自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

牛年勳章

想睇下係咪真係咁好搵?自己都想試下開網店賣下水晶 有冇咩要注意同考慮

大宅

好搵嘅都唔話你知啦 而家都無人出街 我自己都係上網消費

大宅

做左網上生意幾年 有小小經驗想分享 你要考慮貨源成本、網店平台、收$戶口、草好評 同埋要學下網上廣告點樣做

你係打算開下IG shop就算定係做個網上平台開網店?

複式洋房

賣湯包好好搵 好多人都唔得閒煲湯 水晶好似好多人賣緊 希望你可以殺出一條財路啦!支持!

水晶宮

chunlingko 發表於 22-4-12 17:08
賣湯包好好搵 好多人都唔得閒煲湯 水晶好似好多人賣緊 希望你可以殺出一條財路啦!支持! ...

行唔通,要攞牌

水晶宮

Anise_R03 發表於 22-4-10 17:39
想睇下係咪真係咁好搵?自己都想試下開網店賣下水晶 有冇咩要注意同考慮

一d都唔好搵,工時仲長過打工。水晶1係你價錢平過實體店質素又要高,不然仲乜要幫襯你。

但質素高成本就唔點平,貴過實體又唔會幫襯你。

只有你有本事直接同廠掛鈎,直接攞貨而唔駛先比錢買壓貨,客要比錢後你直接廠拎。即係直銷,先有得做。

不然,你先入貨,壓貨錢又唔靈活,又賣唔去,款又唔夠時,得個做字。

wcpcelia    發表於 22-4-14 10:51

子爵府

水晶? 真定假個種

男爵府

15週年勳章

先試試 唔使太多成本既地方
Facebook/IG / carosell etc
亦唔好入太多貨
你有貨源?
好唔好搵 你試完馬上就知

別墅

回覆樓主:

我都有諗過 賣耳環 飾物
但計番扣左入貨成本
一件可能賺得10-20蚊
仲未計 時間 出去交收車錢或郵費
諗下諗下就卻步lu

大宅

虎到金來勳章

小朋友大d就可以,要成日出去寄貨同交收

珍珠宮

spikenard 發表於 22-4-12 17:25
一d都唔好搵,工時仲長過打工。水晶1係你價錢平過實體店質素又要高,不然仲乜要幫襯你。

但質素高成本就 ...

有道理有道理

水晶宮

yeemeif 發表於 22-4-13 10:18
有道理有道理

水晶呀,玉石呀成本好平,都是石頭來,識去入貨的話全是真品都是按斤賣,只要不是走翡翠高檔路線的話。

目標市場,邊個買?c9,學生,後生仔?小本網上經營,要靠宣傳,最花時間就是這part,肯定樓主不會花大錢買廣告,1件產品有10萬人瀏覽過或會有1個人有興趣買,要10個人買就100萬人睇過。但呢100萬唔係每日都有100萬人可能係幾個月或以年累積計。

你停左宣傳呢,人又忘記呢個產品,你宣傳呢,1個月先做到1,2單,仲要由早到晚係電腦前不斷係唔同平台爆光你的產品。 一個月後你會發現,賺得嗰幾百補蚊,花你24小時時間連屋企都照顧唔到。
網上生意有冇得做?有!但你要花時間做數據

公爵府

spikenard 發表於 22-4-13 11:15
水晶呀,玉石呀成本好平,都是石頭來,識去入貨的話全是真品都是按斤賣,只要不是走翡翠高檔路線的話。

...

我見有台賣水晶,真係平到十幾二十蚊有一條,貴到過千佢都有賣,見佢隔日開播,由晚上9-12點,有時中午又閃播2-4個鐘,在線人數平均70-100左右,我見D人吾洗錢咁,好多人同一款,一買買幾條,晚晚差不多都係呢批人買,乜戴到咁多咩

水晶宮

Bibibut 發表於 22-4-13 11:23
我見有台賣水晶,真係平到十幾二十蚊有一條,貴到過千佢都有賣,見佢隔日開播,由晚上9-12點,有時中午又 ...

即係造假,搵人造勢 ,咁都比你留意到。

我識有人係大陸有廠,客落單直接同廠拎,賣家唔駛比錢先買,呢個模式係有得做,前提下要有本事自己搵到咁的合作貨源。

墊支買貨好大風險,壓死資金。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

chunlingko 發表於 22-4-12 17:08
賣湯包好好搵 好多人都唔得閒煲湯 水晶好似好多人賣緊 希望你可以殺出一條財路啦!支持! ...

煮食地方要有牌,同埋要做好衛生
唔易
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

spikenard 發表於 22-4-13 11:29
即係造假,搵人造勢 ,咁都比你留意到。

我識有人係大陸有廠,客落單直接同廠拎,賣家唔駛比錢 ...

我吾咁講佢做假,因為D人名有部份都會係第二個台出現,但就無買咁多囉。不過好奇個台主成日有新貨返,又話成日有熟客買,幾十至百幾二百就話高貨,一條畢業級,以仲有人會繼續買

珍珠宮

spikenard 發表於 22-4-13 11:15

...

我諗樓主睇完你呢段嘢,當初個團火會熄滅晒

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

唔係全情投入
好難做得成功
我身邊識人開網店賣野
都係要請工人在家照顧小朋友
網店係當一份工咁做,講求自律
甚至要超過朝九晚五嘅工時

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

溫提,假設生意興隆,大額金錢交易或大量小額交易,會俾稅局或銀行查,最終,你係要正正經經商業登記,run一盤生意。
除非你玩玩下,小毛小利,但咁就無咩意思,要罷心血時間。

fafasamatha    發表於 22-4-20 12:38

首頁

尾頁

跳至