自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

夜晚洗完碗捻住吸下地下啲塵,點知見到條疑似甩左翼啲蟻蟲,跟手見到廚房個窗台勁多飛蟲翼,應該有成十幾對,跟手捉左3條,而家搵唔到其他,好擔心,頭先搬曬小朋友啲玩具同搬梳化吸塵同拖地都唔見屍骸,可以點做先可以引佢地出黎(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

邊捉得晒㗎?雖然有人話會變白蟻,但年年初夏我娘家屋企都有一百幾十隻飛蟻降落,咩事都無,唔好太擔心啦,下次一有落雨嘅黃昏就早點關窗啦!

複式洋房

Ononluk 發表於 22-5-27 23:01
邊捉得晒㗎?雖然有人話會變白蟻,但年年初夏我娘家屋企都有一百幾十隻飛蟻降落,咩事都無,唔好太擔心啦, ...

因為未試過,我而家呢度都係住左年幾,未試過出現咁問題(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

leo_tse 發表於 22-5-27 22:28
夜晚洗完碗捻住吸下地下啲塵,點知見到條疑似甩左翼啲蟻蟲,跟手見到廚房個窗台勁多飛蟲翼,應該有成十幾對 ...
盡量幫屋企去濕
等佢地難以起巢生存

複式洋房

D..D 發表於 22-5-27 23:05
盡量幫屋企去濕
等佢地難以起巢生存

最濕應該廚房洗碗盤下面

珍珠宮

leo_tse 發表於 22-5-27 23:05
因為未試過,我而家呢度都係住左年幾,未試過出現咁問題(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️
...

唔知妳邊區,但我住咗天水圍元朗幾十年,習已為常,通常亦會醒水一感應到嗰種氣壓就盡快關窗、開少啲燈。
但我老豆今日豬咗無端端6點幾走去關次氣去開窗,我返到屋企已經要收屍!

首頁

尾頁

跳至