:00
佢講左唔好報警,你報咪2母女都冇得做,佢做錯左,你仲要公開宣揚比全世界知,叫佢點面對?人要面,佢都要 ...

我贊成你睇法,樓主報警棧冇埋個女 ……
好好傾吓,叫佢要識保護自己。

民房

Why you know? You find out or she tell you, did she need any help from you?

Better don't decide on behalf of your daughter, talk together and find the answer together

子爵府

我明白你好嬲,又覺得好傷心,雖然真係好想報警,但問題係報警後,個結果會點?
你個女一定嬲死你,到時你會點?
仲有宜家d細路一唔開心就話自殺添。
不如你宜家同個女傾下,勸佢自愛,千其唔好搞到有bb, 或者可唔可以暫時唔好拍拖。
又或者你見下個男仔先,再決定之後點做

大宅

小圓圓 發表於 23-5-11 23:39

十五年來悉心栽培的乖女兒突然不再純潔, 悲憤莫名, 恨不得教訓男生一頓! 可以想 ...

我覺得要佢哋承諾唔好再有親密行為就冇可能㗎喇……我哋自己都後生過……
求神拜佛佢哋唔好搞出人命已經萬幸……

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

樓主,首先這事上肯定個男仔同你女唔啱,我亦認同你俾佢哋警告嘅做法。
同時想講下對你的父愛睇法;我覺得你當個女係你心愛嘅模型,花咗接受不了。

我好多謝有個有智慧嘅人提醒我愛是包容,是接纳。試下坦誠問下自己到底為咩不能釋懷……

我仔算係聰明,成長過程都好多出位行為,捱咗四,五年…幸好,我醒覺佢需要理解,認同。依家向住大學神科目標努力,現代父母要作大量調適,互勉!

大宅

陪月勳章

redhot 發表於 23-6-9 16:49
呢一剎那或者因為個女暫不報警,但如果係我,一定要見個男,警告佢唔想報警就唔好再來往!
...

請問如果報了警,有人証但冇物証,是否可以入罪?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊