自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

琥珀宮

ricowu 發表於 22-8-5 21:46
話說我本人好驚簷蛇,但我個仔見到人哋養(首都)我唔知係咪咁樣寫,佢竟然話想養,佢係一隻同鹽蛇差唔多樣 ...

間屋係你,你應該話要養就搬出去

Amy7802    發表於 22-8-5 23:34

男爵府

2023年兔年勳章

ricowu 發表於 22-8-5 22:27
我見到佢張相我都已經毛管凍啦,點會日久生情啊

nonono... 佢好似BB咁, 動作慢吞吞, 個樣傻更更, 我同阿仔參觀, 第一次係順利天主教見到, 阿仔餵佢食嘢, 堅得意架!

你放開心扉睇下先啦, 落閘放狗對大家無好處. 得閒影d相上嚟睇吓

伯爵府

既然同屋企人住
當然係要徵求其他人嘅同意
自己阿媽已經講明最驚爬蟲類
點會一意孤行買返嚟養
至於提出收埋喺房唔放出廳
如果係我都會個心唔舒服
因為係同一屋簷下
行開行埋經過房門口都會見到,同埋有機會聽到聲音
叫呀仔要養等將來自立門戶即可悉隨尊便

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

身邊所見, 好多仔女到20歲中都未咁識為父母諗的, 再大啲就唔同, 會成熟好多, 到時就收成期了, 樓主唔使咁傷心, 迫佢只放喺自己房養

侯爵府

2024年龍年勳章

tammymommy 發表於 22-8-5 22:36
nonono... 佢好似BB咁, 動作慢吞吞, 個樣傻更更, 我同阿仔參觀, 第一次係順利天主教見到, 阿仔餵佢食嘢, ...

其實我好喜歡嚴蛇,吾知邊樹買到! 家中有嚴蛇就無曱甴! 我憎死啲曱甴!

但如果樓主咁反感, 佢仔咁做又係吾啱!

我勁怕任何鼠類eg 倉鼠松鼠呢啲! 當年我孩子想養, 我話家中有鼠無我我會搬走, 佢無堅持養!

樓主仔都買咗, 叫仔收入房養! 樓主如果怕嚴蛇好難要佢接受!

子爵府

自私的兒子個名好似兒童故事

yeung_ma    發表於 22-8-6 10:51

象牙宮

回覆樓主:

我極度驚四腳蛇之類既野,比我一定踢個衰仔出街,有本事自己出去住養飽佢

男爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

另外, 你仔雖然唔啱, 但佢19歲, 買隻手掌咁大、慢吞吞嘅嘢都唔得咩. 又唔會周圍走嘅..

不過我估你過兩日就鍾意佢.

珍珠宮

收入自己間房都解決唔到問題,始終喺屋企範圍唔驚佢走甩咗出來呀?諗起都驚,仲有間房要清潔,要換床上用品等等,屋企有間房成為禁地有咩意思
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

好媽媽勳章

c.vieri 發表於 22-8-5 22:32
睇到相已經想攞隻拖鞋一野拍死佢

同感

男爵府

2023年兔年勳章

okgoodla 發表於 22-8-5 22:41
其實我好喜歡嚴蛇,吾知邊樹買到! 家中有嚴蛇就無曱甴! 我憎死啲曱甴!

但如果樓主咁反感, 佢仔咁做又 ...

你講得啱, 我之前間屋勁多曱甴, 用殺蝨炸彈、曱甴筆、曱甴藥餌都唔得, 一炸成百幾二百隻死咗, 但第二日又出返嚟! 跟住我喺我奶奶西貢屋企, 叫阿仔搵個盒捉咗條返屋企, 而家住咗六年一隻曱甴都見唔到

我就係想樓主知道, 守宮唔似四腳蛇, 佢絕對係一隻寵物. 希望佢放心接受, 而家都好興養, 中學都見過二、三間有養

大宅

好媽媽勳章

naicha 發表於 22-8-5 22:41
身邊所見, 好多仔女到20歲中都未咁識為父母諗的, 再大啲就唔同, 會成熟好多, 到時就收成期了, 樓主唔使咁傷 ...

佢都係話只係喺房度養唔會攞出嚟

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

試下接受啦,我老公當初拿回來我都好怕,後來知佢無牙就唔怕了,而且佢好少咬人,好可愛架,晚晚都要拿上手玩,但好奇怪我唔怕守宮但還是怕「炎蛇」

大宅

好媽媽勳章

tammymommy 發表於 22-8-5 22:43
另外, 你仔雖然唔啱, 但佢19歲, 買隻手掌咁大、慢吞吞嘅嘢都唔得咩. 又唔會周圍走嘅..

不過我估你過兩 ...

我諗我依世都唔會鍾意佢囉

大宅

好媽媽勳章

414928 發表於 22-8-5 22:52
試下接受啦,我老公當初拿回來我都好怕,後來知佢無牙就唔怕了,而且佢好少咬人,好可愛架,晚晚都要拿上手 ...

其實每個人怕嘢都唔同,但係心裏嘅障礙真係好難克服

大宅

ricowu 發表於 22-8-5 21:46
話說我本人好驚簷蛇,但我個仔見到人哋養(首都)我唔知係咪咁樣寫,佢竟然話想養,佢係一隻同鹽蛇差唔多樣 ...

我細個好想養狗 跪係度我阿媽都唔俾 大左自己養五隻 好似補償心態咁 小朋友其實點會覺得你怕喔 我都有養守宮 慢慢你就唔怕 一開始我老公都怕蛇 之後咪無野

小朋友你建立佢照顧小朋友責任心好過啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呀媽講明驚都霸王硬上弓,正衰仔。

珍珠宮

c.vieri 發表於 22-8-5 22:32
睇到相已經想攞隻拖鞋一野拍死佢

男爵府

2023年兔年勳章

ricowu 發表於 22-8-5 22:52
我諗我依世都唔會鍾意佢囉

never say never....
起牆圍住自己, 對自己同人哋一d好處都無, 行後一步睇, 只係小事一樁. relax...

首頁
12345...9

尾頁

跳至