婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有什麼方法防止給老爺奶奶的家用不會被用在叔仔兩公婆身上?

我同c6自己住,完全不會用6299任何資源,100% 齋給家用6299自己花,飯都唔需要煮給我。 每月給完家用,奶奶好似成日暗示唔夠錢用,好節省,幾元都計住計住。。 少少錢都唔捨得用,兩人食一個餐等等,我都唔知我給的錢用左係邊。 我懷疑99想盡可能省下所有錢將來給叔仔兩公婆,但我沒直接證據,因為又唔會同我講,各位姐妹覺得點好?

大宅

點解奶奶要煮飯你食?

複式洋房

mangofluffy 發表於 23-4-20 00:37
點解奶奶要煮飯你食?

打錯,其實想講係唔需要煮,意思我想講清楚,係100% 齋給,費事有人誤會我癡住癡食,或要人幫我做家務,照顧小朋友等等,覺得我給多幾多家用都不夠。

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

正常老爺奶奶嘅家用係老公俾
老公俾錢,兩老點洗
唔好理

la_source    發表於 23-4-20 11:44

珍珠宮

家用有無用你既錢?老公既錢?係就唔需要理99洗咗去邊到同係咪俾叔仔,佢唔夠再問你攞先同佢講,呢個數目你兩個老人家夠用,唔會再加

男爵府

錢係你俾還是老公俾?
如果老公俾99,錢係老公嘅,老婆唔好出聲唔好過問
如果係你俾99,錢係你嘅,你可以考慮唔俾或俾少啲

邊個俾99都好,俾左錢就係99嘅,佢點洗無謂過問

複式洋房

sheepmui 發表於 23-4-20 08:37
錢係你俾還是老公俾?
如果老公俾99,錢係老公嘅,老婆唔好出聲唔好過問
如果係你俾99,錢係你嘅,你可以考 ...

我同老公錢係混合的,由我負責給雙方父母家用。
例如,您給您小朋友每月1000零用,原來您發現他全部用來買遊戲給其他同學玩,亂周圍請人食野,等於,使用的方式同您給他的初衷不同,您都會出聲啦

珍珠宮

isakan1993 發表於 23-4-20 09:14
例如,您給您小朋友每月1000零用,原來您發現他全部用來買 ...

其實計返數都係老公俾男家家用,而你自己俾女家家用

自己小朋友同老爺奶奶,唔能夠相提並論
你有責任管教自己好小朋友,老爺奶奶唔到你管
更何況男家家用都係老公俾

珍珠宮

2024年龍年勳章

例如,您給您小朋友每月1000零用,原來您發現他全部用來買 ...

樓主都識講小朋友,佢哋唔係你小朋友,係你6299,樓主無權管無權理。

1家1主嘅道理樓主明唔明,99係你長輩可唔可以管你點做人老婆,有無做曬啲家務,有無貼外家,有無亂洗佢個仔啲錢。樓主心態要變,唔係日後會成為麻煩99或外母。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

你地比6299每月幾多家用呢, 有個數大家好判斷係咪少得滯唔夠生活

男爵府

或者咁講,假設老公婚前俾5000呀媽,婚後經老婆手俾5000呀媽,其實佢都係自己錢俾自己呀媽。

如果剛結婚就家加碼俾多過5000,我先會覺得老婆有份on top俾家用奶奶。按年月通漲加碼的家用唔算啦。

都係嗰句,老公無出聲,男家的事,尤其錢銀事,老婆有意見就會無謂做左醜人

複式洋房

sheepmui 發表於 23-4-20 11:55
或者咁講,假設老公婚前俾5000呀媽,婚後經老婆手俾5000呀媽,其實佢都係自己錢俾自己呀媽。

如果剛結婚 ...

不如甘,簡單少少的話,你當係我老公都係甘講,覺得怪怪地,唔知d錢用左係邊,你地點看?其實我地費事好似給了錢,不是用在6299身上,變作間接倒貼其他人。一年各樣加起來都成8萬幾

男爵府

牛年勳章

回覆 isakan1993 的帖子

就話你自己都唔夠用,養小朋友,搭車,食飯都要洗。
只係比一定既數目佢,
唔夠洗就話你自己都未出糧,自己都要用。
再講咩就由佢講。

男爵府

isakan1993 發表於 23-4-20 12:19
不如甘,簡單少少的話,你當係我老公都係甘講,覺得怪怪地,唔知d錢用左係邊,你地點看?其實我地費事好似 ...

我當你齊頭一年 俾九萬,即每月7500兩老用?水電煤佢地自己俾? 兩老有無政府嘅生果金? 其實家用唔算多,適中吧!

不過如果只係你地俾叔仔無俾家用,又明白你感受。

只可以講,俾左兩老嘅家用你地真係無權管佢地點用,如果99 再暗示唔夠用,你都可以明示你地嘅難處

我老公每月俾左家用,每次返去食飯仲要出錢買外賣,仲未計有時外出飲茶晚膳生日飯

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章

isakan1993 發表於 23-4-19 23:46
有什麼方法防止給老爺奶奶的家用不會被用在叔仔兩公婆身上?

我同c6自己住,完全不會用6299任何資源,100 ...
老實講,你地一個月俾嗰5千蚊家用,兩老梗係唔夠使啦,仲點會有多餘錢用在叔仔兩公婆身上

珍珠宮

你地應該分開D錢,大家經濟獨立,長老家用各有各比,否則將來有事你就後悔。
例如,女家2大長老已仙遊,吾使比家用,男家2大長老仍然存在,人老多病痛,又有請工人,好多開支,如果各有各比,經濟獨立,只有老公比錢,老婆吾使比錢養長老

男爵府

isakan1993 發表於 23-4-20 12:19
不如甘,簡單少少的話,你當係我老公都係甘講,覺得怪怪地,唔知d錢用左係邊,你地點看?其實我地費事好似 ...

你自己都話:我懷疑99想盡可能省下所有錢將來給叔仔兩公婆,但我沒直接證據

其實係咪自尋煩惱呢,老人家習慣慳家洗錢法樣樣呻貴好平常。叔仔係咪同父母住所以你同老公感覺叔仔有受益?如果同住,叔仔係頭家嘅付出你未必睇到,好難俾意見你。如果樣唔同住,有咩原因令你覺得奶奶慳埋將來俾叔仔?都未發生嘅事

好老實咁講,一個月6,7千蚊,你自己頭家開支加兩公婆基本開支都要呢個數

如果你想聽意見,不如了解下奶奶點解好似暗示唔夠錢洗,可能只係老人家對錢無安全感,總覺得留個錢係身好過洗左去。

疑心傷感情。就好似你以俾小朋友零用做比喻,唔高興小朋友慷他人之概前,應該先了解小朋友無原無故做咩要請人飲飲食食。

複式洋房

飛天紅豬俠 發表於 23-4-20 14:49
我當你齊頭一年 俾九萬,即每月7500兩老用?水電煤佢地自己俾? 兩老有無政府嘅生果金? 其實家用唔算多, ...

我解釋多少少情況,62做教師最快明年退休,人工約80000,退休金約200萬至300萬左右。99一早退休。正常6299有足夠的錢生活,維持開銷,水電,又唔使交租供樓,有層1000up的私樓。我地給的是給他們買下野食,飲下茶,買下野,但唔明點解6299好節省,幾元都計住計住,但細佬帶女友出來食飯就好爽快闊佬。我地係覺得會不會係想盡量省所有錢給細仔第時用。如果係,我好介意。但將來知道時已經太遲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

不知道樓主是否只有一小朋友? 如果有2件以上, 希望你為人母將來處事公平公正,不要讓小孩難堪。

我是明白樓主立場,你認為6299 算你們, 但你何嘗不是在算老人家有多少身家。又或者咁講, 你覺得老人家「可能」留俾叔仔, 或早兩老其實是留俾你們都未定。

你都識講,62 8皮收, 係, 高薪,但退左休,仲點會月入8皮, 咁99擔心, 其實好正常。

如果你地真係有concern, 大可好似樓上JM 話齋, 佢向你呻時, 大家鬥呻。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

首頁

尾頁

跳至