婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

咩都要理,要控制住你做咩
同個仔玩,笑下喊下都好正常,好話我搞到個仔又喊又笑 今晚實發惡夢。
個仔好痴我,見唔到我會喊,奶奶又睇唔過眼,叫我唔好成日出現係個仔面前,影響佢情緒。
放假帶個仔出去玩,又好話我地帶佢出去玩得咁開心,玩完返黎發惡夢。
幾時先可以搬走,我都成三十歲人都仲要比人管住做咩,小小自由都冇,做咩都要比人抨擊,個仔係我既,我連點樣同個仔相處都要比人管教住,就嚟爆發啦

Wongbuddy    發表於 22-1-22 10:26

水晶宮

芝麻仔baby 發表於 22-1-21 18:27
同個仔玩,笑下喊下都好正常,好話我搞到個仔又喊又笑 今晚實發惡夢。
個仔好痴 ...

你同奶奶住,又沒能力搬出去,只能低頭過日子。

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

禁你搬走就可以

大宅

回覆樓主:

我都同住過,千期唔好爆,99講嘅嘢當聽唔到,仲要每日表現得心情好好,唔好俾99知道你個心諗緊乜,我個時乜都扮唔知、唔識、唔記得、唔得閒咁樣應付99,叫佢有咩嘢問自己個仔。如果我做野時99多多意見我就即刻停手交比佢做,其中我煮飯時係我後面發表偉論,我轉身一野將個鑊鏟窒俾佢叫佢煮俾我睇,99即刻離開煮房。
當然最終解決方法有能力就搬走吧!

yeung_ma    發表於 23-9-29 13:15
Amypolo    發表於 22-11-23 13:21

男爵府

牛年勳章

回覆 芝麻仔baby 的帖子

有辦法,你多啲帶小朋友出去玩,
番娘家,
最好朝早去食埋晚餐先好番去99家。
咁咪唔洗成日見。

男爵府

開心吸收勳章

有本事就搬開住,無本事就要忍下嫁喇~

唯有當老人家過份緊張粒孫囉 咁你個仔係唔係真係因為玩得太顛發惡夢先?如果係有咁既情況你奶奶開聲又唔係太過份既,同屋共住忍下喇

大宅

個仔好痴 ...

自己個仔唔管
係要管人地

大宅

回覆 KARORO1030 的帖子

因為自己個仔大個唔比佢管咪要管個孫囉

piggy0101    發表於 22-10-4 00:50

子爵府

我都是過來人 ,
唔會講咩廢話叫人搬走乜乜77。

我以前都同99同住過一段時間。
99係好多管閑事, 飲杯水、開盞燈、吸過塵、開機衫、吹個頭、幾點沖涼,幾點返屋企、起身食咩等等。乜都要管,煩到爆又喜歡搭咀,無啦啦唔敲門之下開人房門,同住的時候係非常影響我情緒。

其實佢唔想同我住,我又唔想打擾佢生活。所以到我地買樓,又叫c6 唔好買。又話咩好大壓力!
一家一主,我寧願買少個手袋,都唔要同佢同住。

如果不搬走,唯有少同99溝通。
多啲同人呻下 ,抒發下情緒

男爵府

個仔好痴 ...

仲有擺埋個死人奶奶款,見到佢就憎,我同佢住左一個月都頂佢唔順

伯爵府

個仔好痴 ...

唔好理佢啦,自己小朋友自己決定
有些人以為自己好意,但令人有窒息感

男爵府

回覆樓主:

我奶奶無乜嘢,但呢排都無端端話我做乜鬧喊個仔,我話擒高擒低係咪唔駛鬧?撼穿頭咪又喊 留返俾你呵? 咁佢就收咗聲… 如果係其他情況就問佢 你都生咗兩個仔,佢地細個一次都無喊過嘅?細路唔喊得喊下會死嘅?

子爵府

jojocatjojo 發表於 22-1-21 23:11
我都同住過,千期唔好爆,99講嘅嘢當聽唔到,仲要每日表現得心情好好,唔好俾99知道你個心諗緊乜,我個時乜 ...

我有3個仔,希望第時唔好娶到好似jm你咁對99我嘅好新抱,我會當佢係女,唔想新抱對我咁冷漠

伯爵府

回覆樓主:

我想講我嗰個唔同住嘅都會管我屋企買嘅所有野,甚至會上嚟將我啲傢俬大挪移,我買完野返嚟如果收唔切,佢會好似緝毒犬咁逐件摷逐件彈,敲2吓門就直接衝入我房,仲覺得自己有敲門已經冇問題,好可怕

大宅

noodle_noodle 發表於 22-2-15 18:44
我有3個仔,希望第時唔好娶到好似jm你咁對99我嘅好新抱,我會當佢係女,唔想新抱對我咁冷漠
...

10個奶奶9個口講話當新抱係自己親生女,我奶奶都同我講過呢句話,事實呢句話難聽過粗口,大家保持距離客客氣氣真係不需要當我親生女,我有一個媽咪已經足夠。
調返轉有幾多新抱可以當奶奶係自己阿媽,能和諧相處已經好好,所以做人不需咁假咁刻意,隨緣吧!

大宅

回覆 jojocatjojo 的帖子

口講親生女,係唔係大家心照啦。有著數有用個時咪親生女,冇野個陣又話大家保持距離,見到其他人都要扮唔識

大宅

sybb2014 發表於 22-4-9 23:57
回覆 jojocatjojo 的帖子

口講親生女,係唔係大家心照啦。有著數有用個時咪親生女,冇野個陣又話大家保持 ...

絕對唔需要當我係女,能當我係陌生人我反而會好感激。
一邊搞事一邊話當人係親生女,真係當啲新抱係傻嘅!

大宅

回覆 noodle_noodle 的帖子

媳婦其實都好想有個好奶奶,但相處係雙向既。我一向唔多講野,基本上所有野做足,去旅行9成9都請埋奶奶姑仔去,但結果人地對我仲衰過外人,送禮話cheap唔收, 小朋友出世又話俾人知道會覺得佢好老,好啦而家我咩都唔做,又俾人話衰。

大宅

回覆 noodle_noodle 的帖子

如果所有奶奶對家嫂好似女咁就好,有D奶奶永遠都要搞分化好難搞,好似同我就講唔想有婆媳問題唔會同我住但要求我俾家用男家,但對住另一個媳婦就即刻夾錢一齊租樓住,你話幾搞笑。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊