自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

A公司將會响7月結業,A公司會將兩個銷售同事會轉去同一集團B公司繼續工作,管理層已經口頭向兩位銷售同事講過7月開始轉去B公司繼續工作,年資照計,現有的所有福利都不變。
請問B公司係咪要出一份新的僱傭合約俾將會由A公司轉過去嘅兩位銷售同事?
還是由A公司出份證明俾兩位銷售同事證明7月1日開始由A公司轉去B公司工作就OK?
唔該。

男爵府

rolandbb 發表於 22-5-30 22:08
A公司將會响7月結業,A公司會將兩個銷售同事會轉去同一集團B公司繼續工作,管理層已經口頭向兩位銷售同事講 ...

正路B公司需要訂立新的僱傭合約。只有A公司證明不足夠。報稅、MPF、Medical, employment compensation 等也要是B公司。

珍珠宮

rolandbb 發表於 22-5-30 22:08
A公司將會响7月結業,A公司會將兩個銷售同事會轉去同一集團B公司繼續工作,管理層已經口頭向兩位銷售同事講 ...

我舊公司就每人比一封信話轉去新公司,一切照舊,年資也帶過去,跟住填表比稅局,一份終止,一份新入職!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

侯爵府

jannie1223 發表於 22-5-30 22:21
正路B公司需要訂立新的僱傭合約。只有A公司證明不足夠。報稅、MPF、Medical, employment compensation 等 ...

唔該你。

侯爵府

小星星1 發表於 22-5-30 22:26
我舊公司就每人比一封信話轉去新公司,一切照舊,年資也帶過去,跟住填表比稅局,一份終止,一份新入職!
...

依家管理層正是跟你公司的做法,不過我自己多心問吓大家。唔該你。

侯爵府

opclk99 發表於 22-5-30 23:11
依d賣豬仔一定立新约,
其实如楼上所述,
根本係2份约,

都係嘅,兩份合約就一清二楚。
唔該你。

珍珠宮

rolandbb 發表於 22-5-30 23:24
依家管理層正是跟你公司的做法,不過我自己多心問吓大家。唔該你。

我舊公司係 firm, 老闆 guide 住我做,我估應該啱啩

侯爵府

jannie1223 發表於 22-5-30 22:21
正路B公司需要訂立新的僱傭合約。只有A公司證明不足夠。報稅、MPF、Medical, employment compensation 等 ...

都係嘅。

首頁

尾頁

跳至