少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Smile999 的帖子

希望樓主兒仔終有一日搵到自己目標, 向自己既長處方面發展。不用有什麼成就, 只係搵返自己, 靠自己過理想既生活。 父母唔好放棄。

大宅

回覆樓主:

最近我又發覺佢有另一問題,好鐘意幻想一d情節然後當左真,周圍同人講,擔心佢是否有事。例如:佢早幾日手機上唔到網,今個月data 又用晒,叫我再比data 佢,但我拒絕左,佢自己話去麥記上網,坐通宵,但佢周圍同d friend 唱話佢阿媽趕佢出門口。平日佢全日都困自己在房中,我只在食飯時拍門叫佢食飯,有時揾d藉口例如食生果食糖水又去拍下門問佢食唔食,佢又同人講我鬧佢。其實我真係冇鬧佢啦,但係點解我每一個動作佢都覺得我鬧佢?究竟係佢有事定係我有病?我覺得好唔開心呀! 我明明係關心佢,佢feel 唔到仲話我鬧佢,我好辛苦!

大宅

Mrs_Cat_Cat 發表於 23-4-3 01:39
最近我又發覺佢有另一問題,好鐘意幻想一d情節然後當左真,周圍同人講,擔心佢是否有事。例如:佢早幾日手 ...

我估佢想揾野去激嬲你,你嬲佢咪成功左law!

洋房

Mrs_Cat_Cat 發表於 23-4-3 01:39
最近我又發覺佢有另一問題,好鐘意幻想一d情節然後當左真,周圍同人講,擔心佢是否有事。例如:佢早幾日手 ...

可以私底下分享下嗎?好有同感 (emoji)

大宅

Mrs_Cat_Cat 發表於 22-11-16 08:15
中二學歷都冇,將來點算?

學校正常會聯絡教育局噃,如果聯絡咗應該會有專業人士上門幫你

大宅

stillalivewor 發表於 23-4-8 14:38
學校正常會聯絡教育局噃,如果聯絡咗應該會有專業人士上門幫你

經驗告訴我是不會的,只是每次打電話來問,記錄,叫學校找社工同你傾,拖到夠15歲便告訴你佢哋要close file, 冇野可以跟了。

大宅

Mrs_Cat_Cat 發表於 23-4-8 15:20
經驗告訴我是不會的,只是每次打電話來問,記錄,叫學校找社工同你傾,拖到夠15歲便告訴你佢哋要close fil ...

經驗?嚟自你身邊嘅人?

大宅

Mrs_Cat_Cat 發表於 22-11-16 08:15
中二學歷都冇,將來點算?

係咪識左d唔好既朋友?或者佢上到中學跟唔到課程越讀越無心機?

大宅

進進媽 發表於 22-11-17 22:47
我以過來人身份發表下,仔仔當年中四輟學,呢個年紀係好難攪,自問是一位開通媽媽,從來很小迫他,但孩子 ...

我上來更新下近况先,仔仔終於開竅,今年重返校園,做回全職 學生,我上來報喜原因,也是為各位媽媽打氣,衹要唔學壞,繼續等待,繼續守護他,終有一天會守得雲開的,我也等了6年呢,大家加油。
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

大宅

進進媽 發表於 23-4-13 22:40
我上來更新下近况先,仔仔終於開竅,今年重返校園,做回全職 學生,我上來報喜原因,也是為各位媽媽打氣, ...

恭喜(emoji)

公爵府

我上來更新下近况先,仔仔終於開竅,今年重返校園,做回全職 學生,我上來報喜原因,也是為各位媽媽打氣, ...

恭喜你

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

恭喜
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

子爵府

恭喜樓主

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 進進媽 的帖子

加油!

大宅

真心恭喜你!請問你和仔仔以六年怎相處?以及仔仔除左反學之外其他活動一切如常?
我仔冇反學已接近2個月,而家更收埋自己唔願傾談,學校及外面社工都吾肯見。好心痛!

大宅

arsocooking 發表於 23-4-21 06:37
真心恭喜你!請問你和仔仔以六年怎相處?以及仔仔除左反學之外其他活動一切如常?
我仔冇反學已接近2個月 ...

好老實講,這六年其實我真的無咩做到,開頭幾年日日以淚洗面,因為這年紀好難攪,越迫越退,學校及社工也無從入手,唯有唔再迫他,小提學業,讓他先不要太抗拒我,知道就算行的路跟常人不一樣,我也是愛他的,大前提是最底線不學壞,中間也做過不同類型的散工,我通通支持,這是他的選擇,唯有讓他經歷,之後報讀vtc,也支持,過程很痛苦,像發了一塲惡夢吧(emoji)(emoji)
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

大宅

進進媽 發表於 23-4-23 10:30
好老實講,這六年其實我真的無咩做到,開頭幾年日日以淚洗面,因為這年紀好難攪,越迫越退,學校及社工也 ...

謝謝你分亨! 而家所有要出門口嘅活動佢都唔想去參與,經常困住喺自己間房度,好多三姑六婆又話净看心理治療係冇用架,一定要帶去睇醫生,等醫生開藥,其實我較早時已带睇私家醫生,係醫生建議不用吃藥。D親戚又話成日帶佢去街都冇用架,我真係好想講我帶佢去街只係想佢出下去見下人。你地唔知就吾好出聲,我做野梗有原因。

大宅

arsocooking 發表於 23-4-23 10:38
謝謝你分亨! 而家所有要出門口嘅活動佢都唔想去參與,經常困住喺自己間房度,好多三姑六婆又話净看心理治 ...

好明白,我當時也有好多三姑六婆在身邊,還有好多教仔專家評激我,話我唔識教,其實當時巳經好多壓力,還要面對一班教仔專家,實在難受,所以呢,現在我以過來人身份,一定不會批判天下愛自己孩子的毌親,另一方面,我問番兒子當時心態,佢話當時無唸咁多,衹覺讀書好悶讀書無用,打機太夜瞓又起不到床,我又好煩,成日叫佢返學(emoji)(emoji)到現在,大大下,突然想讀番書,同埋是自己興趣科目,就係咁心態喇,希望這小小的資訊,能幫助到各位媽媽吧,當然,個個仔不一樣,大家繼續加油,不要放棄。

大宅

進進媽 發表於 23-4-23 10:47
好明白,我當時也有好多三姑六婆在身邊,還有好多教仔專家評激我,話我唔識教,其實當時巳經好多壓力,還 ...

聽到你嘅故事真係會鼓勵到大家,多謝你的分享!好希望我小朋友快D醒反,做反一個開心積極既人。

男爵府

我仔讀中一都冇乜正常上課,有ASD 加埋焦慮加青春期情绪改变,咩醫生咩專家睇過,情况只有一日差過一日,而家直情話唔想再學習。聽到以上媽媽的經驗,在不破壞彼此關係下,可能我只有等他醒覺。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊