少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

beamsxmia 發表於 23-12-21 23:44
多謝你,我仔6歲,上咗小一比學校投訴到暈,上堂成日遊雲發夢,成日做d估唔到嘅嘢(唔好),依家睇緊醫生 ...

今之前幼稚園一路都無嘢?無老師話過佢上堂周身旭坐唔家? 唔專心可能未適應。你或者出去搵私家嘅做個assessment。政府果啲真喺等好耐。

大宅

george.c.w.chan 發表於 23-12-21 23:50
今之前幼稚園一路都無嘢?無老師話過佢上堂周身旭坐唔家? 唔專心可能未適應。你或者出去搵私家嘅做個asse ...

幼稚園都冇咗兩年Covid , k3 老師有話最好安排專注力訓練,上到小一老師先有呢個懷疑叫我哋去check。佢冇周身郁,係極度遊雲,極度唔寫字。

民房

beamsxmia 發表於 23-12-23 14:59
幼稚園都冇咗兩年Covid , k3 老師有話最好安排專注力訓練,上到小一老師先有呢個懷疑叫我哋去check。佢冇 ...

今除咗上堂唔專心,喺屋企同出街時有無一啲好衝動嘅表現?例如見到嘅嘢,你叫咗佢唔好掂唔好做,佢都忍唔住做。

如果真喺ADHD,喺有藥可以提升返多巴胺。今就可以專注返。
而我個仔一隻二線adhd藥外,我每日都有俾佢食益生元。令益菌多啲,效果一路都唔錯,衝動少咗好多,連帶專注力都好咗。啲adhd 徵狀好似消失曬。照顧佢輕鬆好多。
但十二月頭佢傷風好多痰,醫生開咗抗生素。佢食咗三日抗生素,啲腸裡面嘅細菌死曬,佢好似打回原形今。啲衝動行為返曬嚟。調理返差唔多兩三個星期成個人先定返。 所以喺佢身上我見到腸道健康同adhd真喺有關。

民房

george.c.w.chan 發表於 23-12-23 15:53
今除咗上堂唔專心,喺屋企同出街時有無一啲好衝動嘅表現?例如見到嘅嘢,你叫咗佢唔好掂唔好做,佢都忍唔 ...

除咗繼續維持腸道健康,最近我都試緊補充vitamin D 同 b12. 下個月見醫生時叫佢寫張醫生紙驗血睇返啲維他命同元素嘅水平。

因為睇過啲研究論文話ASD 同ADHD 兒童唔知乜原因,佢地身上嘅vitamin b12 同d 水平都低。補充咗之後啲徵狀觀察到有改善。

大宅

george.c.w.chan 發表於 23-12-23 15:53
今除咗上堂唔專心,喺屋企同出街時有無一啲好衝動嘅表現?例如見到嘅嘢,你叫咗佢唔好掂唔好做,佢都忍唔 ...

有,同埋其實佢自己知唔應該做,解釋唔到點解做咗

請問有邊隻益生菌好?係咪要揀啲益生菌+益生元

佢啱啱都中咗腺病毒,食緊抗生素,成個聖誕節養病

大宅

george.c.w.chan 發表於 23-12-23 16:14
除咗繼續維持腸道健康,最近我都試緊補充vitamin D 同 b12. 下個月見醫生時叫佢寫張醫生紙驗血睇返啲維他 ...

寫紙驗血,晌邊度驗? 驗完如果低 就 食supplement?

民房

beamsxmia 發表於 23-12-27 13:21
寫紙驗血,晌邊度驗? 驗完如果低 就 食supplement?

去化驗所抽血驗。醫生通過有相熟嘅化驗所介紹。主要驗vitamin b12, d, 鎂,鋅。不過要你位家庭醫生育肯寫醫生紙先得。可能佢覺得冇必要驗血。
Anyway,如果驗到同正常水平相差好大,就通過supplement 提升返去先,亦要調整日常飲食長遠吸收足夠嘅營養。

民房

beamsxmia 發表於 23-12-27 13:20
有,同埋其實佢自己知唔應該做,解釋唔到點解做咗

請問有邊隻益生菌好?係咪要揀啲益生菌+益生元

補充益生菌之前或者你諗下你小朋友嘅腸道健康喺點,有無便秘,偏食,唔鍾意食蔬菜。如果喺無,今小朋友腸道應該好健康,未必需要食益生菌。

我就唔介紹益生菌啦。外面買嘅一般喺乳酸菌和雙歧桿菌就已經可以。我之前喺每日食兩次。每次食兩粒(即係全日食400-500億CFU 益生菌落肚)。 食嘅時候同時食益生元。

你試下食兩個月,睇下見唔見到效果。

大宅

beamsxmia 發表於 23-12-21 23:44
多謝你,我仔6歲,上咗小一比學校投訴到暈,上堂成日遊雲發夢,成日做d估唔到嘅嘢(唔好),依家睇緊醫生 ...

我女23年8月時體檢時姑娘叫我地排,剛剛2号做左評估啦⋯⋯話中度ADHD ;佢讀國際學校都俾老師話啦

大宅

annchloe 發表於 24-1-5 19:32
我女23年8月時體檢時姑娘叫我地排,剛剛2号做左評估啦⋯⋯話中度ADHD ;佢讀國際學校都俾老師話啦:laugh2cr ...

你女有咩徵狀?我仲以為IS包容d

大宅

beamsxmia 發表於 24-1-5 21:26
你女有咩徵狀?我仲以為IS包容d

上堂游雲,寫唔出功課,佢地係上堂寫既,佢有一大堆理由要行開下咁,由yr 3 老師就覺得佢慢唔focus 。 依家國際學校有啲老師係唔會出聲架,係我提出,要求幫忙佢地先開聲投訴到暈,否則我根本唔知,同幫唔到個女,結果就係由得佢自生自滅,追唔上學唔到野!

大宅

annchloe 發表於 24-1-9 18:18
上堂游雲,寫唔出功課,佢地係上堂寫既,佢有一大堆理由要行開下咁,由yr 3 老師就覺得佢慢唔focus 。 依 ...

同我個仔好似,佢今日啱啱第一日食藥,已經見到個分別,希望幫到佢

大宅

beamsxmia 發表於 24-1-9 23:24
同我個仔好似,佢今日啱啱第一日食藥,已經見到個分別,希望幫到佢
...

可以請問一下仔仔睇邊位醫生呢?食邊隻藥呀?要試嗎?咁好已經睇到分別!
有無再做training 呀?
我女係會好想學,但好快就斷片,做乘數做到幾仔跟住就完全唔記得咗點做;但佢好乖,會同我講,媽媽,你寫低我自己再惗下記下啦⋯⋯

大宅

annchloe 發表於 24-1-16 18:17
可以請問一下仔仔睇邊位醫生呢?食邊隻藥呀?要試嗎?咁好已經睇到分別!
有無再做training 呀?
我女係 ...

Pm u

珍珠宮

男爵府

回覆 CCHINGC 的帖子

可以試試语言諮詢,中文大学测試!

別墅

beamsxmia 發表於 24-1-9 23:24
...

請問是食ADHD藥嗎?我宜家都猶豫緊畀唔畀我個仔食藥。 原因都係驚副作用, 但係因為最近收到好多學校投訴, 話我仔多咗好多衝動行為(例如搣人) 所以我都想畀佢食

複式洋房

發表於 4 天前 |只看該作者
george.c.w.chan 發表於 23-11-8 15:10
益生菌唔夠,理論上應該食益生菌,但喺而家你食嘅益生菌經過胃酸,落到腸到重生存嘅菌奇實唔多。你亦唔可能 ...

我個仔都係adhd 及自閉

可以多分享一點嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊