少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆樓主:

唔好意思,無意中見到你講ASD+ADHD. 咁啱我個仔都喺,所以想分享下,睇下會唔會幫到你。我個仔歲半確診為asd傾向,之後5歲到社處嘅心理學家話佢有adhd. 今醫生有開adhd藥改善佢嘅專注力同衝動。喺有改善嘅,不過都有嘔血嘅時候。我地叫佢沖涼後著衫,永遠要叫幾次先有反應,去超級市場推購物車時要睇實,有時佢會突然有衝動想放飛架車。同佢出街喺令人神經緊張嘅事。而且亦會容易因小事發脾氣。

所以我覺得唔可以再今落去。上網睇咗好多外國asd 有關嘅fb group, blogger 同治療方面嘅醫學研究論文。

了解到喺有方法改善asd 同adhd嘅行為。

我諗你唔想小朋友食藥,今我就只講supplement 嘅方法。

民房

回覆樓主:

用supplement 嘅話就喺用益生元,叫喺啲益生菌嘅食物,唔喺直接食益生菌。 而家最新嘅研究喺話asd同adhd小朋友嘅腸胃裡面有腸漏症. 惡菌多,食唔足夠蔬菜,便秘。而腸裡面嘅惡菌會分泌毒素經腸嘅血管去到大腦。另外益菌本身喺會分泌加強專注力嘅多巴胺同平衡情緒嘅血清素。但因為益菌唔夠,所以專注力唔足夠同容易發脾氣。

民房

回覆樓主:

益生菌唔夠,理論上應該食益生菌,但喺而家你食嘅益生菌經過胃酸,落到腸到重生存嘅菌奇實唔多。你亦唔可能每日食一樽益生菌落肚。經濟上唔化算。所以最簡單嘅喺食益生元,有足夠食物,腸裡面嘅益生菌就會增加,之後益菌就會抑制啲惡菌,同分泌足夠嘅物質改善佢哋嘅專注力,衝動同情緒。

今我就每日都俾嗰仔每日都食一茶匙菊粉。另外因為佢有便秘,所以食20ml乳果糖,乳果糖本身亦喺益生元,同有通大便功效。同埋戒食蛋同芝士,因為佢之前igg報告話對蛋同芝士有敏感。

民房

回覆樓主:

今經過三星期突然見到佢有改變。衝動少咗,做功課同溫書時嘅專注力都好咗。多咗眼神接觸。無今容易因為小事發脾氣。而家除咗有啲固執外,其他方法接近普通小朋友水平。太太都話佢乖咗好多,唔駛成日罵佢。或者你都試下,睇下會否改善你嗰小朋友情況。

內容比較長,因為太多嘢想講。希望幫到你。只要改善到一部份你應該就會輕鬆好多。

民房

comel 發表於 23-11-12 11:25
你好,請問邊度買菊粉?見到你的post,我都上網搵下資料,見到蘋果果膠同菊粉都係益生元,但網上賣的都係比 ...

我喺iherb到買。佢地喺天然嘅嘢。平時小朋友飲食多少都會食咗落肚,只喺份量唔夠。所以兩種都可以食。

民房

rabbit0616 發表於 23-11-24 23:05
請問是什麼牌子?我見iherb有好多,唔知邊隻先岩小朋友!

我通常買NOW.

民房

rabbit0616 發表於 23-11-24 23:59
謝謝

順便補充下。 而家我個仔每日早晚各一次7.5ml乳果糖, 1茶匙菊粉, 大約1g蘋果果膠supplement. 加埋每日一粒嘅adhd藥後,佢嘅adhd symptoms 好似消失咗今。出街食飯,自己食完飯後會坐定自己唱下歌同畫畫,唔再周圍攪。溫習同做功課時都聽話好多。可以坐得更定聽我講嘢。成個人好似唔同咗今。 所以觀察到改善腸道健康真喺可以改善佢部份symptoms. 希望這個簡單嘅方法都幫到大家,令大家嘅生活可以輕鬆返。

如果食咗益生元一段時間後只有好輕微改善,今就可能喺腸道欠缺咗某種微生物。 點都好啦,補充咗益生元睇下改善到幾多先啦。

民房

beamsxmia 發表於 23-12-21 23:44
多謝你,我仔6歲,上咗小一比學校投訴到暈,上堂成日遊雲發夢,成日做d估唔到嘅嘢(唔好),依家睇緊醫生 ...

今之前幼稚園一路都無嘢?無老師話過佢上堂周身旭坐唔家? 唔專心可能未適應。你或者出去搵私家嘅做個assessment。政府果啲真喺等好耐。

民房

beamsxmia 發表於 23-12-23 14:59
幼稚園都冇咗兩年Covid , k3 老師有話最好安排專注力訓練,上到小一老師先有呢個懷疑叫我哋去check。佢冇 ...

今除咗上堂唔專心,喺屋企同出街時有無一啲好衝動嘅表現?例如見到嘅嘢,你叫咗佢唔好掂唔好做,佢都忍唔住做。

如果真喺ADHD,喺有藥可以提升返多巴胺。今就可以專注返。
而我個仔一隻二線adhd藥外,我每日都有俾佢食益生元。令益菌多啲,效果一路都唔錯,衝動少咗好多,連帶專注力都好咗。啲adhd 徵狀好似消失曬。照顧佢輕鬆好多。
但十二月頭佢傷風好多痰,醫生開咗抗生素。佢食咗三日抗生素,啲腸裡面嘅細菌死曬,佢好似打回原形今。啲衝動行為返曬嚟。調理返差唔多兩三個星期成個人先定返。 所以喺佢身上我見到腸道健康同adhd真喺有關。

民房

george.c.w.chan 發表於 23-12-23 15:53
今除咗上堂唔專心,喺屋企同出街時有無一啲好衝動嘅表現?例如見到嘅嘢,你叫咗佢唔好掂唔好做,佢都忍唔 ...

除咗繼續維持腸道健康,最近我都試緊補充vitamin D 同 b12. 下個月見醫生時叫佢寫張醫生紙驗血睇返啲維他命同元素嘅水平。

因為睇過啲研究論文話ASD 同ADHD 兒童唔知乜原因,佢地身上嘅vitamin b12 同d 水平都低。補充咗之後啲徵狀觀察到有改善。

民房

beamsxmia 發表於 23-12-27 13:21
寫紙驗血,晌邊度驗? 驗完如果低 就 食supplement?

去化驗所抽血驗。醫生通過有相熟嘅化驗所介紹。主要驗vitamin b12, d, 鎂,鋅。不過要你位家庭醫生育肯寫醫生紙先得。可能佢覺得冇必要驗血。
Anyway,如果驗到同正常水平相差好大,就通過supplement 提升返去先,亦要調整日常飲食長遠吸收足夠嘅營養。

民房

beamsxmia 發表於 23-12-27 13:20
有,同埋其實佢自己知唔應該做,解釋唔到點解做咗

請問有邊隻益生菌好?係咪要揀啲益生菌+益生元

補充益生菌之前或者你諗下你小朋友嘅腸道健康喺點,有無便秘,偏食,唔鍾意食蔬菜。如果喺無,今小朋友腸道應該好健康,未必需要食益生菌。

我就唔介紹益生菌啦。外面買嘅一般喺乳酸菌和雙歧桿菌就已經可以。我之前喺每日食兩次。每次食兩粒(即係全日食400-500億CFU 益生菌落肚)。 食嘅時候同時食益生元。

你試下食兩個月,睇下見唔見到效果。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊