少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 AAMamama 的帖子

我女中二,真係俾班主任講中,中二係好大嘅轉變,反叛得最利害,會變咗第二個人
而家咩都駁一餐,為嗌交而嗌交咁,要講到贏為止

曾經家無寧日,最近我都只有盡忍,頂唔順我都落超市行個圈,等自己冷靜一下

男爵府

qq_oa 發表於 23-3-30 23:31

我女中二,真係俾班主任講中,中二係好大嘅轉變,反叛得最利害,會變咗第二個人

小五開始青春期,中二先反叛?

珊瑚宮

回覆樓主:

恭喜你

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

qq_oa 發表於 23-3-30 23:31

jm 加油,唔好放棄,繼續忍、倘開心扉去接納、用愛去敎化女兒…我都係咁樣走過來!

多啲用朋友嘅方式同女兒溝通,我仲有一秘技:佢幾癲都好,我都溫柔回應,佢總有唔好意思嘅時候,咁就會越來越無咁癲,慢慢改善

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

Happyhappylive 發表於 23-3-31 07:59
恭喜你

多謝,陪孩子渡過青春期...真的不易

別墅

lily233242 發表於 22-11-5 17:27

當然有好淒涼嘅時候!我同我老公都俾佢激到我哋情緒失控 ...

想像的到果種情景,依家經歷中,一家人面阻阻,好壓抑
幸福其實好簡單

伯爵府

Tong^_^yan 發表於 23-10-12 01:09
想像的到果種情景,依家經歷中,一家人面阻阻,好壓抑

試吓改變自己態度先,到咗佢哋呢個年紀唔可以用威嚴去管教佢哋,一定要令佢哋喜歡親近你,即係扮friend, 溫柔啲,令佢覺得你明白佢哋,機佢哋一定打㗎啦,引導佢哋點樣時間分配,打機同時也做妥其他應做的事。

我諗返起自己青少年嗰陣時好需要啲乜?就係父母嘅理解,雖然依家啲後生真係好難理解,手機,iPad係佢哋嘅最好朋友 所以自己都要與時並進…

伯爵府

BK Milk勳章

回覆 lily233242 的帖子

你做的好好,點走溫柔回應。我個女說的話好hurt我,好絕情,令我忍不到回。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

14歲係咪算早好返? 我有時睇d post啲人話要16歲, 有啲大學, 唉, 好漫長

洋房

appledai 發表於 23-10-22 17:17
回覆 lily233242 的帖子

你做的好好,點走溫柔回應。我個女說的話好hurt我,好絕情,令我忍不到回。 ...

我嗰個都好hurt 我,我差唔多隔日就喊,好難溫柔

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊