時政擂台

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

英國近日公布一則死訊,一名香港人在移民英國後因無法應付高昂生活開支,懷疑患上心理疾病後自殺身亡。

英國《每日鏡報》報道,死者名稱Yee-King Ho,27歲。她在2022年4月移居至英國生活,在11月3日證實死亡。驗屍官在2023年的1月23日證實其自殺的消息,她的痛苦經歷亦在同日對外公開。

Yee-King Ho在2017年於香港的大學畢業,並在2019年於日內瓦修畢碩士,回港後他在香港紅十字會擔任國際救濟服務幹事。2022年4月,他經過英國國民海外簽證前往英國生活,在當地一間慈善機構工作。

她搬到了里士滿,以每月900英鎊租住一間有公用廁所的廉租公寓。她與所有在倫敦生活的年輕人相同,面對低工資難以支付食宿的困境。她的家人在她死後,才從她電腦中的筆記發現她在生活上的困難:因為工資不足,只能節衣縮食;居住環境惡劣和不衛生的廁所,進一步增加其生活壓力。她在11月自殺時,已預約了準備與心理醫生見面。

驗屍官引述的聲明指出,她在9月時曾向家人表示,因擔心自己的收入無法維持在英國的生活感到焦慮,同時害怕自己會因壓力影響工作表現遭到解雇,從而失去收入,感到十分沮喪。

原文網址: 香港碩士女生移居英國 生活窮困壓力爆煲自殺身亡 | 香港01 https://www.hk01.com/article/860 ... utm_medium=referral

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 23-1-26 12:47

男爵府

先得27歲

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

真係捱唔到就番黎香港
點都唔會餓死人

男爵府

捱唔住,點解唔返香港呀!

伯爵府

已經有情緒病

男爵府

回覆樓主:

咁後生又咁高學歷,將來大把路可以行,點解咁睇唔開,最多返香港,好可惜 父母一定心痛死

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

bk普通人 發表於 23-1-25 18:02
英國近日公布一則死訊,一名香港人在移民英國後因無法應付高昂生活開支,懷疑患上心理疾病後自殺身亡。

英 ...

唉,唔使自殺架,點解唔返香港呢

珍珠宮

畀面勳章

公爵府

吾知佢本科讀咩,如果係英國的慈善機構工作,又係香港紅十字會到做,我當佢讀社工,係香港有學位的社工都幾萬蚊起跳,點都生活到,當然,如果要求有自己的空間,香港樓咁貴,就未必得到。而家係英國都吾見得好,可能同心理質素有關,萬事起頭難。好可惜。好年青。

伯爵府

其實每月900英磅,唔多,香港租金仲貴。
咁高學歷都搵唔到野做?又話生活壓力大,其實佢係一個經唔起考驗嘅人。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

真係傻!點解唔返香港?
佢咁嘅background 喺香港生活一定唔會差

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

leopak 發表於 23-1-25 18:18
其實每月900英磅,唔多,香港租金仲貴。
咁高學歷都搵唔到野做?又話生活壓力大,其實佢係一個經唔起考驗嘅 ...

唔係話萬零蚊租到大屋咩?點解佢$9000要住喺環境惡劣嘅地方?

伯爵府

bk普通人 發表於 23-1-25 18:02

英 ...

不信,肯定有內情

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

抗壓能力太低,又唔想認衰返香港。叫家人點樣放低呢

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

900磅租,喺英國都要用公用廁所?

大宅

死要面子嘅蠢材

珊瑚宮

回覆樓主:

家人在香港, 就返香港
起碼有家人支持

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

2019 年畢業後在紅十字會工作,咪又係受黃人思想討厭香港,理想同現實真係兩回事,人哋正式醫護人員都搵得唔多,應付唔到生活好正常。

珍珠宮

回覆樓主:

有學歷又咁後生,有問題都可以揾社工幫手或者醫生治療,一係返香港揾父母,點解咁傻?!

首頁
12345...14

尾頁

跳至