婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

點解啲奶奶咁鍾意幫人買埋餸架姐,我自己都識買啦,都算噚日又拎啲魚過黎,今次仲拎埋佢啲整果啲汁黎,仲要我跟佢點煮,好煩囉,你比條魚我,我多謝你啦,又要跟埋佢點煮,成日問係咪今晚食,最慘我自己都識煮丫碼……
攪到我好似乜都唔識咁……連食都要管埋……

水晶宮

sumpo 發表於 22-3-21 08:46
點解啲奶奶咁鍾意幫人買埋餸架姐,我自己都識買啦,都算噚日又拎啲魚過黎,今次仲拎埋佢啲整果啲汁黎,仲要 ...

佢係想比你老公ie 佢個仔同埋你小朋友 ie 佢 d 孫食啫

如果係我我反而開心呀,我可以諗少一樣餸
諗食乜真係好煩

大宅

回覆樓主:

你奶奶已正常過我奶奶,起碼俾啲嘢你食得落口,係我99先做得出成日俾埋啲得佢以為係好正嘅蔬果,爛芒果黑心豆角出水嘅菜,發芽薯仔軟身嘅紅蘿蔔仲之就恐怖,但我要強調佢唔係有心買俾你,佢係啲嘢煮唔切擺咗兩個星期先俾你。
後來我頂唔順,每次我將佢的蔬菜掉落垃圾桶後,就WhatsApp張相俾佢睇,(當然我老公自己唔想做衰人容許我咁做),而家99真係冇再俾任何野我哋,反而我叫老公見到啲靚蔬果買俾99, 教下佢咩嘢先係新鮮蔬果值得買,同食得落肚。

珍珠宮

回覆樓主:

每次返奶奶度,奶奶實比魚,因為老人家覺得食魚最好,一定要日日食魚
奶奶話點煮就答:好!知道!多謝!
實際啲魚就留返俾老公處理

因為我好怕魚腥味同怕煮魚,只買一包包嘅魚柳擺落焗爐焗,間中煮俾小朋友食

別墅

把口講多謝,你唔食佢都唔知架嘛,或者叫老公叫99唔好再拎黎

男爵府

Waiwaichantai 發表於 22-3-21 14:21
把口講多謝,你唔食佢都唔知架嘛,或者叫老公叫99唔好再拎黎

咁可能唔係奶奶問題,係老公問題
我老公唔會推囉……

男爵府

秋天與楓葉 發表於 22-3-21 13:44
每次返奶奶度,奶奶實比魚,因為老人家覺得食魚最好,一定要日日食魚
奶奶話點煮就答:好!知道!多謝!
實 ...

我奶奶好鍾意買咩海魚比我
成日彈我話唔識買,買埋啲養魚
我真係唔覺有咩唔同囉
再者我即買即食
但買完,雪住佢一兩日先黎比我
咁又有咩分別姐……

男爵府

2024年龍年勳章

jojocatjojo 發表於 22-3-21 09:31
你奶奶已正常過我奶奶,起碼俾啲嘢你食得落口,係我99先做得出成日俾埋啲得佢以為係好正嘅蔬果,爛芒果黑心 ...

你奶奶好黑心 點解咁都做得出架

男爵府

2024年龍年勳章

點解啲奶奶咁鍾意幫人買埋餸架姐,我自己都識買啦,都算噚日又拎啲魚過黎,今次仲拎埋佢啲整果啲汁黎,仲要 ...

可能想比你老公 畢竟佢細食到大,我都好怕有人改我自己食譜

男爵府

YYChannn 發表於 22-3-21 18:55
可能想比你老公 畢竟佢細食到大,我都好怕有人改我自己食譜

佢梗係係想比佢個仔啦

咁佢比食材都算
唔好限制埋我要點煮丫……

況且我自己其實會埋,佢又拎黎仲攪亂我囉……

大宅

YYChannn 發表於 22-3-21 18:53
你奶奶好黑心 點解咁都做得出架

佢又未去到黑心,因為佢係會照煮啲爛蔬菜俾自己食。佢係心理唔平衡妒忌心重,覺得我驕身慣養,多多要求,成日單單打打話我好幸福,睇唔順眼我同佢個仔感情好,搬走咗又生活一步一步改善。
我以前成日對99心軟,但往往吃力不討好,搬走咗依然繼續搵我麻煩,前前後後五年不停挑戰我底線,依家已九個月斷絕來往溝通,老公自己獨力搞掂自己阿媽,我就不加意見不關心不表態。
事實奶奶知道再搞唔到我,攪事就逐步減少,但我同自己講千奇唔可以再心軟。

大宅

sumpo 發表於 22-3-21 21:25
佢梗係係想比佢個仔啦

咁佢比食材都算

佢親自拎餸過嚟其實係咪想入埋屋,坐下見下個仔同啲孫。
我奶奶之前就係想用呢個方法想入屋(大家屋企距離只有10分鐘步行路程)經常話有野要拎俾我哋,其實次次都係雪櫃嘅淨餘物資,老公心水清知奶奶想搞乜,但唔想奶奶唔開心就親自去99屋企拎(其實我老公已經每星期都去99家兩三次陪下佢),後來奶奶改變招數不請自來,得我一個喺屋企我就堅持唔開門,而老公係到就立即車99返屋企,真係門口都無得入,咁樣對老人家好似好殘忍,但如果有啲嘢一開始唔堅持做只會帶給大家更多麻煩

男爵府

jojocatjojo 發表於 22-3-21 21:57

佢親自拎餸過嚟其實係咪想入埋屋,坐下見下個仔同啲孫 ...

一時時啦,之前係架,借頭借路話拎過黎,宜家疫情咪少左囉,多數我老公去拎

之前不是今次疫情都定時定候返去食飯啦,可以唔去咩 ,比啲空間都唔得……最慘佢孝順仔都buy
永遠衰人都係我一個

子爵府

sumpo 發表於 22-3-21 18:00
我奶奶好鍾意買咩海魚比我
成日彈我話唔識買,買埋啲養魚
我真係唔覺有咩唔同囉

咁你奶奶啱喎,海魚係健康來自大海洋,養魚用孔雀石綠養,你可以去網上查係咩,大人小朋友真係唔好食,影響健康,奶奶為你地好,仲有海魚價錢唔平架!

男爵府

Crystalivy 發表於 22-3-22 00:09
咁你奶奶啱喎,海魚係健康來自大海洋,養魚用孔雀石綠養,你可以去網上查係咩,大人小朋友真係唔好食,影 ...

原來有咁分別……

水晶宮

我奶奶直程當我家是回收箱。只要佢尊貴的女兒決定不要,即將過期或已壞的食物用品,一律夾硬塞埋來。

仲要感恩佢貢獻,多謝晒。

禁止訪問

男爵府

我媽都係咁,成日話啲野平買一大堆分俾我同阿嫂,菜都還好,啲生果難食到….我諗我阿嫂都想响呢度留言

大宅

佢可能係想個仔(你老公)可以食到同佢煮一樣既味道

琥珀宮

我99成日將d就黎要掉嘅野比我,試過比半打蘋果,竟然全部都係爛晒心,即係擺左好耐先比我地
不過而家c6識得拒絕佢阿媽,唔再好似以前咁成日攞d垃圾返黎

首頁

尾頁

跳至