自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

幾乎日日早上都鼻水唔停,已經影響到上堂。
試過噴劑,好似打交咁抗拒俾我噴。依家有時會食半粒治敏速。
我想問下各位家中有鼻敏感的媽媽,你地點樣應對啊?或者會晤會睇中醫可以調理到?誠心請教。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

早2星期 我敏感到 鼻窒耳仔塞,未試過咁辛苦 得2成聽力左右,耳仔塞到以為無啦啦聽覺出現問題 嚇死我,跟住睇醫生佢話敏感 +感冒 食左藥會好返,真係嚇死我

別墅

TINACOFFEE 發表於 22-11-8 08:15
我 ...

小朋友幾大? 有冇試過洗鼻?

伯爵府

回覆樓主:

個人經驗:阿女都有鼻敏感,係幼稚園時期開始比佢試下中醫的貼天炙(夏天一輪/冬天一輪,每輪約貼三至五次,視乎間診所安排),對阿女的症狀有所舒緩,雖然有時朝早都仲有乞嗤,但好快收到鼻水+鼻塞!

樓主可以去附近的中醫診所問下,因為黎緊冬天應該都會有一輪要貼,可以參考下(聽聞好似要連續三年貼,但係我唔係好記得清楚阿女係咪啦)!

男爵府

我 ...

我女都係睇見佢都辛苦

男爵府

野人好索子 發表於 22-11-8 08:45
個人經驗:阿女都有鼻敏感,係幼稚園時期開始比佢試下中醫的貼天炙(夏天一輪/冬天一輪,每輪約貼三至五次,視乎 ...

係咪一般睇中醫嘅地方都有天炙?

水晶宮

回覆樓主:

食冬蟲草

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我 ...

噴劑你用邊隻? 7仔有隻日本的 我仔用左舒緩到少少 但係每個人感覺不一 你考慮吓買來試
珍惜 感恩
You got this!!

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我 ...

我都有鼻敏感好多年,几年前上bk見到有jm介紹用鹽水洗鼻,初初用嗰幾個月,都仲有鼻敏感的,試了幾個月後有效果,而家几年了,好了80-90%…你可以試吓無妨,又唔使好多錢或上bK尋找下鹽水洗鼻,要有恆心先會事成,希望幫到你

子爵府

我 ...
我之前鼻敏感好嚴重,又係鼻水唔停,最初洗鼻完全無效果,試過噴鼻初初都有少少見效,噴咗幾次都無效,之後食鼻敏感藥,我又係食治敏速食第一次已見效果食多幾次又無效,試食第二隻鼻敏感藥我係係藥房買職員介紹呢隻好啱我,對我好有效,我覺得食藥係最有效,或者試下轉第二隻鼻敏感藥俾你仔仔食

男爵府

去睇下醫生,太子有位醫生 江炳輝佢睇耳鼻喉科
我仔睇佢ok
通常要買D洗鼻水洗鼻

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

運動啦~

我小時候也有嚴重鼻敏感、每日都流鼻水打乞嗤、睇過無數醫生、食過無數葯、還是治標不治本、最後做運動、體質改善、才能斷尾~

過來人、唯一是做運動丶夏天就游水、幾個月一定見效~

食得藥多、身體會越嚟越差、就算新敏感藥也會令人有些想睡覺、一定影響學業。

男爵府

我以前細個都係好嚴重鼻敏感, 直頭會噴鼻血, 一噴全身都係, 要經常去醫院覆診, 成日食西藥, 但斷唔到尾.... 直到大左沙士個期, d 人話要食多d維他命c, 我媽買左俾我食, 食左幾個月, 鼻敏感好左8-9成, 唔知關唔關事, 但可試下, 反正都係食維他命c, 唔得食左都no harm

伯爵府

CiCiTang 發表於 22-11-8 08:57
係咪一般睇中醫嘅地方都有天炙?

未必間間有架,所以要search下!

男爵府

spikenard 發表於 22-11-8 09:01
食冬蟲草

點食法?定係丸?

公爵府

2024年龍年勳章

我 ...

試下食CS4~

水晶宮

nicelady2828 發表於 22-11-8 10:18
點食法?定係丸?

小朋友就唔好丸,買條裝,可焗水,煲湯,煲飯時順手蒸1條連飯食

男爵府

spikenard 發表於 22-11-8 10:47
小朋友就唔好丸,買條裝,可焗水,煲湯,煲飯時順手蒸1條連飯食

每日一條?幾耐見效啊
謝謝

水晶宮

nicelady2828 發表於 22-11-8 10:50
每日一條?幾耐見效啊
謝謝

問藥材店點食,要1段時間,但固本,身體好左就冇咁多敏感。

去北京同仁買,大店會保障d,貨會好d

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我個個之前又係好勁,搬左地區已經好番好多
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至