自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔28個月大,只係識得基本講爸爸媽媽及幾個冇意思嘅單字。他理解人說話互動跑跳沒有問題,已經做了半年嘅言語治療,也沒有進步,正在排心理評估,現在正尋找其他方法!有沒有媽媽聽過顱底骨治療?請問成效如何?如有親身經歷分享更好,萬分感謝!

男爵府

有啲小朋友係會說話遲D 只要身體健康 多啲同佢玩就會自然學說話
純陽之道,太一之氣,追求神蹟,鎮守潮汐,溝通山脈,日日鬥法,念力雷響,當值人間。

伯爵府

may2565 發表於 22-3-5 16:25
我仔28個月大,只係識得基本講爸爸媽媽及幾個冇意思嘅單字。他理解人說話互動跑跳沒有問題,已經做了半年嘅 ...

顱底骨治療未聽過,
如果肯畀錢,不如正正式式私家做一個心理評估,唔使等

小朋友邊個湊? input 多?多傾偈?
而家疫情BB少出街,少左唔同環境的刺激,可能都有影響

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我覺得最有效嘅係父母真心真意嘅陪伴!
父母最好上網學習一下,教佢哋記技巧!
有時間就多啲陪佢哋,傾下偈,玩下遊戲!

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

顱底骨治療?冇聽過。
我小朋友同你嘅小朋友差唔多大,都係唔多肯講嘢,我都係不停同佢講咋,佢有時會跟我口水尾講,依家出面活動又停曬。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我仔28個月大,只係識得基本講爸爸媽媽及幾個冇意思嘅單字。他理解人說話互動跑跳沒有問題,已經做了半年嘅 ...

顱底骨有聽過
但係而家疫情你會去?
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我記得當年我有同個仔參加過音樂治療,講嘢佢哋未必可以講晒全句,但係唱歌佢哋可以一字不漏唱晒出嚟,慢慢佢哋可以學多啲形容詞同埋名詞,豐富詞彙 之後先至慢慢同佢加連接詞。
多啲同佢唱兒歌,做動作,有時同佢表達可以用歌詞代替。
長遠你一定要去做評估,睇吓有啲乜嘢可以配合

公爵府

明人地講嘢,一歲bb都可以明人地講嘢,有去做治療,咁評估結果,理解係咪有兩歲幾小朋友嘅能力?

大宅

自己教 同佢玩煮飯仔 不停教佢角色扮演 醫生都係咁教我

水晶宮

畀面勳章

已經確診咗語言遲緩?
我仔兩歲八個月都未識講嘢乜滯,仲要去幼稚園面試。唯一一題諗住佢會識,老師俾張「豬」的圖,以為掂,點知佢話「狗」

而家佢講嘢叻過我

水晶宮

畀面勳章

28個月,只係兩歲多啲咋喎!如果其他智力等無問題,會唔會係你比較心急??
有d男仔差唔多三歲先識講!我仔就係

男爵府

其實兩歲4個月未識講好多野都未必係有問題,專業人仕確診係語言發展遲緩嗎?
我個細女都係兩歲4個月,一樣唔識講,全部野都知都明,仲講緊疊字,不過我一d 都無擔心過,佢遲早會爆發。

水晶宮

畀面勳章

我捨不得你 發表於 22-3-5 16:53
其實兩歲4個月未識講好多野都未必係有問題,專業人仕確診係語言發展遲緩嗎?
我個細女都係兩歲4個月,一樣 ...

我女嗰陣時都係兩歲半先識講,係好突然㗎,之前仲係全部bb話,突然一識講就講好多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

語言治療重要性是在家練習,活用在生活中。有個語言治療師曾經咁同我講「小朋友個腦入面有好多個櫃桶,現在做訓練係幫佢填滿所有櫃桶,等佢有能力時就會打開櫃桶拿來用,如果今天沒有填滿櫃桶,他日有能力一樣沒詞語可用。」這段說話令我明白在家訓練的重要性,而且目標不是眼前,你看似沒成效沒進步,但某一天佢就會登一聲,把係以前教給他的東西用起來。

子爵府

BK Milk勳章

我細仔當年係咁,2歲多唔識講嘢,唔知佢唔肯講定係點。
幫佢報N班 + 言語治療 (有口肌訓練之類) + 針灸
大概1年左右,唔知係以上安排有效,定係佢自己發展時間到

大宅

多謝咁多位嘅寶貴意見(emoji)(emoji)
我諗我繼續盡自己能力去幫佢,不過出去做評估同埋啲治療都要等疫情過咗先做到其實我響屋企都有同佢玩貼紙書呀,講故事,扮演遊戲,砌Puzzle嗰啲,希望佢慢慢有進步啦!

大宅

我捨不得你 發表於 22-3-5 16:53
我個細女都係兩歲4個月,一樣 ...

我係一歲八個月左右帶佢評估,話佢有少少
語言遲緩,可能有啲自閉傾向,而家28個月都冇咩進步,所以都遲啲帶去搵心理學家在做個全面啲嘅評估

大宅

lovelybaby2015 發表於 22-3-5 16:49
已經確診咗語言遲緩?
我仔兩歲八個月都未識講嘢乜滯,仲要去幼稚園面試。唯一一題諗住佢會識,老師俾張「 ...

我都好期待呢一日

大宅

414928 發表於 22-3-5 17:03
語言治療重要性是在家練習,活用在生活中。有個語言治療師曾經咁同我講「小朋友個腦入面有好多個櫃桶,現在 ...

係呀所以我都有喺屋企同佢講故事書,玩一啲小遊戲,同佢儲詞彙
真係希望佢有一天可以語言大爆發

複式洋房

我個仔三歲先講野,返幼稚園同去興趣班玩多左就冇事了

首頁

尾頁

跳至