婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人丫媽洗錢冇譜,由細到大久吾久都會聽到佢又碌爆卡,之後我老豆幫佢執屎,我都幫佢還過十幾萬,因為佢,屋企層樓加按左吾知幾多次,日積月累e家爭銀行五六百萬,無奈要大屋換細屋,賣完e家層樓只拎得返三百萬
之後佢仲諗住換左屋後叫我同我老公返去住,我同我家姐同埋各自伴侶幫手供樓,啫係搞我搞我老豆都吾夠,要埋人地個仔幫你還債,係咪傻左
早幾年已經幫佢還左十幾萬卡數,之後兩年我每個月都有比10k家用,臨近飲食業要停,我怕之後吾穩定,一次過比左十萬佢
早幾日同我老豆傾換樓件事,發現原來佢自己用晒啲錢,一直同屋企人講我冇比過錢屋企,搞到我家姐勁憎我

寶石宮

2023年兔年勳章

Tamon 發表於 23-2-26 09:47
本人丫媽洗錢冇譜,由細到大久吾久都會聽到佢又碌爆卡,之後我老豆幫佢執屎,我都幫佢還過十幾萬,因為佢, ...

600萬 → 5萬 × 12個月 × 10年 ?

複式洋房

Poyau 發表於 23-2-26 10:27
600萬 → 5萬 × 12個月 × 10年 ?

本身層樓仲有四年幾五年就供完,其間因為我丫媽瘋狂碌爆卡(主要因為佢早幾年追星追到工都吾返,跟住粒星周圍飛,講佢又吾聽,態度照舊,總之一個月都見吾到佢幾日),之後瞞吾住比我地發現左佢爭好多卡數,一開頭我有d積蓄幫佢還左一轉,之後又再碌爆卡,我老豆就加按層樓去幫還卡數,但還完之後佢又再碌爆,又要再加按層樓幫佢還,無限loop,去到e家前前後後仲爭緊銀行五六百萬,本身正正常常供樓的話,e家只係爭吾夠一百萬,供多四年幾就供完

男爵府

2024年龍年勳章

本人丫媽洗錢冇譜,由細到大久吾久都會聽到佢又碌爆卡,之後我老豆幫佢執屎,我都幫佢還過十幾萬,因為佢, ...

我媽賭錢都係 月月清 所以錢唔會比多佢 比幾多都係賭哂佢
唔好比錢佢 生活費就得 將佢嘅卡剪哂佢

男爵府

明知你媽病態洗錢,根本就唔應該一次過俾十萬佢

大宅

回覆 Tamon 的帖子

Cut 晒佢啲credit card 先啦

複式洋房

YYChannn 發表於 23-2-26 11:28
我媽賭錢都係 月月清 所以錢唔會比多佢 比幾多都係賭哂佢
唔好比錢佢 生活費就得 將佢嘅卡剪哂佢
...

唉,次次一比我地發現,佢就會剪晒啲卡,但過一排自己又開過,佢有情緒病,如果同佢嘈佢就離家出走同跳樓,全家比佢情緒勒索,我都吾知我老豆點解頂得佢順

複式洋房

飛天紅豬俠 發表於 23-2-26 11:49

個時既家用同十萬我過去我老豆户口(佢叫我過去我老豆account),我一直以為我啲錢係幫佢地改善生活等佢地輕鬆啲,同埋當時我仔出左世,我丫媽睇落正常返好多,以為個孫出左世佢已經識諗,近排先知原來佢一直冇變過,同埋咁多年原來我老豆張卡一直比佢拎左

男爵府

2024年龍年勳章

大家都同病相憐!我媽就鐘意賭 呢啲野解決唔到為有等佢地百年歸老個時先有個完結

子爵府

亞媽一句養大你,就可以勒索你,勒索到佢死嗰刻。唔少仲係未返過工搵過錢的。即是養就亞爸養,錢就亞媽袋。

複式洋房

萍pig 發表於 23-2-26 20:56
亞媽一句養大你,就可以勒索你,勒索到佢死嗰刻。唔少仲係未返過工搵過錢的。即是養就亞爸養,錢就亞媽袋 ...

佢講得好好聽,叫我同老公等佢地換屋之後搬返去住,我一家同我家姐一家供,最後層樓就兩姊妹平分,睇落就好似為左我地好,但到頭來其實佢一蚊都吾洗還,一啲責任都吾洗負,將成條數轉嫁左比我地,我地供樓比埋佢住,最嬲係佢搞屋企人仲吾夠,要埋人地個仔幫佢還債,佢真係最大赢家,e家過左兩日諗返我冇應承真係執返身彩,應承左等於跳入火坑

侯爵府

Tamon 發表於 23-2-26 10:53
本身層樓仲有四年幾五年就供完,其間因為我丫媽瘋狂碌爆卡(主要因為佢早幾年追星追到工都吾返,跟住粒星周 ...

再係咁唔好迫佢還,等佢破產,之後出唔到信用卡,睇佢點碌?就係你地幫佢還得太多次,攪到佢有恃無恐

cathngai    發表於 23-2-27 07:42

侯爵府

飛天紅豬俠 發表於 23-2-26 11:49

咪就係

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

由佢破產申請唔到卡啦
幫佢還只係靠害
害左自己
你成世做ATM

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

BK 好多C9 係咁。佢地話呢啲係佢地嘅福氣。

男爵府

牛年勳章

其實我覺得你唔應該太孝順,佢唔改既,你就一家三口搬出去住。
過時過節比下500,1000比老人家.
再唔係得閒買下野上娘家.
唔好再做atm拉.
佢再講你就話:
你都有仔女要養,要生活。
叫佢自己搵錢找卡數,
還唔到由佢破產。
你老豆都唔會比卡佢用.

男爵府

牛年勳章

得你同你家姐兩個人,
你家姐果邊就比啲月結單佢睇,同佢講個事實出嚟。
一齊商量點解決.

子爵府

回覆樓主:

根本一早就唔好同佢還

男爵府

你明知佢洗錢洗成咁,有乜理由有錢會唔比個老豆比佢…

首頁

尾頁

跳至