自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

AGENT講盡好話TUM你落答, 收左$入屋之後就話係你問題。自己上網搵本地完約,免中介費, 要求高質素低, 郁D就唔做。

同埋請教大家點管理工人?

我就來請到抑鬱

公爵府

myfaye 發表於 23-1-13 17:02
AGENT講盡好話TUM你落答, 收左$入屋之後就話係你問題。自己上網搵本地完約,免中介費, 要求高質素低, 郁D就 ...

認真睇運氣。寧願請白紙都吾請斷約的,老的都吾請。

侯爵府

牛年勳章

見工只係一時,我用過5個工人,真心係撞彩

男爵府

AGENT講盡好話TUM你落答, 收左$入屋之後就話係你問題。自己上網搵本地完約,免中介費, 要求高質素低, 郁D就 ...

乜嘢事?

Honestly, 請工人真係撞彩。當然有可靠agent一定比較好但都係講彩數。你情況點解咁desperate, 講清楚啲睇吓有冇可以幫吓手。

申利:我是用家,不是agent。小朋友細請菲妹,依家請印尼姐姐,第三個約,為人少言勤力盡責。

子爵府

用開印,都可以。我地將要求寫晒係紙,比時間表,佢盡跟住做。有時湊小朋友忙得滯家務爭d就隻眼開隻眼閉,僱主閒時都落手一齊做。到強差人意時會同工人講要正視返問題。平日一般零挑剔佢。無為而治。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

跟據咁多年經驗
就算識agent一樣中招
全部睇彩數
最邪一日即炒
連請五個
走佬試過
上門追數試過
有好路數搵到工去加拿大試過
做了七年都有
綜合
>要白紙,吾要叻到爆,入屋識拆窗簾洗既
>吾要年紀大湊仔,結婚有細路吾要,
試過有卦住個仔,成個月人工講電話,做兩個月就話放大假.
>屋企有弟妹,仲讀書中,佢最大果D就啱

黎到慢慢教,講完吾記得再講

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

撞手神
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

識人 就請人地用緊的姊妹姐姐 衰極有譜

水晶宮

識人介紹好過經agent
由我細個到而家自己家庭加埋我屋企人d 工人,除40+ 年前第一個係經agent 請之外,之後嗰d 全部都係一個帶一個介紹的。total 9 個工人裡面,只有1 個係麻麻。

男爵府

好彩

伯爵府

回覆樓主:

運氣only

珍珠宮

好媽媽勳章

我係睇面相揀工人嘅,人的性格都寫在面上,可能我要求不太高,請啲工人都係正正常常的。

複式洋房

真係睇彩數

子爵府

撞手神

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

靠運
如果要講心得,少少分享 (純粹個人感覺,都係盡量避免中伏)
1. 我較鐘意請有子女嘅,有負擔會認真d。子女唔太年幼又少d思鄉危機
2. 如agent份表有rank鐘意/擅長做咩task,而照顧小孩子排得後嘅,咁唔好了,就算唔需要湊仔,我都想揀個有耐性
3. 出國經驗,如做過新加坡台灣,感覺上較襟捱,尤其台灣打住家工,請得工人嘅僱主都係「三尖八角」。如過往出國都係完約,而轉工理由又正常。就應該可靠d

子爵府

回覆樓主:

就咁睇以上嘅回覆,唔同人都有唔同嘅要求。我自己會揀大女(大家姐有責任感),有在學子女(有家庭負擔),曾去星加坡打過工(僱主高要求),教育程度唔好太高(唔要大學生),唔揀去中東打過工嘅。

侯爵府

我屋企有個兩個好工人,主動清潔,湊小朋友陪佢地玩,工作時間從不玩手機,會同佢地睇書,係煮食好一般。

我用過3個工人,都係媽咪工人既親戚。佢地幾個都係唔會玩電話,我覺得湊小朋友依樣好重要。

男爵府

回覆樓主:

我中意有仔女但唔要初生,會母愛泛濫益b成狂,讀小學中學最好,生多幾個負擔重,單親離婚仲好
佢地早生b都係30幾歲,我自己湊b,只需要工人做家務,所以唔要後生女,怕佢地搭上南亞男人
請過一次印尼,唔食豬肉冇問題,但唔肯掂豬肉點煲湯,咁就bye bye啦

子爵府

Nbs 發表於 23-1-13 18:19
識人介紹好過經agent
由我細個到而家自己家庭加埋我屋企人d 工人,除40+ 年前第一個係經agent 請之外,之 ...

明啊,好嘢點會流出市面。但自己冇networking,只能在市面揀爛橙。
最叻躲在房玩電話,我病(唔係中左)都要返工,趕回來煮/湊/睇功課/執家務,我做到爆seed,佢仲要攪亂檔,鬧佢兩句即遞信,連日頭看更夜晚洗碗都冇埋,再加重我壓力要揾人,我哩幾日真係涯到病,係公司望住mon時搭車時落淚。
點解我哩3年來請親本地完約都係PK,根本冇心做,來厄機票

首頁

尾頁

跳至