自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

昨日中午時間,有一個9字頭電話打黎,講得出我名同身分證號碼,話係收數。

佢話幫一間公司收個收續費6000.00!我問邊間?我無欠人錢!佢話跟據邊章邊條例佢唔透露得係代邊間追我,佢話我即刻過返數入戶口,佢就出張收據比我,列明係6000.00係邊間追我。我話無理由唔講得,佢話法例。

我記得公司因遲交過電話費,有公司打黎話代收,都講得好清楚係邊間收同埋幾錢,仲叫我地盡快自己交返比pccw。仲有封信寄黎!

我cut佢線再block埋再打去18222舉報左個號碼!警方都話最近好多呢啲case

珍珠宮

之緣 發表於 22-9-15 11:05
昨日中午時間,有一個9字頭電話打黎,講得出我名同身分證號碼,話係收數。

佢話幫一間公司收個收續費6000. ...

嘩,騙徒好狼死,謝謝分享經歷!

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

多謝分享

男爵府

回覆樓主:

小心為上,慎防中招

珍珠宮

回覆樓主:

最怕系上左年紀既 聽到自己個名同身份証以為系真

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

邊條数都唔講,點收呀

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

真係好娼狂..
住村屋的,無啦啦有人按鐘問你有無嘢要幫手..
真係唔識唔好應佢

大宅

小心

子爵府

20150618bb 發表於 22-9-15 14:25
邊條数都唔講,點收呀

就係lor!不停話入左數會出返收據我就知係邊個人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

之緣 發表於 22-9-15 16:48
就係lor!不停話入左數會出返收據我就知係邊個人
唔好理佢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講得出你身份証號碼,呢點好恐怖﹗

打埋去私隱專員公署,投訴嗰間公司非法攞到你身份証號碼﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

my005 發表於 22-9-15 16:52
講得出你身份証號碼,呢點好恐怖﹗

打埋去私隱專員公署,投訴嗰間公司非法攞到你身份証號碼﹗ ...

但係佢口中講嗰間公司係假嘢、上網無
我問過人呢啲係買資料

子爵府

其實身份證號碼唔係咩私隱
好多公司賣資料

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之緣 發表於 22-9-15 16:54
但係佢口中講嗰間公司係假嘢、上網無
我問過人呢啲係買資料

所以打去私隱專員公署度問下,睇下查唔查到邊度洩露左你身份証號碼,佢咁做係犯法架。

買資料多涉及人名、電話,好少會賣身份証號碼。

而且,若有人賣得你身份証號碼畀一人,難保佢賣畀其他人,咁你承受既遭騷擾既風險就會變高。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

舉報得好

大宅

回覆樓主:

一年前我老公已收過呢d電話,內容一樣,只係金額當時係$3000,佢仲講得出我住邊區,我老公答佢我要借人錢都唔會借$3000咁少啦,你係咪無錢洗,要唔要我借返俾你

大宅

牛年勳章

my005 發表於 22-9-15 16:59
所以打去私隱專員公署度問下,睇下查唔查到邊度洩露左你身份証號碼,佢咁做係犯法架。

買資料多涉及人名 ...

上星期新聞:

廉署控PCCW電訊盈科3名前職員 涉受賄致洩漏4700客戶資料

珊瑚宮

yymaa 發表於 22-9-15 17:04
上星期新聞:

廉署控PCCW電訊盈科3名前職員 涉受賄致洩漏4700客戶資料

抵拉﹗

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

59371183 來電話:我係劉先生,上星期10萬蚊貸款批咗喇,我話:批得10萬咁少,我借10億喎,你點X樣做嘢XYZ#%&,咁就 cut 我線

伯爵府

Ritzmary 發表於 22-9-15 17:13
59371183 來電話:我係劉先生,上星期10萬蚊貸款批咗喇,我話:批得10萬咁少,我借10億喎,你點X樣做嘢XYZ# ...

呢個搞笑
大家都係小心啲好

首頁

尾頁

跳至