自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

老婆遇上進擊的小三,應如何對付?大吵大嚷恐挫自己地位,有人妻選擇大方讓小三入屋。一名港男在公司出軌搭上女同事,但明言不會離婚,其老婆得知後不但沒有憤怒,反而容許小三搬入同居,但訂下6大規條設限,令小三感到委屈,詢問網民如何令他們離婚,好讓自己坐正。

該名小三在IG專頁「couple.murmur」投稿分享自己的經歷,兩年前在公司認識現任「男友」,一直知道對方有老婆,更是一名「愛妻號」,但小三對他一見鍾情,故仍勇於向他表白,男方亦接受她展開婚外情。

兩人秘密拍拖一年半,小三曾提出想30歲前結婚,希望男方盡快與老婆離婚,遭男方拒絕,更表明「老婆係佢一生最愛嘅人,永遠都唔會離開佢。」直至近月,男方老婆得知小三的存在,不但沒有遷怒老公,還善待小三,原來老公早有前科。

有時仲會一齊食飯,傾下男朋友嘅事。佢老婆有同我講過我已經唔係第一個,而且自己都冇蝕底,所以俾佢有第二個。就係佢講「冇蝕底」依3個字先係惡夢嘅開始……

6大條件要求小三遵守

老婆同意讓小三搬入同居,並開始訂立規則,連老公也要求小三「如果想繼續一齊就要遵守,亦都可以隨時離開」,6大條件如下︰

1. 同男朋友一個星期只可以出一日街,其餘日子都一定要三人行/佢地(哋)自己出街,但係出到街只可以睇住佢(哋)拖手同做親密行為。
2. 可以搬過去住,但係家務要我做曬(晒)。同男朋友同一屋簷下,但唔可以扑野(嘢),因為佢地(哋)係瞓埋係(喺)同一間房,我瞓客房。
3. 男朋友嘅人工全部要上繳俾曬(晒)佢老婆,要用錢就帶埋佢老婆去買,而我都要交租。
4. 要聽曬(晒)佢老婆話,只要佢老婆講咩就要做。唔可以令到佢老婆唔開心,否則分手。
5. 我唔可以有佢BB,就算有都唔會認,亦都唔會俾錢養個BB(佢一直都會帶套,同埋好少做)。
6. 唔會因為我而離婚,亦都唔可以再講離婚嘅話題。

小三形容,幾個月來大家相處好融洽,「暫時佢老婆其實都對我好好,冇要我做啲咩困難嘅嘢。」不過,小三有感在家沒有地位,亦沒有話事權,但她不想離開男朋友。她好奇為甚麼其老婆可以如此大方讓老公識小三,卻不願離婚,並詢問網民「佢地(哋)點先會離婚」?

網民讚老婆醒 小三變免費工人

網民一面倒讚老婆醒目,小三做了會交租的免費工人卻不自知,「你做人二奶諗住有啲咩地位啫」、「接受唔到咪走囉」,相信兩夫妻早已約法三章各有各玩,能接受另一半有多個伴侶,反而是小三想獨霸另一半,難怪男方不願為她而離婚。

https://topick.hket.com/article/3360221

侯爵府

回覆樓主:

呢個大婆好厲害

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

個大婆好勁
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

個小三都好厚面皮

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔使出糧仲有錢收,其實當小三係工人

男爵府

個大婆自己都可以揾男人,其實對夫妻本身有問題

男爵府

個第三者咁都會搬入去,傻的嗎,晚晚聽住隔離房歡樂聲,瞓得著咩?
點解可以愛得咁卑微,冇男人生存唔到咩⋯⋯

珍珠宮

宜家做小三真係吾容易
又要搵到錢,又要忍得

loklok148    發表於 22-9-25 10:25
Prosperous    發表於 22-9-25 03:01

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

daijuju 發表於 22-9-24 20:27
老婆遇上進擊的小三,應如何對付?大吵大嚷恐挫自己地位,有人妻選擇大方讓小三入屋。一名港男在公司出軌搭 ...

高招迫小三退出佢都仲懵盛盛

珊瑚宮

daijuju 發表於 22-9-24 20:27
老婆遇上進擊的小三,應如何對付?大吵大嚷恐挫自己地位,有人妻選擇大方讓小三入屋。一名港男在公司出軌搭 ...

個大婆耐力好勁

伯爵府

回覆樓主:

要個老公肯先得
如果嗰老公心中只有小三就行唔通

男爵府

要個女人交租做家務,係個女人傻姐。
買野都要問個大婆先?冇錢過手等同如個男人係廢,冇錢就咪玩女人

公爵府

好媽媽勳章

個小三都幾蠢

公爵府

esmehouse 發表於 22-9-24 21:03
個大婆好勁

我都覺得個老婆好勁。 如果個老公玩開,唔玩呢個都玩第二個,自己都已經死晒心有得佢玩,淨係叫做keep住個名分就算,咁呢個簡直係另類生財之道,勁呀
不過要搵到個蠢女人配合先有得傾⋯⋯ 所以佢哋三個簡直係天作之合

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

lky3107 發表於 22-9-24 21:21
要個老公肯先得
如果嗰老公心中只有小三就行唔通

係囉!覺得唔係咁可信

大婆真係忍得咩?

珍珠宮

玩具勳章

Thelittleteddy 發表於 22-9-24 21:04
個小三都好厚面皮

面皮唔厚點做小3

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

真係咩人都有

公爵府

siugocandy 發表於 22-9-24 21:07
個大婆自己都可以揾男人,其實對夫妻本身有問題

如果呢件事係真嘅,其實我都覺得係各有各玩

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

話曬比人知佢係最蠢嘅小三
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

侯爵府