0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

天氣太熱,BB手仔腳仔起晒粒粒,之前都以為係熱痱,近幾日發到一撻撻,好擔心係濕疹

我地補左奶粉幾個星期就係咁...奶粉入面嘅成份會唔會令BB起濕疹?如果依家先轉返全人奶我又擔心唔夠...

禁止訪問

大宅

回覆 阿豬朱媽 的帖子

如果bb易敏感,其實同奶粉都有d關係,所以盡量揀返d成份天然,同埋bb都係食開人奶,我b果時夾住皇家有機奶粉嚟補,會適合d。

男爵府

係咪補奶粉先開始有?係嘅話我諗隻奶粉唔係好適合你BB,我個女嗰陣時就係有濕疹,個身一達達紅,帶佢睇醫生就話要從飲食入手,咁我就試咗幾款奶粉,最後我就係轉左有機奶粉開始慢慢好就一直飲到而家。

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

如果你補左奶粉之後先出粒粒,好大機會係BB腸胃對奶粉敏感呀

我個女之前都係奶粉敏感引起濕疹同便秘, 睇左好耐醫生都唔斷尾, 之後有媽媽教我轉奶粉, 我轉左上面JM果隻有機奶, 我覺得成份天然D, 減少對BB腸胃敏感, 我個女飲左一排後,濕疹同便秘都慢慢無左

如果你發覺係補左奶粉之後先出粒粒, 可以轉其他奶粉,睇下D粒粒同濕疹有無好轉

大宅

回覆 阿豬朱媽 的帖子

其實應該同天氣有關係喎,BB皮膚係好敏感架,由其夏天特別容易起粒粒!但當然啦,奶粉或人奶都有機會影響佢嘅皮膚,人奶嘅話就當然媽媽要忍忍口啦,另外你可以睇睇補奶粉嘅成份,但個人建議最好揀有機奶粉,我好多朋友都係咁,轉飲有機奶粉就好好多呀!BTW,你補邊款奶粉呀,我小朋友飲皇家美素有機,touchwood暫時皮膚都靚靚!

複式洋房

如果係轉完奶粉先出粒粒,好大機會有關係,可以再試下其他。可以試下有機奶粉,個時聽人話H牌易誘發濕疹,I牌係消費者委員會個測試結果又麻麻,最後我就試左F牌,淡淡地唔甜,bb又夾到,就一直食緊。

大宅

如果係想要天然有機奶粉的話,我自己就餵illuxx organic,比呀b有歐盟認證會比較天然,呀b而家都夾得幾好

複式洋房

阿豬朱媽 發表於 22-8-7 05:40
天氣太熱,BB手仔腳仔起晒粒粒,之前都以為係熱痱,近幾日發到一撻撻,好擔心係濕疹

我地補左奶粉幾個星 ...
我見衛生署都話BB濕疹,有較大機會係對奶粉入面D牛奶蛋白敏感,揀隻可以令牛奶蛋白致敏性低D俾BB試下

阿豬朱媽    發表於 22-8-13 06:28

別墅

回覆 阿豬朱媽 的帖子

如一補奶粉就起粒粒、似係隻奶粉熱氣又唔夾bb,媽媽簡岩奶粉對bb好重要,我都試左幾款、有d食到bb便秘,跟住皮膚紅到一達達、有d又食到bb係甘柯,我都當機立斷、即轉,直接轉番有機奶粉,入邊成份天然,媽媽你可參考下大家意見!同埋間中會喂人奶,都留意自己有無食燥熱野,因喂人奶bb好易吸收!

複式洋房

阿豬朱媽 發表於 22-8-7 05:40

我地補左奶粉幾個星 ...
補左奶粉後又要轉返全人奶真係人都癲,不如你睇下轉奶仲好啦!

我地果時補奶都試左4隻,好轉折,先最後揀到雀巢能恩全護5HMO,食完BB無濕疹,便便都靚,同埋醫生話個蛋白質Level Fit BB,幾夾BB健康長肉

大宅

如果濕疹仲係好嚴重嘅最好睇咗醫生先,如果R出水就麻煩,會細菌感染㗎。之後再由Bb飲食方面著手,其實人奶係對Bb 最好嘅,如果真係要補奶粉,最好都盡量揀返成份較天然嘅,冇咁多化學物,對Bb最好。我囡食人奶+美素有機,隻奶粉同佢都算幾夾,腸胃都幾好。

洋房

我bb 都有

複式洋房

JM 介唔介意分享下BB飲緊邊隻奶粉?會唔會係有咩生活習慣轉咗?

複式洋房

因為我都怕BB免疫力唔夠,我同身邊啲朋友都幾推薦藍臻都畀BB,效果都幾好~

禁止訪問

別墅

pangfungmei09 發表於 22-8-8 06:05
發到一撻撻都大機會係濕疹,可以問下醫生先如果您想Keep 奶粉+人奶,不如睇下D 防敏奶粉?
...
我都睇緊防敏奶粉同有機奶呀,依家都係Keep 奶粉+人奶,依家好多粒粒,見佢好痕,好擔心係變左濕疹

別墅

Minijen 發表於 22-8-8 14:36
係咪補奶粉先開始有?係嘅話我諗隻奶粉唔係好適合你BB,我個女嗰陣時就係有濕疹,個身一達達紅,帶佢睇醫生 ...

以前面仔都有小小紅紅地,補奶粉後先開始有粒粒呀... 想問下有機奶粉係唔係防敏?

複式洋房

阿豬朱媽 發表於 22-8-13 06:24
我都睇緊防敏奶粉同有機奶呀,依家都係Keep 奶粉+人奶,依家好多粒粒,見佢好痕,好擔心係變左濕疹:unknown ...
係呀,補奶粉真係要細心D留意返BB情況,起晒紅色一撻撻 已經係一個提示話俾你知,BB同隻奶粉唔係咁夾~問下醫生揀隻啱ge 防敏奶粉啦~

複式洋房

fanny_chan416 發表於 22-8-8 18:49
回覆 阿豬朱媽 的帖子

其實應該同天氣有關係喎,BB皮膚係好敏感架,由其夏天特別容易起粒粒!但當然啦,奶 ...

Same here, 飲咗呢隻,皮膚好左,少左好多粒粒

首頁

尾頁

跳至