6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

開po都唔知係想宣洩定尋求意見或安慰。
明明個幾月時已戒夜奶,點知最近厭奶,一比支奶佢已拱腰大叫想逃走。
唯有餵粥仔兩至兩餐半。
晚晚10點幾勉強飲到120-150ml就收口,點知半夜2、3或5點又醒⋯
再餵奶又爭扎唔肯飲,或飲兩啖就唔飲,眼光光至少半個鐘或以上先再瞓到。
真係湊到人都癲⋯
可以點呀?

複式洋房

babyfung61 發表於 23-5-7 12:07
開po都唔知係想宣洩定尋求意見或安慰。
明明個幾月時已戒夜奶,點知最近厭奶,一比支奶佢已拱腰大叫想逃走 ...

我bb都係 8月先黎厭奶(emoji)
明明3個月已經厭
唯有半睡半醒先可以飲到奶
每次加固都係得 40 50ml(emoji)
救命

男爵府

2024年龍年勳章

Susuki0724 發表於 23-5-7 16:11
我bb都係 8月先黎厭奶(emoji)
明明3個月已經厭
唯有半睡半醒先可以飲到奶

我呢個又係差唔多咁樣。
慘到我而家餵緊白粥,但佢都唔願食,但佢又唔瞓!已經由夜晚7點幾食過半碗粥仔後,夜晚餐奶完全一啖都唔飲就瞓咗,而家半夜兩點餓醒,我今晚估到佢會半夜起身,所以煲定白粥做準備,點知而家餵佢佢又唔多食!好煩呀!我好眼瞓呀!

大宅

半夜醒未必係肚餓,一歲前係睡眠倒退的高峰期(又有可能出牙變得厭食),夜晚好易醒,又要大人氹瞓覺。

奶嘴又好抱又好,只能講大人會辛苦d,媽媽覺得辛苦就搵幫手。

男爵府

2024年龍年勳章

hearsay14 發表於 23-5-9 14:48
半夜醒未必係肚餓,一歲前係睡眠倒退的高峰期(又有可能出牙變得厭食),夜晚好易醒,又要大人氹瞓覺。

奶 ...

係嘅,我都覺得無可能係餓,佢近排又真係出緊牙仔呀。
我嘅解決辦法係,一日裡面嗰兩餐粥或糊盡量整得好味啲,等佢食多啲飽啲。然後用粥水無渣嚟沖奶比佢飲,佢肯飲多咗啲,臨瞓前都係咁沖。
呢兩晚佢終於可以一覺到天光啦⋯⋯
同埋我發覺個作息時間穩定,佢就會食得好啲。即係如果有一餐佢之前無瞓到或瞓唔夠,佢就會忟憎食少咗或者飲飲吓奶瞓著咗,變相半夜就起身⋯
好日子希望可以繼續落去啦

hearsay14    發表於 23-5-11 11:50

別墅

回覆 Susuki0724 的帖子

我仔仔都係咁,3個月開始厭奶,要每餐前哄佢訓先飲到120-150ml唯有4個月開始比米糊佢,好彩都肯食米糊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊