婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-4-20 21:12
不知道樓主是否只有一小朋友? 如果有2件以上, 希望你為人母將來處事公平公正,不要讓小孩難堪。

我是明白 ...

老實,我地兩公婆沒有算計,我地自己有手有腳。換轉係你,你個個月給1皮野你阿媽老人家飲茶,但她偷偷地留返來給你的兄弟姐妹,你覺得沒野? 你又好難突然cut

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

isakan1993 發表於 23-4-20 21:53
老實,我地兩公婆沒有算計,我地自己有手有腳。換轉係你,你個個月給1皮野你阿媽老人家飲茶,但她偷偷地留,你覺得沒野 ...

我沒有講過「我覺得沒野」。

我額娘生幾件,有仔又有女,而我是女, 那麼你認為我會不會不明白你感受?!?!

你話你5想可以點? 好似個個JM話齋,都係勸你調整心態,否則難過日子。你如果cut零用, 家變都似。

by the way, 如果我拎得出成皮野俾老人家,我一定不會俾老人家在我耳邊發up風。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

BK Milk勳章

isakan1993 發表於 23-4-20 19:45
我解釋多少少情況,62做教師最快明年退休,人工約80000,退休金約200萬至300萬左右。99一早退休。正常6299 ...

你62退休前自己都搵到錢,
生活慳儉,有儲蓄,係佢地既生活方式。

點解你覺得,你/你C6有比家用,就要比你控制點洗錢?就算佢哋真係留比其他子女,都係佢哋自由。

你比$1萬,明白係唔少既,但相比62收入,只係1X%;如果想令你個心舒服D,你咪當佢哋用自己儲蓄留比其他子女,而唔係你嗰$1萬囉。

珍珠宮

yoyo-818 發表於 23-4-20 15:35
老實講,你地一個月俾嗰5千蚊家用,兩老梗係唔夠使啦,仲點會有多餘錢用在叔仔兩公婆身上

...

係喎~
樓主4日前個帖先講俾奶奶5千家用
轉頭又講到自己俾多咗家用咁

複式洋房

ada_fung 發表於 23-4-20 22:51
你62退休前自己都搵到錢,
生活慳儉,有儲蓄,係佢地既生活方式。

您講的岩,我地原意真係控制d錢,係控制係使落返6299度,給他們好少少的退休日子,唔好覺得自己退休金越用越少,而唔係存起資助其他人。開這個post的目的,係想問大家經驗,如何判斷6299,或自己父母有沒有將您給的錢節省唔用,卻用來倒貼廢人。

我唔想調整心態就算。。。。

子爵府

BK Milk勳章

isakan1993 發表於 23-4-20 23:11
您講的岩,我地原意真係控制d錢,係控制係使落返6299度,給他們好少少的退休日子,唔好覺得自己退休金越用 ...

唯有自己睇開D,一係就話想儲錢比少D家用。阿Q去想,慶幸C6係生性嗰個,可以自給自足。

或者試下用父母角度去理解下6299,邊個父母唔想子女生性,自立?
但唔好彩有個仔係廢廢地,唔通睇住佢死咩?

複式洋房

秋天與楓葉 發表於 23-4-20 23:06
係喎~
樓主4日前個帖先講俾奶奶5千家用
轉頭又講到自己俾多咗家用咁

係,5000 x 12 , 新年 各給 4000, 生日,父親節母親節個d 又4至5000。大概我同c6係一起給甘多。上面一萬係舉例問姐妹。 可能講不清楚

大宅

isakan1993 發表於 23-4-20 21:53
老實,我地兩公婆沒有算計,我地自己有手有腳。換轉係你,你個個月給1皮野你阿媽老人家飲茶,但她偷偷地留 ...

我冇嘢,俾左阿媽,佢鐘意點用係佢既事,我做左我本份,樓主,睇開啲,講出黎都覺得你計較

伯爵府

isakan1993 發表於 23-4-20 23:11
您講的岩,我地原意真係控制d錢,係控制係使落返6299度,給他們好少少的退休日子,唔好覺得自己退休金越用 ...

養廢人都好過養你控制強外人。
希望樓主老公快啲清醒,唔好同樓主左計右算,孝順父母天公地義,口口聲聲話叔仔廢,你做大嫂好巴閉咩,要管男家啲錢點洗,做返好自己角色先,家嫂有無尊重6299,隨時仲貪嗰個係樓主,貪62退休金。

複式洋房

晴天bb 發表於 23-4-20 23:34
養廢人都好過養你控制強外人。
希望樓主老公快啲清醒,唔好同樓主左計右算,孝順父母天公地義,口口聲聲話叔 ...

你係99群組?

男爵府

睇你咁講,其實你老爺奶奶唔係無錢亦唔等你啲家用開飯或支持退休生活,你同老公真係好介意的話,大可唔俾家用,只有呢個方法防止到。改為直接帶佢哋食好嘢去旅行買靚家電俾佢哋用。

所謂想父母過好少少嘅退休生活,何謂好少少嘅退休活呢?老人家價值觀同追求嘅嘢未必同你/你老公諗嘅相同。

長輩如何運用佢自己嘅錢,安排資源照顧能力較遜嘅仔女,輪唔到任何人出聲,唔到我哋唔調節心態

伯爵府

isakan1993 發表於 23-4-20 23:38
你係99群組?

呢度係親子網,唔係謀人寺無人識教你,謀住6299啲錢點洗面皮真係厚,希望樓主啲仔女學足你,日後理直氣壯左計右算你啲錢。

複式洋房

sheepmui 發表於 23-4-20 23:47
睇你咁講,其實你老爺奶奶唔係無錢亦唔等你啲家用開飯或支持退休生活,你同老公真係好介意的話,大可唔俾家 ...

看來只有甘,謝謝您的意見,十分中肯

複式洋房

晴天bb 發表於 23-4-20 23:52
呢度係親子網,唔係謀人寺無人識教你,謀住6299啲錢點洗面皮真係厚,希望樓主啲仔女學足你,日後理直氣壯左計 ...

這裡係婆媳關係頁,您可以搜尋下,大把人問類似野

男爵府

isakan1993 發表於 23-4-20 23:25
係,5000 x 12 , 新年 各給 4000, 生日,父親節母親節個d 又4至5000。大概我同c6係一起給甘多。上面一萬 ...
你老爺一個月搵80000,你同老公份小小心意家用只係5000,對你老爺奶奶嚟講呢份家用只係small money。你想控制老爺份80000還是你同老公份5000用番響老人家身上?講唔通喎

伯爵府

isakan1993 發表於 23-4-20 23:25
係,5000 x 12 , 新年 各給 4000, 生日,父親節母親節個d 又4至5000。大概我同c6係一起給甘多。上面一萬 ...

其實一個月$5000真係好少
每人$2500當飲茶都冇左
佢地應該主要係唔想用自己既收入
留起哂收入
只用你地俾既家用

咁個$5000當心意錢
你知道佢地有錢就唔使再加家用
之後keep住呢個數就得

複式洋房

sheepmui 發表於 23-4-21 00:01
你老爺一個月搵80000,你同老公份小小心意家用只係5000,對你老爺奶奶嚟講呢份家用只係small money。你想控 ...

別人的錢,我控制不到,只能控制自己。您見我有問過您點先可以拿62的錢?我看過Bk很多類似的爭論,其實我覺得正確的做法,如果6299不是大富大貴,辛苦賺的退休錢,盡量應該自己享受人生,想食,玩,旅遊,盡情花,就算父母給,子女都不能拿。子女給的,初衷係給父母6299,就係應該用在父母6299身上。但大把例子係極度節省,用在某一偏心的子女身上。

男爵府

isakan1993 發表於 23-4-20 19:45
我解釋多少少情況,62做教師最快明年退休,人工約80000,退休金約200萬至300萬左右。99一早退休。正常6299 ...

你按自己情況俾幾多就俾幾多、人地覆咗咁多層係想講就算佢幾多身家點樣用你俾的家用 你管唔到亦無資格管,佢鐘意去街乞然後借突都要俾哂啲錢另一個仔都係佢選擇,你心痛又過到自己咪搵個藉口俾少啲

複式洋房

uckukuku 發表於 23-4-21 00:07
你按自己情況俾幾多就俾幾多、人地覆咗咁多層係想講就算佢幾多身家點樣用你俾的家用 你管唔到亦無資格管, ...

對,所以我沒管(等於沒直接干涉,對嗎?),題目係問我同c6如何應對,即係我可以點。唔係問我可以點管。

複式洋房

whitebyKiKi 發表於 23-4-21 00:03
其實一個月$5000真係好少
每人$2500當飲茶都冇左
佢地應該主要係唔想用自己既收入

您講的岩,所以奇怪的地方,係明明不窮,但係我同c6面前暗示很拮据,搞到我地覺得應該給多少少。給係可以,返返開頭問題,究竟是否為了存給其他人?

首頁

尾頁

跳至