婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 芝麻仔baby 的帖子

除非你地永遠唔見面,否則你搬唔搬奶奶都有野講。我冇同奶奶住,不過佢都成日有野講,bb有頭泥奶奶同人講因為佢媽冇幫bb洗乾淨個頭, 到小朋友返學前班唔小心跌左一下冇受傷,又話因為佢亞媽冇俾佢食飯,所以冇飯氣唔夠力行路,到我俾小朋友食飯啦,又話做咩唔加少少湯,搞到小朋友食乾飯。有時連男家人都加入俾意見,小朋友生長線一向係平均以下屬於瘦,但一見面就話做咩小朋友咁大舊,都唔知想點。

水晶宮

jojocatjojo 發表於 22-4-10 00:07
絕對唔需要當我係女,能當我係陌生人我反而會好感激。
一邊搞事一邊話當人係親生女,真係當啲新抱係傻嘅! ...

同意。有時奶奶做的野仲衰過陌生人。佢不搞事已好多謝!

水晶宮

sybb2014 發表於 22-4-10 00:31
回覆 noodle_noodle 的帖子

媳婦其實都好想有個好奶奶,但相處係雙向既。我一向唔多講野,基本上所有野做 ...

你慳返錢留比自己啦,不好貼錢買難受。對自己好啲。不好再咁純真對佢哋太好,不值。

大宅

回覆 jojocatjojo 的帖子

你EQ好高!如果我有你的功力,當年就唔駛成日鬱鬱寡歡。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

jojocatjojo 發表於 22-4-10 00:07
絕對唔需要當我係女,能當我係陌生人我反而會好感激。 ...

冇錯!
好老實, 女人想要乜野, 不外乎老公錫,仔女孝順, 工作順利, 娘家關係好,幾時都輪5到奶奶要當係女咁錫!
工作上好心幫個同事聽下電話, take 下message, 打錯字/寫左白字, 不會有人炸型, 相反會感激下你幫忙聽電話.
有些99不會多謝你好心聽下電話, take 下message, 而係事後懶係好文化地話你寫左白字!真係多謝哂呀,當親生女認字讀書!
電話, message 我以後5 take!
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-4-12 18:43
冇錯!
好老實, 女人想要乜野, 不外乎老公錫,仔女孝順, 工作順利, 娘家關係好,幾時都輪5到奶奶要當係女 ...

網友,息怒啦。我從來不會將呢句「當心抱係女咁惜」放心上。我只當笑話。或者呢句野岩一半,佢會當心抱係女咁「罵」「管教」。搵笨野第一時間找心抱。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-4-12 19:27
網友,息怒啦。我從來不會將呢句「當心抱係女咁惜」放心上。我只當笑話。或者呢句野岩一半,佢會當心抱係 ...
你對你對。
我現在除左我工作上的老闆/同事, 起碼人家係米飯班主, 更惡頂都要頂,其他人, 話之佢啦。
活了大半子啦, 5想勞氣。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-4-12 20:21
你對你對。
我現在除左我工作上的老闆/同事, 起碼人家係米飯班主, 更惡頂都要頂,其他人, 話之佢啦。
活了 ...

呢句真。我都係只有對老板忍住度氣。其他人,有野不對,影響到我,我實出聲。

我那件福佳老爺都口賤架,下下開口埋口話內地有神童,12-3歲讀大學,問我仔點解未讀到大學?我仔才初中。我窒佢,李富豪廿多歲已買樓做大公司老板,點解佢樓都沒間?

珍珠宮

真係當到親生女先好講,唔係咁易做到!

水晶宮

crazypaper 發表於 22-4-13 15:32
真係當到親生女先好講,唔係咁易做到!

有,當心抱係女咁教(罵)擺款就有。

洋房

回覆樓主:

好有同感,同奶奶住就好似去左後宮一樣,做所有野都要規行距步,會失去自己,無自我無尊嚴!無論多努力,小朋友既哭鬧及所有問題都歸咎於自己!日日聽著啃耳的話語,對孫好,對你...,最終還是給人看不起,孩子大了可能也不尊重自己!

水晶宮

Yutako 發表於 22-4-14 09:41
好有同感,同奶奶住就好似去左後宮一樣,做所有野都要規行距步,會失去自己,無自我無尊嚴!無論多努力,小 ...

如果似皇室咁,都叫有金錢補償下。最慘係,那些男家又要窮又要扮野,那下才勁。不知仲以為佢哋有幾千萬身家。做女人做咩要為難自己?

洋房

回覆樓主:

你不在家,小孩很寧靜,你在家,小孩起勁地哭鬧!是否你不應在家?小孩晚上哭鬧大叫不停,飲奶,換片,按摩,唱歌,說故事,用盡方法!還是哄不到入睡!奶奶只會說你不懂照顧孩子,為何要堅持她出世,唱歌說故事,令她更哭鬧讓所有人都不能入睡!怎樣做媽媽的!

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Yutako 發表於 22-4-14 14:06
你不在家,小孩很寧靜,你在家,小孩起勁地哭鬧!是否你不應在家?小孩晚上哭鬧大叫不停,飲奶,換片,按摩 ...

出現呢哟行為
覺得媽媽最親最有安全感

Sze90    發表於 22-7-14 16:48

洋房

長毛免 發表於 22-4-14 14:29
出現呢哟行為
覺得媽媽最親最有安全感

可惜奶奶不是這樣想法!

洋房

長毛免 發表於 22-4-14 14:29
出現呢哟行為
覺得媽媽最親最有安全感

快崩潰了!欲哭無淚!壓力爆增,舒緩不了!

男爵府

回覆 芝麻仔baby 的帖子

唔同住都多管閒事,何況同住……

複式洋房

noodle_noodle 發表於 22-2-15 18:44
我有3個仔,希望第時唔好娶到好似jm你咁對99我嘅好新抱,我會當佢係女,唔想新抱對我咁冷漠
...

你覺得你當人地係女,人地都會窒息(emoji)(emoji)

複式洋房

jojocatjojo 發表於 22-4-9 23:46

10個奶奶9個口講話當新抱係自己親生女,我奶奶都同我講 ...

講得好!

伯爵府

coolcats 發表於 22-2-6 16:42
我都是過來人 ,
唔會講咩廢話叫人搬走乜乜77。

我明呀,唔一齊住都想爆

我開燈佢開燈,我買野佢唔食,佢買就迫我食,成日話自己買的是最好

又話我唔識教仔等等

總知想喊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊