婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mlmum 發表於 23-1-26 09:36
老公有潔癖,阿媽相反,大家看對方不順。阿媽傳統人,覺得男主外女主內,我家相反,老公兩年前失業,小朋 ...

咁唔怪之得你阿媽唔鍾意你c6

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

老公有潔癖,阿媽相反,大家看對方不順。阿媽傳統人,覺得男主外女主內,我家相反,老公兩年前失業,小朋 ...

原來老人家心痛你。有冇叫老人家收下聲? 家和萬事興。

呢方面要男既心理質素要好好, 先可以頂得住老人家。

cathngai    發表於 23-1-28 16:12
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

其實 「女主外男主內 」冇乜問題呀,你兩公婆點樣經營一頭家,只要兩公婆ok就得啦。 你先生又唔係好食懶飛, 佢都有照顧個仔打理屋企, 其實而家都好哩啲家庭, 係你媽思想太守舊。

大宅

回覆 mlmum 的帖子

你媽媽把口真係唔收啊~
不過無兄弟姊妹幫手頂,真係難好多。
我媽咪依幾年聽話左,
但係把口有時都會跳制….
依幾年抽多左少少啲時間陪下佢,
間唔中佢係我面前講兄弟姊妹間…
女婿新抱乜乜乜…
我會幫口,話下佢,當細路咁教

cathngai    發表於 23-1-28 21:12

別墅

mlmum 發表於 23-1-20 14:12
謝謝大家回覆。
我媽媽是離婚人士,哥哥獨來獨往幫唔到手,但她有班豬朋狗友所以常比較人家女婿怎樣好。
...
我同我99唔岩
佢直頭講‘見到你火眼爆血壓高,你以後唔好係度!’
所以我係點都唔會返去見佢,一陣佢爆血管瀨我咪死
除非佢屋企人開口叫我先會考慮
但我從來冇阻止我老公帶個仔返去見佢地,因為始終係佢個孫
個仔4歲我都冇返去
我估除非你媽開口,否則你老公都唔會返去見你媽

珍珠宮

mlmum 發表於 23-1-18 20:05
我媽媽及老公互不喜歡大家,雖然大家心知,但我老公都懂禮節,過年話同佢拜年,但我媽媽發火話今年唔好拜, ...

唔一定要上門,約出嚟飲茶,人多應該會收歛下脾氣

男爵府

我阿媽又係同我老公不啱,最近一齊住左八個月,唔掂,而家佢搬走。

我同二個細佬都叫孝順,不過原來我哋一直太就佢,佢就認為理所當然,對我老公要求一樣,而家發現原來呢個世界有人唔聽佢點,佢就失控了

複式洋房

Amypolo 發表於 23-1-21 09:52

我媽的觀感真係改唔到,過了數月,唸住再約,怎知一輪罵戰,鬧爆我老公過去的不是,又唔認自己對他及D孫口不擇言,又話我屈佢,話我唔幫阿媽,好煩呀!
我唸住同我媽講,唔好再討論我老公D嘢,我以後唔再約,唔想影響母女感情。。。這樣做對了嗎?

大宅

如果依個情境題,
假設你媽咪變成你,
然後你老公變成奶奶,
你變成你老公,

佢不滿你老公將你夾係中間
~ 類似你不滿奶奶將老公夾係中間

我哋試下理解一下,外母渴望得到嘅,其實係咪你嘅認同? 好似奶奶覺得自己無左個仔咁,佢係仲咪視你為掌上明珠,覺得你老公襯你唔起? 佢覺得自己無左個女?

你覺得咁講,佢聽唔聽得入耳:
我同你一世人兩母女,無謂為左其他人傷感情。 你辛辛苦苦湊大我,依家係時候享福啦~ 激心就唔好見啦。最多我約多啲你飲下茶,傾下閒計好過啦。你就咪再咁勞氣啦~

大宅

回覆樓主:

其實你媽媽愛唔你

複式洋房

Amypolo 發表於 23-5-10 17:06

謝謝,我之後有這樣講,暫時休戰。

複式洋房

yuenmeimei 發表於 23-5-10 23:04
其實你媽媽愛唔你

只是愛自己多D 同埋企起自己角度唸。。。

大宅

我曾經有一段時間,長達幾年,「決定」唔原諒我媽咪。 幾年間,幾乎淨係過年先見面。

讀書時期,佢曾經令到我需要承受埋黎自佢嘅經濟壓力/ 家庭壓力。一直以黎,社工都會話「你媽咪好辛苦,你要體諒佢、孝順佢。」人慢慢長大,慢慢了解到,佢唔應該由我細細個開始就依賴我….

決裂左幾年後,我自己開始釋懷…. 我諗都隔左成5/6 年,再重新,當佢係個細路仔咁去同佢相處…

做仔女,好多時候都有苦自己知。 任何人都會用個「孝」字掟死你。 但係,需要抖抖嘅時候,就比自己隔離一下、靜一靜。加油。

珍珠宮

Dawnmama 發表於 23-3-25 04:08
我阿媽又係同我老公不啱,最近一齊住左八個月,唔掂,而家佢搬走。

我同二個細佬都叫孝順,不過原來我哋 ...
呀媽有控制欲要話事,真係俾身邊家人遷就慣既原因之一,仔女太孝順無反抗,便會要求新抱女婿如此,唔聽人意見

男爵府

crazypaper 發表於 23-5-14 07:38
呀媽有控制欲要話事,真係俾身邊家人遷就慣既原因之一,仔女太孝順無反抗,便會要求新抱女婿如此,唔聽人意 ...

男爵府

Amypolo 發表於 23-5-13 17:09

我情況跟你差唔多(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)⋯⋯我係大囡,我之前已經慣左要(emoji)受屋企的嘢,特別是父母,理所當然,中學開始幫人補習已經會比家用,一工作,家裡租金已經是我全權負責,

伯爵府

回覆樓主:

樓主唔好再縱容自己阿媽,轉換係99咁對你,樓主應該一早反面。
樓主阿媽要嘈,要反面就冇得見女婿同孫,就連樓主都要限時限刻先有得見,平時少來往少接觸,對大家雙方屋企都會比較好啲。

複式洋房

crazypaper 發表於 23-5-14 07:38
呀媽有控制欲要話事,真係俾身邊家人遷就慣既原因之一,仔女太孝順無反抗,便會要求新抱女婿如此,唔聽人意 ...

仔女來說,我以前很就媽媽,哥弟不會,所以反而我媽很就哥弟,對我要求多多,現在佢嬲我老公,成日批評我屋企人,休戰數天又再黎過,又話我不孝企起老公個邊

珍珠宮

mlmum 發表於 23-5-15 13:54
仔女來說,我以前很就媽媽,哥弟不會,所以反而我媽很就哥弟,對我要求多多,現在佢嬲我老公,成日批評我 ...
無論親人朋友,你太遷就對方,對方通常會食住上,可能係人既本性
所以孝順還孝順,都要有底線,過咗我底線,就要識得say no ,唔係你自己會辛苦唔開心

伯爵府

其實勉強冇幸福, 你以後同你媽見面, 佢問起你老公, 你咪話 "你唔想見到佢呀嘛, 你憎佢呀嘛, 佢咪成全你囉, 你以後唔好問我佢D野, 我唔會答, 想好黎好去次次係都要搞到大家心情唔好你先開心"

你亦都醒少少完全唔好提C6, 你一提只係有機會俾位你媽入, 你C6亦唔需要係你媽面前出現, that's it.

我有朋友咩都冇做過次次都俾佢99 鬧到一面屁, N年後佢爆了, 以後唔會同男家人見面, 佢C6都同意, 咁做大家都開心

首頁

尾頁

跳至