1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

細仔18個月大,呢個年紀係咪應該見人喊自己又喊?因為大仔細個時,我扮喊佢會跟住喊,我陀住BB時嘔,佢見到好擔心咁喊又想攬住我,但係細仔係完全冇。其他BB點㗎?

水晶宮

HK2GOU 發表於 22-11-29 06:18
細仔18個月大,呢個年紀係咪應該見人喊自己又喊?因為大仔細個時,我扮喊佢會跟住喊,我陀住BB時嘔,佢見到 ...

我細囡19 個月大
最初細個d 嘅時候(大概一歲嘅時候?)見到家姐喊佢會喊,但係而家佢見到家姐喊,佢會走埋去拍拍安慰佢,然後攞紙巾比家姐抹眼淚。
家姐係cry Baby, 好易喊,所以呢樣嘢其實經常發生

大宅

Nbs 發表於 22-11-29 07:16
我細囡19 個月大
最初細個d 嘅時候(大概一歲嘅時候?)見到家姐喊佢會喊,但係而家佢見到家姐喊,佢會走 ...

我大仔一歲時見到個朋友仔喊又係過去拍拍佢背。但係我細仔見到人喊,唔開心就會笑,或唔會安慰。亦唔會人喊佢又喊,係佢以為我哋玩定係冇同理心呢抑或我諗多咗

水晶宮

HK2GOU 發表於 22-11-29 08:06
我大仔一歲時見到個朋友仔喊又係過去拍拍佢背。但係我細仔見到人喊,唔開心就會笑,或唔會安慰。亦唔會人 ...

個個小朋友性格都唔同嘅
歲半啫,比 d 時間
屋企有愛有互相關心,佢會睇到吸收到嘅

大宅

Nbs 發表於 22-11-29 07:16
我細囡19 個月大
最初細個d 嘅時候(大概一歲嘅時候?)見到家姐喊佢會喊,但係而家佢見到家姐喊,佢會走 ...

每個小朋友性格唔同 又或者情感反射慢 其實媽媽都可以教佢點做 同佢講遇到呢d情況每個人的感受係如何 佢可以點做 長期身教下小朋友就會明白

大宅

橙寶 發表於 22-11-29 10:02
每個小朋友性格唔同 又或者情感反射慢 其實媽媽都可以教佢點做 同佢講遇到呢d情況每個人的感受係如何 佢可 ...

大宅

Nbs 發表於 22-11-29 08:15
個個小朋友性格都唔同嘅
歲半啫,比 d 時間
屋企有愛有互相關心,佢會睇到吸收到嘅

可能佢多數都係見到我鬧哥哥或叫哥哥呢樣唔好果樣唔好,係要多啲愛

大宅

橙寶 發表於 22-11-29 10:02
每個小朋友性格唔同 又或者情感反射慢 其實媽媽都可以教佢點做 同佢講遇到呢d情況每個人的感受係如何 佢可 ...

講得啱,雖然已經係第二個,真係冇好似哥哥細個咁教佢要安慰吓人。

大宅

HK2GOU 發表於 22-11-29 06:18
細仔18個月大,呢個年紀係咪應該見人喊自己又喊?因為大仔細個時,我扮喊佢會跟住喊,我陀住BB時嘔,佢見到 ...

未必會跟住喊,我個女見到其他小朋友喊,佢會走過去撩人玩,陪住佢隔離。

首頁

尾頁

跳至