單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

女兒六歲大已經有五個月不願意見父親,確實為父但沒有父愛只是找女兒麻煩騷擾我全家!覺得很困擾可以點處理呢?每日不停打電話給我全家又上門撳我門鐘搞到報警又去學校搵個女真係好困擾呀!

大宅

細路仔成長一定仲有好多唔願意,唔願意刷牙、唔願意溫習功課、唔願意學游水,唔願意陪你去掃墓,咁你又會縱容佢嗎?
一個爸爸如果無父愛,根本就唔會去搵個女,去學校等阿女就更加唔會。

複式洋房

wholemilk 發表於 23-2-4 19:10
細路仔成長一定仲有好多唔願意,唔願意刷牙、唔願意溫習功課、唔願意學游水,唔願意陪你去掃墓,咁你又會縱 ...

你冇睇新聞有好多親父禽獸都不如咩!正常有父愛嘅父親個細路係唔會抗拒,如果佢抗拒的話一定係對方有問題!唔好攞嗰啲咩刷牙呀掃墓嚟比,荒謬!唔係真正對题幫人哋唔好出聲!

大宅

tammaggieqq 發表於 23-2-5 20:50
你冇睇新聞有好多親父禽獸都不如咩!正常有父愛嘅父親個細路係唔會抗拒,如果佢抗拒的話一定係對方有問題!唔 ...

錯了,你一樣有母愛,阿女一樣會抗拒你,只係時機未到,等到阿女羽翼豐滿,就會離開你,因為係你今日教識佢只要佢唔鍾意,就算係家人都可以永遠唔見,就算有法庭命令都可以唔理。

複式洋房

wholemilk 發表於 23-2-6 05:38
錯了,你一樣有母愛,阿女一樣會抗拒你,只係時機未到,等到阿女羽翼豐滿,就會離開你,因為係你今日教識 ...

養大成人就當然自然要離開我,自己自立好正常!十分期望開心等喱日添!不過你唔好亂講抹黑我教個女而係個女同佢相處後返嚟瞓覺都發惡夢話怕爸爸唔要見佢!夠啦你!我唔識你亦無謂大家係到爭論,完!

男爵府

唉,真無奈!我也遇到這樣的男人,好在他離婚後無來煩我,但我願意給他見的,我平時都對孩子説他好話,對他説:別怨恨爸爸,媽媽都不怪他了,但他十幾年來都不找兒子,兒子生日連電話訊息都無,也慶幸他不見給我平靜的生活,現在仔快18歲了,因更改撫養費問題,我給他這機會,希望見面可以彌補兒子的影響,因兒子也不想見他,是我因撫養費説服他。。現在他爸爸也不見,不給我任何回覆,他衹會給我惹麻煩。至於你情況,如果對方還想見小朋友,如你不想見他,可以由家人帶小朋友附近見,平時不要對小朋友説爸爸的不好,盡量讓小孩不要在怨恨中長大,因這樣對成長也不好,做媽媽亦是如此,就算自己未放下也不要整天表現出負能量,盡量控制情緒,説起來容易做起來難!我們自己盡力吧!
女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

大宅

首先, 點解小朋友唔想見爸爸?
到底是受成年人影響, 還是 爸爸對孩子做了任何事?
爸爸為什麼苦苦要求見小朋友呢?

成年人的怨恨, 最好不要讓下一代承受

複式洋房

sein 發表於 23-2-6 10:09
唉,真無奈!我也遇到這樣的男人,好在他離婚後無來煩我,但我願意給他見的,我平時都對孩子説他好話,對他 ...

好多謝你嘅開解呀!

複式洋房

anastasia0000 發表於 23-2-6 11:17
爸爸為什麼苦苦要求見小朋 ...

個女由出世已經跟我住,爸爸只係星期六日見下,直到兩歲半左右我主動離婚,條例就要個女一個月有兩個星期六起佢嗰度過夜其他星期六就平日探视,個細路點會適應呀!個女喊到死都要迫個女過去,一唔過去就出律師信話你唔跟條例,試過扯個女走扯到個女喊都死扯佢,就係報復你離婚就係搵條例嚟玩你,唔係因為錫個女兒想見個女囉!個女就係咁半推半迫之下過咗去兩年(其實我內疚㗎內疚自己要個女過去),當時我呃自己又好點都好啦叫做比佢建立一下父愛啦嘗試下啦...但兩年多啦!個女對佢都冇感情,只係阿媽要去過去佢無奈之下就要過去,到而家佢大個咗有自主同埋佢真係強烈表達佢好唔想過去

複式洋房

tammaggieqq 發表於 23-2-6 13:48
個女由出世已經跟我住,爸爸只係星期六日見下,直到兩歲半左右我主動離婚,條例就要個女一個月有兩個星期六起 ...

每次去完返嚟都講足幾日唔想去爸爸度臨瞓前又喊,我好言相向將佢情況講出嚟,建議暫時停一停過夜等個女好啲先啦,佢唔聽唔理!我直頭提議叫佢諗定探視日節目同買定份禮物等佢過去開心d就自然會願意跟爸爸,佢都唔做!我亦都冇能力迫個女過去啦!佢大個啦唔通我扯佢出門口咩!況且佢都唔錫個女畀咗兩年時間大家感覺都係咁差,我又何苦再逼個女見佢呢?莫講個女唔願見佢連視像一眼個女都唔願意呀!我都冇諗過半年啦個女連一個視像都唔願意同佢傾,我有問過個女有冇掛住爸爸要唔要視像一下都咁耐冇見,始終佢係你爸爸但個女都堅決唔見

複式洋房

anastasia0000 發表於 23-2-6 11:17

佢怨恨我離婚所以搵個女嚟玩我,點解小朋友唔想見爸爸因為每逢探視只係大部分時間放佢喺屋企開部電視畀佢睇唔理佢,甚少畀個女同我電話交流導致個女好冇安全感好掛念我同本身嘅屋企,我建議佢探視日諗多啲節目同買啲小禮物吸引下佢同佢相處,做咗一次半次就冇做!我直頭買埋對roller鞋畀佢帶過去一齊玩親子一下咁又點?換來一封又封顛倒是非嘅律師信囉!個女夜晚好掛住我喊得好犀利想返嚟,佢搞唔掂就開咗個視像畀我睇,我叫個女同爸爸講帶佢返嚟佢又未唔理!個女返到嚟同我投訴自己喊到嘔爸爸仲要鬧佢發佢脾氣!夜晚食完飯好飽又迫佢飲奶又迫到佢嘔同樣怪個細路嘔(佢本身有潔癖同強迫症㗎)

複式洋房

最終搞到個細路更抗拒佢囉!佢唔諗個細路感受個細路唔鍾意同佢相處根本好正常!佢點解想霸住個小朋友其中一個原因係佢根本冇任何朋友,生活好乏味但又怕孤獨又怕比人呃!佢阿媽死咗之後佢真係冇人冇物淨係有好多錢囉!正常男人又唔係冇錢又唔係錫過女(寧願用錢請律師去壓個子女供養費,已經唔多都唔比個女)晨早搵過第二個啦!仲喺度糾纏咩!

大宅

https://www.swd.gov.hk/storage/asset/section/830/tc/(16)_FAQs_about_Access_(Chi).pdf

https://familyclic.hk/zh/topics/ ... other-than-divorce/

試吓搵家事調解

複式洋房

anastasia0000 發表於 23-2-6 16:21
https://www.swd.gov.hk/storage/asset/section/830/tc/(16)_FAQs_about_Access_(Chi).pdf

https://family ...

多謝你!但離婚上庭時已試過啦...完全起度玩嘢不停用律師壓你,連個調解員都睇唔過眼暗示我要請律師頂住佢,佢係一種病態價值觀好有問題,或者我都知冇乜辦法只係想起度舒發一下,睇下有冇同路人有同樣經歷可以支持下我吧!

大宅

回覆 tammaggieqq 的帖子

你有無試吓去免費詢問律師? 有無社工跟進?
https://www.swd.gov.hk/storage/asset/section/4274/tc/Service_Pamphlet_TC_Eng.pdf

https://www.swd.gov.hk/coparenting/html_tc/parent1a.html

幫唔到乜, 只能支持你

複式洋房

anastasia0000 發表於 23-2-8 11:06
回覆 tammaggieqq 的帖子

你有無試吓去免費詢問律師? 有無社工跟進?

多謝你嘅支持,之前有問過律師要帶小朋友去見心理學家做個評估報告顯示小朋友受到父親導致心理有影響,但諗到喱步就真係對個細路嚟講好慘囉!其實社工好怕律師㗎之前寫報告個社工就係偏幫哂佢,搞到我而家咁慘!講真我對佢哋冇好感...其實我係好想知有冇其他人都係咁樣仔女冇見對方最終法庭會點處理?

大宅

tammaggieqq 發表於 23-2-9 16:26
多謝你嘅支持,之前有問過律師要帶小朋友去見心理學家做個評估報告顯示小朋友受到父親導致心理有影響,但諗 ...

咁痴線都有嘅
如果係我, 我唔會再迫個女去佢度, 而家保護到個女嘅人只有你, 我話知佢出咩律師信, 佢夠膽咪叫差人上黎拉我囉
雖然我知咁樣教你係唔啱, 但比我真係會咁做

複式洋房

maggie.tang 發表於 23-2-9 18:51
咁痴線都有嘅
如果係我, 我唔會再迫個女去佢度, 而家保護到個女嘅人只有你, 我話知佢出咩律師信, ...

你講得啱呀,唔通我仲去跟條例做人咩?梗係個女緊要㗎啦...講乜鬼嘢父愛親人吖!人哋根本都唔愛只有恨咋,唔通仲送個女比個人渣玩咩!

cathngai    發表於 23-2-9 23:48

大宅

tammaggieqq 發表於 23-2-9 20:15
你講得啱呀,唔通我仲去跟條例做人咩?梗係個女緊要㗎啦...講乜鬼嘢父愛親人吖!人哋根本都唔愛只有恨咋,唔 ...

夠有大把人渣老公判左要比膳養費又唔比,都耐佢唔何架?

如果你搬係咪都要通知佢架?可唔可以搬走轉校等佢搵唔到你地?

大宅

maggie.tang 發表於 23-2-9 18:51
咁痴線都有嘅
如果係我, 我唔會再迫個女去佢度, 而家保護到個女嘅人只有你, 我話知佢出咩律師信, ...

如果真係見心理學家寫報告
我都會比個女見
一來心理學家可以開導個小朋友情緒
二來有機會唔需要再去個人度

首頁

尾頁

跳至