婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我62衹讀到小學,但他今晚竟然話我無文化,原因係我唔識烹飪。
我同c6一樣要返工,每天放工去99接仔順便吃飯。62今天罵我應該好似99以前甘,做哂全屋家務&煮飯湊仔。但99一直無做野係家庭主婦,我話我又工作又做家務,所以c6負責放假煮飯有咩問題,62竟然話這些系我責任,99都系甘做。仲話男人在外工作,女人照顧家庭係責任。但問題係我一樣有工作,那麽爲何照顧家庭唔係2個人的責任。。。就算平時沒去99那吃飯,也是我放工買外賣,那跟煮有分別嗎?又唔系無飯比個仔同c6吃,衹是別人煮就代表無照顧家庭?????

男爵府

AdaShadow 發表於 23-4-14 03:32
我62衹讀到小學,但他今晚竟然話我無文化,原因係我唔識烹飪。
我同c6一樣要返工,每天放工去99接仔順便吃 ...

唔洗理佢,當耳邊風⋯⋯

大宅

就咁聽你老爺係D大男人,而家咩年代,仲男主外女主內。
特別女人有工作仲邊做到咁多野!完全唔體諒,當女人就係工人咩。

別墅

JM0910 發表於 23-4-14 14:48
就咁聽你老爺係D大男人,而家咩年代,仲男主外女主內。
特別女人有工作仲邊做到咁多野!完全唔體諒,當女人 ...

絶對糸,他仲話99識主動做曬D野又照顧家庭。我無做哂全部同99一樣就系錯,因為這是我責任。我問點解,他話因爲我係女人。
好像講到我完全無做野甘

民房

上一代既思想係好守舊,我 99都係一樣咁諗,咩都係女人做哂,
有道理既我會聽,無道理既,我當耳邊風

la_source    發表於 23-4-14 16:52

別墅

star123456 發表於 23-4-14 16:03
上一代既思想係好守舊,我 99都係一樣咁諗,咩都係女人做哂,
有道理既我會聽,無道理既,我當耳邊風
...

係,但62都無理由用這樣野就判我死刑,叫我離婚,埋沒了我1o年的努力付出。他仲話入得他門就糸他那套,否則我找錯對象。
好似唔識煮飯系罪大惡極甘,但明明c6煮飯比我好,甘他煮我洗,一人一樣好正常
ps,5年前他巳經同我說過「離婚」2字,仲話系他的仔就要聽他說

民房

AdaShadow 發表於 23-4-14 16:17
係,但62都無理由用這樣野就判我死刑,叫我離婚,埋沒了我1o年的努力付出。他仲話入得他門就糸他那套,否 ...

咁你62都好過份,最緊要老公企你嗰邊

珍珠宮

咁衰既62?叫人離婚,同佢講離婚的話,小朋友跟自已,姓都改埋!
自己唔管下自已個仔,好去話人地個女

別墅

crazypaper 發表於 23-4-14 17:53
咁衰既62?叫人離婚,同佢講離婚的話,小朋友跟自已,姓都改埋!
自己唔管下自已個仔,好去話人地個女 ...

係喎,我都甘同c6講,改姓。
他話系我教壞他個仔

珍珠宮

AdaShadow 發表於 23-4-14 18:05
係喎,我都甘同c6講,改姓。
他話系我教壞他個仔

珍珠宮

回覆樓主:

俾我就即刻請工人湊仔,唔會再男家幫手
受人恩惠,有說話聽就梗

鍾意擺款嘅長輩係無分邊位,佢哋咁做係為咗顯得自己高高在上,我爸爸份人都係咁,當年我只係返娘家坐月都有說話聽(我坐月係全埋身自己湊bb)
總之唔好受佢恩惠,再加上少見面、少接觸

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

老人家咁串咀, 睇死你旨男家幫手。睇怕你冇當面同佢開片。
好似樓上JM 話齋, 拎點底氣出來, 睇下老人家仲敢5敢俾說話你聽。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

kwhkwh 發表於 23-4-14 23:39
老人家咁串咀, 睇死你旨男家幫手。睇怕你冇當面同佢開片。
好似樓上JM 話齋, 拎點底氣出來, 睇下老人家仲敢 ...

我就是即時開片了,同他講憑什麼他對我甘,而對另外叔仔個老婆唔會甘,相反仲好似對她神甘拜。他就話係因為當我家人先會甘說出來,而叔仔才結婚3年,所以她系客人。
我聽完仲更激氣

大宅

回覆 AdaShadow 的帖子

哎吔!你老公點湊佢啲仗佬嫁,叫佢管教下啦

侯爵府

AdaShadow 發表於 23-4-14 15:54
絶對糸,他仲話99識主動做曬D野又照顧家庭。我無做哂全部同99一樣就系錯,因為這是我責任。我問點解,他話 ...

咁你應該答佢:好,我聽日返公司辭職,你個仔負責搵錢,我就係屋企同99一樣照顧家庭

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

AdaShadow 發表於 23-4-14 23:48
因為當我家人先會甘說出來 ...
「當家人」難聽過粗口

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

係,但62都無理由用這樣野就判我死刑,叫我離婚,埋沒了我1o年的努力付出。他仲話入得他門就糸他那套,否 ...

你62 白痴㗎?你C6 有咩看法?

公爵府

秋天與楓葉 發表於 23-4-14 22:07
俾我就即刻請工人湊仔,唔會再男家幫手
受人恩惠,有說話聽就梗

非常同意!有些老人以為自己高高在上,口不擇言,我以前一嫁咗俾我老公,佢個阿嫲對我好唔客氣,對我言行都極之刻薄,都唔知自己做錯乜。

樓主,盡量唔好受男家人幫助,否則有排俾說話你聽!你62食古不化口不擇言,同佢保持距離!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

AdaShadow 發表於 23-4-14 15:54
絶對糸,他仲話99識主動做曬D野又照顧家庭。我無做哂全部同99一樣就系錯,因為這是我責任。我問點解,他話 ...
你唔KO佢一句, 咁我唔返工囉
日日煮飯湊仔等你個仔做2份工養我地一家呀~~

子爵府

咁都得,攞正牌吾去見佢啦,以後接仔女的任務交比老公,吾好去佢度食飯,食完都背脊骨落,寧願自己系屋企叫外賣或者求其淥個面就算

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊