心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

通常話move on100個入面100個都只係將心事收埋但未必能真正move on,一個原因可能係以前段關係入面有野未完成。

一段關係可能因某D原因話完就完,但一段關係相處之中會產生左好多野,而呢D野係關係完結之後就仲累積左,等緊被完成。例如你做錯事需要向佢道歉,佢做錯事需要你原諒,佢幫助過你你好感激想多謝佢,佢講左/做左D野令你開心,傷心,無奈,焦慮,後悔,欣慰等感覺而呢D感覺仲係個心度未好好表達。。。咁而家關係結束左,但呢D野就仲積左係度等待緊去完成。

所以就要完成番呢段關係入面要做既野:將一段關係入面未道既歉道左佢,未原諒既原諒左佢,未多謝既多謝番對方,未鬧既鬧番對方,未讚既讚番對方,未講既感受講番哂出來。。。咁一段關係入面呢D野完成晒啦,呢段關係入面你無野需要再去做、再去完成,就可以同呢個人正式道別,正式係人生旅途之中放下段關係啦。咁就可能可以move on到啦。

但move on 本身都唔係最重要,而係呢D野本身係人生當中一D不能被磨滅既經歷。佢地值得我地花時間,坐底、認真對待,好好咁做番好哂佢地。

搵個安靜既地方,私下寫一封(唔寄出去既)信,將(以下只供參考,可自行選擇/加減/更改):

唔開心/灰心既時候
有遺憾,如果可以想再做好D/重新再來過既事
感受到對方既付出、善意,所以想多謝對方既事
對方做錯,想原諒對方既事
對方做錯,唔想原諒對方既事
自己做錯,想對方原諒自己既事
自己做錯,覺得好羞愧唔值得對方原諒既事
關係入面受到既創傷/冤屈/不公
令你印象最深刻既開心/唔開心既野
你心入面曾經對呢段關係既期望/憧憬
想永遠停留係度的美好時光
最後想對方知道既心聲

完完整整,仔仔細細咁寫出來。
歡樂同淚水,滿足同遺憾,憎恨同記掛都好好咁寫出來。呢D都係好重要既回憶,係人生中不可磨滅既一部分,無論結果如何,都值得將自己既感受好好咁寫出來。
然後當佢係你面前,清清楚楚咁講一次俾佢聽,將心底話好好咁講出來。
最後同呢段關係,同佢,好好咁講再見。

***請注意,封信係唔寄出去的。
之後視乎唔同人既選擇,可以銷毀信件,作為人生中一段重要關係既休止符;
亦都可以選擇保留信件,在適當時間拿出來回憶。

複式洋房

有沒有人試過? 反應如何?

複式洋房

Push

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊