0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

補左個幾月奶粉, 99成日話阿B喊個時有痰同埋有d咳, 話係隻奶粉熱氣, 叫我煲薏米水俾阿B飲, 不過阿B而家先4個幾月大, 係咪未飲得住?

大宅

huating 發表於 22-9-4 18:39
補左個幾月奶粉, 99成日話阿B喊個時有痰同埋有d咳, 話係隻奶粉熱氣, 叫我煲薏米水俾阿B飲, 不過阿B而家先4 ...

首先,bb係唔係咳出痰?有機會係奶粉惹痰。然後4~6個月bb口水分泌旺盛,吞嚥能力未成熟,容易比口水嗆親咳兩聲。
bb熱氣多數會便秘,嘴唇也會偏紅,這個有可能水份不足,也有可能奶粉唔夾。

最後bb未夠6個月唔食得奶以外的食物,即使能食,也最好問中醫師是否合適。

別墅

唔好亂黎呀…煲薏米6個月之後先可以飲! 不如你試下轉奶粉? 我姨甥女都飲奶粉飲到爆濕疹同勁多痰, 跟我仔飲HIPP就冇事…樓主個B太細喇, 唔飲得其他野住嫁! 再唔係餐後飲2啖水試下先

複式洋房

回覆 daledada 的帖子

我打去問健康院姑娘都係咁講, 會試下轉奶粉先, 打算揀隻冇咁甜同人奶差唔多, 望佢有改善

別墅

huating 發表於 22-9-4 18:39
補左個幾月奶粉, 99成日話阿B喊個時有痰同埋有d咳, 話係隻奶粉熱氣, 叫我煲薏米水俾阿B飲, 不過阿B而家先4 ...

多痰 真係可能奶粉問題 我仔飲皇家美素 淡淡地 似人奶 冇呢個問題 飲到現在 幾大隻仔架都

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

BB仲咁細,唔好比奶以外既野先,如果係熱氣既BB便便時有無見到距好辛苦,同埋便便係咪偏硬,如果係既咁可能隻奶粉對距黎講比較熱氣

子爵府

ShazPan 發表於 22-9-6 08:15
多痰 真係可能奶粉問題 我仔飲皇家美素 淡淡地 似人奶 冇呢個問題 飲到現在 幾大隻仔架都

呢啲額外野唔好亂比BB呀,我仔都係飲緊呢隻,都幾好冇咁甜,可能冇加蔗糖所以唔會惹痰啦,飲咁耐都未出現過你講既熱氣問題,日日都有軟便

大宅

虎到金來勳章 畀面勳章

初生BB其實分泌物係特別多,我女頭2個月全人奶,但眼、耳、鼻分泌物都好多,但薏米水最好過咗6個月先飲,我記得母嬰院話BB頭6個月唔需要額外補充水分。

複式洋房

我BB飲皇家美素冇痰同便便靚,選擇淡口冇蔗糖,同埋似人奶既奶粉比較好,易適應d

複式洋房

樓上嘅媽媽都講得好啱!BB咁細個千祈唔好俾人奶或者奶粉以外嘅嘢比BB飲!啲老人家好多都係咁,一聽到BB有咩唔舒服就話用”古方“,好得人驚。不過如果你聽到bb持續有痰聲,建議你可以試吓拍痰先,YouTube 有得學,另外轉奶粉就搵隻冇咁甜嘅,我bb啱啱出世嗰陣飲雪印就係甜到生痰,跟住轉左飲皇家美素。如果都冇改善就要睇醫生,因為如果咳極都咳唔出啲痰,可能會有下呼吸道感染,啲痰入咗肺。

大宅

有痰其中一個原因,可能係奶粉甜,BB而家食illuxa個味都淡口,食左一段時間都唔覺有痰呀

大宅

如果真係隻奶粉熱氣既,你不如幫bb轉奶粉仲好啦…
我bb之前都試過因為奶粉熱氣便秘,後尾轉咗飲aptamil白金版就解決咗,keep住飲到依家都冇再轉啦

禁止訪問

大宅

回覆 huating 的帖子

唔建議咁早俾意米水呀。bb 除咗痰,便便ok 嗎?我女之前人奶轉某隻奶粉都熱氣,多痰便便偏硬,健康院姑娘教可以冲奶粉果陣,加多少少水,會冇咁熱氣。如果冇好轉,可以試下接近人奶配方奶粉,冇咁甜同熱氣。

民房

薏米水就唔好搞住啦~bb太細個身體負荷唔到嫁
皇家美素我之前都俾女女試過 都唔算太淡味又起塊唔易溶 女女唔太中意飲

複式洋房

四個幾月大太細個啦,仲未可以飲薏米水住,會唔會係隻奶粉太甜所以令到bb熱氣?揀隻淡口啲既奶粉比bb喇,好似我自己小朋友都飲美贊x金蓋,尼隻有黃金免疫力又淡口,無咁甜就唔會令到bb太熱氣,少啲病喇

首頁

尾頁

跳至