少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

lily233242 發表於 22-11-16 16:09
你女兒問題所在是沒有學習動機,媽媽要諗諗點激發佢嘅學習動機!我是這樣對待我女兒,用分析嘅態度話佢知 ...

我日日都問佢D野,佢有時也會主動講係学校發生的事,但都係報喜唔報憂,我也不是次次話佢學業,小測成绩唔錯都会求表揚,我會讚,有時會買佢鍾意的小食比佢,佢其實知道付出努力会有好結果,之前也講過先苦後甜的道理,但不久又打回原形,有時學業又唔敢問太多,佢會不耐煩,唔鍾意ge科,真係差到不得了,總係不專心,温温下習,其實可能只有半小時,也会上小紅書,YT,我明白有時要小休,但比例唔對等,進度很缓漫

男爵府

畀面勳章

lily233242 發表於 22-11-2 22:14
我覺得我捱過咗…我個女11歲幾12歲開始青春反叛期得好犀利,而家14歲了,捱左兩年幾三年漸露曙光,頭先風雨 ...

這個post 實在太有正能量,不得不收藏來激勵自己(emoji),我真係好希望佢on line game 友快d去移民(emoji)

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

我好開心我囡囡今個學期term test 全班第二!她由F1、2全班考第尾幾,變到而家全班第二,咁嘅成績真係令我好激動!

所以喺度我為各位jm打氣,要堅持到底不離不棄,繼續用愛去敎養你們的兒女,總有一日會順利過渡青春反叛期、雨過天晴!

男爵府

lily233242 發表於 22-12-2 13:46
我好開心我囡囡今個學期term test 全班第二!她由F1、2全班考第尾幾,變到而家全班第二,咁嘅成績真係令我 ...

好安慰,感恩,雨過天青

公爵府

lily233242 發表於 22-12-2 13:46
我好開心我囡囡今個學期term test 全班第二!她由F1、2全班考第尾幾,變到而家全班第二,咁嘅成績真係令我 ...

真係好感恩,好為你高興。
我仔拍拖開始了2個月,我已覺得有抑鬱,常常夜歸,去了女友家,打機不知到幾點,荒廢學業,做父母真係講又講過,勸又勸過,迫又迫過,好艱難呀,日子好難捱,好怕捱不到,他有天出事呀

大宅

回覆 lily233242 的帖子

想問做咗咩野另佢成績猛進?

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

MonkeyGirl 發表於 22-12-2 17:07
回覆 lily233242 的帖子

想問做咗咩野另佢成績猛進?

佢真係叮一聲醒咁

其實我囡囡只係重返未反叛期前的學業成績,她小學時一直都係喺精英班裡名列前茅

伯爵府

GraceLui 發表於 22-12-2 16:09
我仔拍拖開始了2個月,我已覺得有抑鬱,常常夜歸,去了女友家,打機不知到幾點 ...

jm 你同時都要打理好自己情緒,可以找親友傾訴吓嗎?jm要堅强些起來,才有力量去幫你囝囝

公爵府

lily233242 發表於 22-12-2 20:52
jm 你同時都要打理好自己情緒,可以找親友傾訴吓嗎?jm要堅强些起來,才有力量去幫你囝囝
...

謝謝你安慰
有,我有搵好多人傾,亦有搵人同佢傾。但唔知幾時會叮一聲醒返

男爵府

GraceLui 發表於 22-12-2 16:09
我仔拍拖開始了2個月,我已覺得有抑鬱,常常夜歸,去了女友家,打機不知到幾點 ...

真心無奈,唯有等待

大宅

回覆 GraceLui 的帖子

可唔可以改變方法 ? 亞仔未拍拖, 但我同佢講過, 如果要拍拖, 首先你倆成績唔可以跌, 反而要升, 甘人地家長才會鐘意你, 開綠燈比你... 我亦都對得住人地父母...

公爵府

MonkeyGirl 發表於 22-12-5 15:47
回覆 GraceLui 的帖子

可唔可以改變方法 ? 亞仔未拍拖, 但我同佢講過, 如果要拍拖, 首先你倆成績唔可以跌, ...

剛開始當然有講,但慘就慘在對方來自破碎家庭,父母都不常在身邊,只有嫲嫲同亞叔同住,邊個理佢成績

男爵府

lily233242 發表於 22-11-16 16:09
你女兒問題所在是沒有學習動機,媽媽要諗諗點激發佢嘅學習動機!我是這樣對待我女兒,用分析嘅態度話佢知 ...

我囡中二,ASD社交弱,同樣係機不離手,打機都用吓腦,疫情期間佢狂睇美劇,單邊接收,脫離現實的宅女,好多時仲扭曲普世價值觀,可能受到美國電視劇影響(emoji)(emoji),昨日見CP再定下每日2小時電視時間,希望佢做到。佢中一嗰時仲有玩打鼓和籃球校隊,中二咩都Quit晒,多咗時間又係睇片(emoji)(emoji),成績一般中上,佢話佢成日發白日夢,活在自我世界中,情緒又大,歪理當真理,攪到我哋好大壓力。

男爵府

朱寶媽媽 發表於 22-12-10 08:44
我囡中二,ASD社交弱,同樣係機不離手,打機都用吓腦,疫情期間佢狂睇美劇,單邊接收,脫離現實的宅女,好 ...

有時候佢哋嘅歪理,真係唔知點樣可以令佢哋醒

複式洋房

2023年兔年勳章

幾年後就到我個仔反叛期啦,睇左大家嘅cm開始緊張。

伯爵府

仔大仔世界 發表於 23-1-20 17:03
幾年後就到我個仔反叛期啦,睇左大家嘅cm開始緊張。

向身邊親友取吓經、上網爬吓文、同阿仔friend 啲...

民房

做父母真係好困難

伯爵府

debbie1101 發表於 23-2-5 20:32
做父母真係好困難

嗰種困難完全係超乎想像

複式洋房

阿女而家13歲,小五時已好有自己諗法,歪理一大堆,我更年期對住佢青春期,每日都崩潰加心累,到底要捱到幾時

男爵府

qq_oa 發表於 23-3-29 01:09
阿女而家13歲,小五時已好有自己諗法,歪理一大堆,我更年期對住佢青春期,每日都崩潰加心累,到底要捱到幾 ...

依家中一,仲要睇緊啲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊